Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 4 (5211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pasiuni de parlamentar: Artele marţiale, scufundările, automodelismul, muzica, poezia

Parlamentarii din actuala legislatură au completat cu generozitate rubrica "alte activităţi, hobby-uri" din CV-urile publicate pe site-urile Parlamentului, mulţi declarându-se iubitori şi practicanţi de arte marţiale, scufundări, dar şi pasionaţi de muzică, poezie sau de organizarea festivalurilor.

 

"Bruce Lee" de Parlament

Foarte mulţi dintre parlamentarii din legislatura 2012-2016 sunt pasionaţi de sport, fotbal, handbal sau arte marţiale, printre aleşi aflându-se şi posesori de centură neagră.

Senatorul Şerban Valeca, profesor universitar la Universitatea Piteşti şi preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare, este antrenor de karate - Centura Neagră 6 Dan - şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional, aflată sub înaltul patronaj al Casei Regale.

Deputatul Florian Nicolae, fondator şi preşedinte al Clubului Sportiv "Nova Force", dar şi susţinător al Ansamblului folcloric "Muntenia", este şi antrenor de arte marţiale de contact.

Deputatul Constantin Adăscăliţei, absolvent al Facultăţii de psihologie şi asistenţă socială, are atestat de antrenor de arte marţiale, acordat de M.T.S., fiind vicepreşedinte al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi maestru emerit al sportului. Posesor al centurii negre 4 Dan în Karate tradiţional, Adăscăliţei a fost medaliat cu aur la Campionatele Europene – 1996, iar în perioada 1995-1996 a fost multiplu campion naţional.

Deputatul Vicenţiu-Mircea Irimie a fost, până în anul 1989, instructor de arte marţiale, având centura neagră 1 Dan. În perioada 1990-1992, Irimie a fost instructor de arte marţiale la trupele de desant aerian, precum şi instructor de karate shotokan-fudokan.

La rândul său, deputatul Gheorghe Roman notează, la secţiunea "Hobby-uri", că practică Taekwon-do (centura neagra 2 Dan) şi că îi place fotbalul şi baschetul.

Senatorul PSD Laurenţiu Coca, care a absolvit, în 1987, Institutul de Mine Petroşani, a fost component al echipelor de fotbal Chimia Râmnicu Vâlcea şi Jiul Petroşani, din Divizia A, el fiind şi absolvent al şcolii de antrenori în cadrul I.E.F.S. Bucuresti. Coca a practicat fotbalul de la vârsta de 9 ani până la 30 de ani, iar până la 41 de ani a fost arbitru.

Deputatul Miroslav Merka, licenţiat în Educaţie-Fizică şi Sport -Universitatea Oradea, a fost antrenor de fotbal în Divizia Judeţeană Bihor, dar şi manager-instructor al Ansamblului folcloric "Cerovina" Valea Cerului, Bihor.

Colegul său de Cameră, deputatul Ninel Peia este organizator, sponsor şi participant la activităţi culturale, sportive şi sociale, la evenimente sportive din judeţul Ilfov – "Cupa Corbeanca" şi "Cupa Ninel Peia la fotbal".

În CV-ul său, deputatul Gheorghe Ciobanu subliniază că, din anul 2002, a ocupat "funcţii cu responsabilitate", printre care şi aceea de director executiv la Fotbal Club Poli AEK Timişoara Gheorghe Ciobanu este membru fondator al echipei de fotbal FC POLI AEK Timişoara - Divizia Naţională - şi Preşedinte de onoare al Asociaţiei Române de Kick-Boxing şi Discipline Asociate.

Deputatul Vasile Gliga este preşedinte al Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Deputatul UDMR Kelemen Atilla-Béla-László, de profesie medic veterinar este membru în mai multe organizaţii de specialitate, ca Asociaţia chinologică (preşedinte onorific), şi în JokeyClub România.

Senatorul UDMR Verestoy Attila este preşedinte al Clubului Sportiv "Handbal Club Odorhei", asociaţie non-profit.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, parlamentarul Eduard Martin este licenţiat al Facultăţii de educaţie fizică şi sport Constanţa, Universitatea "Ovidius".

 

De la bucătărie, la canto si scrabble

Alţi parlamentari sunt preocupaţi de arta culinară, zootehnie, scrabble sau canto.

Astfel, Oana Niculescu Mizil a făcut cursuri de pictură şi artă culinară în Elvetia şi cursuri de design vestimentar.

Deputata Ileana Dumitrache a urmat un curs de artă şi textile, deputata PC Marian Grapini are ca hobby-uri sportul şi jocul de scrabble iar deputatul Gheorghe Ciobanu se declară interesat de sport, lectură şi muzică.

La rubrica "Alte activităţi", deputatul Vasile Gliga a notat "pomicultură, viticultură şi zootehnie". Deputatul Ionuţ Stroe enumeră, printre hobby-uri, sportul (baschet şi fotbal), muzica, publicitatea şi călătoriile.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, este preşedinte de Onoare al Asociaţiei "Gugulanilor" Timişoara. (Gugulanii, consideraţi "de cea mai curată origine dacică", sunt locuitorii de etnie română ai zonei rurale a Banatului montan din nordul județului Caraș-Severin. Numele de "gugulan" provine de la Vârful Gugu (munții Godeanu), numit şi "muntele sacru al lui Zamolxe" – n.r.)

 

Viteză pe pământ, în aer şi pe apă

Mai mulţi dintre aleşi sunt pasionaţi de raliuri, motociclism, aeronave şi yachting.

Deputatul Mircea Drăghici, absolvent al Universităţii Piteşti - Facultatea de Inginerie, secţia Autovehicule Rutiere şi al Institutului Politehnic Bucureşti- Facultatea de Subingineri, secţia Automobile, este membru fondator al Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, pilot şi copilot de raliuri, precum şi campion naţional la rally Cupa Dacia Nova 1999. Drăghici, care este expert în prepararea şi pregătirea motoarelor şi autovehiculelor de competiţie, este, de asemenea, preşedinte Clubul Sportiv Naţional Auto (automobilism).

Senatorul Nicolae Moga este posesorul unui brevet pilot aeronave ultrauşoare motorizate, al unui permis pentru ambarcaţiuni navale, precum şi al unui permis de conducere auto pentru categoriile A,B,C,D şi E.

Senatorul Gabriel Mutu, licenţiat în drept, este multiplu campion naţional în Modelism – ramura Automodelism, medaliat de Federaţia Europeană de Modelism – Fiorano 2006, Maestru al Sporturilor – Ramura Modelism şi membru în Biroul Federal al Federatiei Române de Modelism.

Senatorul Daniel Savu, fost ofiţer SRI este şi inginer la întreprinderea de Construcţii Aeronautice Braşov, Institutul de Cercetări Aerospaţiale M.Ap.N., Crangu lui Bot.

De asemenea, Bogdan Niculescu Duvăz este membru fondator al Yacht Club România.

La capitolul "Competenţe şi aptitudini tehnice", deputatul PSD Oana Niculescu Mizil arată că are aptitudini pentru şofat dobândite la Şcoala de pilotaj Porsche Elveţia.

 

Vânători, pescari, lutieri, muzicieni

Deputatul UDMR Kelemen Attila este vicepreşedinte al Consiliului Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

Senatorul PSD Ilie Sârbu este membru al Consiliului AGVPS, membru al Comitetului Executiv al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Timiş şi al Filialei de Vânătoare Timişoara, iar deputatul Bogdan Niculescu Duvăz este vicepreşedinte al AGVPS şi al Consiliului Naţional de Vânătoare.

Deputatul Vasile Gliga, de profesie inginer, a fost, în perioada 1997-1980, sculptor în lemn, acesta continuându-şi pasiunea pentru confecţionarea viorilor şi în prezent.În perioada 1998 – 2003, el a fost membru al Asociaţiei Maeştrilor Lutieri din SUA, NAMM, iar în prezent este membru al "The Violin Society of America" şi al "International Music Products Association". Iubitorul a tradiţiei populare, Gliga doreşte sa transmită această pasiune şi nepotului său.

Deputatul PSD Mădălin Voicu, absolvent al Academiei Naţionale de Muzică (Vioară), este, ca profesie de bază muzician-dirijor şi activează, printre altele, ca profesor al academiei de muzică "ATTATURK" din Izmir (Turcia).

Deputatul Vasile Berci şi-a început activitatea ca tâmplar, sortator şi maistru la C.P.L. Sighetul Marmaţiei (1964 – 1971), pentru ca după absolvirea, în anul 1977, a Facultăţii de Istorie (Universitatea Cluj-Napoca), să devină director la Şcoala cu clase I-VIII Călineşti.

 

De la cele sfinte la cele laice

Mai mulţi dintre parlamentari sunt licenţiaţi în teologie, unii dintre aceştia slujind ca preoţi înainte de a intra în politică.

Astfel, deputatul Gigel Ştirbu a absolvit, în anul 1994, Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1998, Facultatea de Teologie din Craiova. El a fost, până în anul 2001, preot în Parohia Roşieni (Olt), apoi subprefect.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a absolvit, în anul 1975, Institutul Teologic Sibiu, fiind licenţiat in Teologie, a urmat cursuri de marketing, de finanţe-bănci, dar şi un curs de perfecţionare în domeniul culturii cartofului.

Deputatul PP-DD Iacob Puşcaş este şi el posesorul unei diplome de licenţă în Teologie pastorală, obţinută după absolvirea Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna"- Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

De asemenea, deputatul Adrian Gurzău a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă – Cluj- Napoca şi a făcut, ulterior, un masterat în Resurse Umane.

 

Aleşi cu darul cuvântului rimat şi literar

Senatorul Varujan Vosganian, de profesie economist, este autor a circa 250 de studii şi articole de specialitate, politice, dar şi poet.

Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, care a fost profesor de maghiară-franceză, a publicat mai multe volume de poezii, eseuri şi manuale de literatură şi este membru în Uniunea Scriitorilor din România şi în Uniunea Scriitorilor din Ungaria.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor, absolvent al Facultăţii de medicină veterinară şi al Facultăţii de filosofie, este autorul a două volume de poezie şi al unui roman.

Deputatul Oana Manolescu, diplomat în ştiinţe chimice (Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti), este, de asemenea, autor de romane, poezii, povestiri, schiţe, eseuri, reportaje şi este director al revistei "Prietenul albanezului".

 

Din şi în mass-media, dar şi pe scenă

O serie de parlamentari au activat sau activează în presă.Deputatul Florian Nicolae este fondatorul cotidianului local ”Giurgiuveanu” și al televiziunii locale "TV Giurgiu", precum şi "inovator în domeniul electric". La fel, deputatul Dan Motreanu, a fost profesor de istorie, dar şi redactor la ziarul "Observator" şi corespondent Mediafax Alba.

Parlamentarul George Scutaru, licenţiat în istorie, şi-a trecut, la rândul său, în CV faptul că a fost colaborator al publicaţiilor "Zig-Zag" şi "Expres magazin", apoi, în perioada 1993 – 1995, redactor secţia "Politică Internă" la Agenţia Mediafax, iar între anii 1996 şi 1998, corespondent PROTV şi Mediafax la Moscova .

Deputatul Ninel Peia este şi editorialist la ziarele locale "Săptămâna de Ilfov" şi "Semnal de Ilfov şi Giurgiu".

Deputatul UDMR Marton Arpad, absolvent al Facultăţii de Teatru, secţia Actorie şi al Facultăţii de Drept, a fost, în perioada 1979-1990, actor la Teatrul din Sfântu Gheorghe, unde, pe lângă activitatea actoricească, a regizat şi opt spectacole. El mai notează că a colaborat cu mai multe ziare şi reviste, publicând cronici parlamentare, reportaje şi critici (cronici) teatrale .

Deputatul Florin Costin Pâslaru, menţionează la rubrica "Aptitudini şi competenţe artistice" actoria, adăugând că a activat "în cercuri şi brigăzi artistice în timpul liceului şi pe toată perioada facultăţii".

Deputatul Marian Ghiveciu a absolvit în anul 1993 Şcoala populară de artă, specialitatea Teatru şi Regie. Deputatul Ionuţ Stroe a făcut cursuri de chitara şi canto. Stroe mai este pasionat de desen şi grafică, de concepţia şi producţia publicitară.

 

Inventatori de frunte

Senatoarea PSD Doina Silistru, care este cercetator principal la Staţiunea de Cercetare pentru Cultura Pajiştilor Vaslui, a omologat sau brevetat mai multe soiuri ale plantelor "obsigă nearistata", "pir crestat" şi "spaceta".

Deputatul Petru Andea, inginer diplomat (Universitatea Politehnică Timişoara) şi doctor în Ştiinţe tehnice, are un număr de 26 invenţii şi inovaţii brevetate.

Mai deţin brevete de invenţie senatorii Trifon Belacurencu, senatorul Florin Constantinescu şi deputaţii Dragoş Zisopol, absolvent al Institutului de Petrol şi Gaze Ploieşti, Dan Nica - coautor a trei brevete de invenţie, dintre care unul a fost medaliat cu argint la Bruxelles şi deputata PC Marian Grapini, care este autoarea a trei inovaţii în domeniul industriei textile.

 

În mai multe limbi (străine)

Un număr considerabil de membri ai celor două Camere ale Parlamentului sunt poligloţi, în topul acestora aflându-se senatorul PSD Mircea Geoană, care cunoaşte, potrivit propriilor declaraţii, cinci limbi străine - engleza, franceza, spaniola, italiana şi germana.

Câte patru limbi străine cunosc deputaţii Oana Niculescu Mizil (engleză, franceză, italiană şi arabă), Dragoş Zisopol (engleză, greacă, franceză şi spaniolă), Paul Dumbrăveanu, (engleza, franceza, italiana şi spaniola) şi Ileana Dumitrache (engleza, franceza, italiana şi spaniola).

Printre cei care stăpânesc câte trei limbi străine se numără deputaţii PDL Theodor Paleologu (franceza, engleza şi germana) şi Raluca Turcan (engleză, franceză şi rusă), aceasta din urmă fiind şi cetăţean de onoare al Statului Nebraska, SUA.

 

Organizatori de evenimente şi promotori de festivaluri

Senatorul Marius Bota menţionează, la secţiunea "Activitate civică", acţiunile desfăşurate de el pentru promovarea culturii şi tradiţiilor populare româneşti în Italia, precum şi sprijinirea organizării spectalolelor de colinde cu Ștefan Hruşcă pentru românii din Italia.

Deputatul Florin Costin Pâslaru arată că un bun organizator, implicându-se, în fiecare an, de Sfântul Andrei, în pregătirea spectacolelor şi concertelor în aer liber din cadrul manifestării "Zilele Galaţiului". Pâslaru, care este absolvent al Facultăţii de tehnologia şi chimia produselor alimentare şi tehnică piscicolă din cadrul Universtităţii Galaţi, subliniază, de asemenea, că este iniţiatorul celui mai mare eveniment din zona de est a României, "eveniment ce împleteşte traditia ortodoxă cu cea populară specifică zonei de sud-est a Moldovei" şi la care participă peste 100.000 de oameni din Galaţi-Brăila şi împrejurimi, respectiv "Festivalul Scrumbiei".

 

Computerul, în toate cele

Mai mulţi dintre deputaţi arată în propriile CV-uri că deţin cunoştinţe aprofundate în utilizarea computerului.

Deputatul PSD Marian Neacşu, care este licenţiat în economie, membru al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi al Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România, menţionează în CV-ul său are cunoştinţe foarte bune în ceea ce priveşte operarea la computer, inclusiv de "navigare pe internet".

Deputatul Paul Dumbrăveanu deţine cunoştinţe PC avansate - tehnici pentru optimizare utile în cresterea traficului PPC (pay per click), psihologia căutării online, Social Networking (Facebook) - creşterea numărului de fani şi distribuirea de informaţii relevante -, Video sharing (YouTube/ VIMEO) - setarea şi managerierea conturilor, Microblogging (Twitter) - creşterea numărului de followers.

În ceea ce priveşte competenţele şi aptitudinile de utilizare a calculatorului, deputata PSD Oana Niculescu Mizil precizează că ştie să utilizeze Microsoft Office, Adobe Illustrator şi Photoshop.

Deputatul Radu Zlati (cunoscut sub pseudonimul Gondolin Shador), absolvent al Facultăţii Istorie-Filozofie, Universitatea Bucureşti, declară că are ca hobby "bloging"-ul. Pe blogul personal, "yellowgondolin", acesta declară că este, asemenea oricărui "mâncator de pâine (de la Homer citire), un ghem de contradicţii".

 

...şi alte calităţi

Unii dintre aleşi nu se sfiesc în a-şi etala calităţile în CV-ul depus la Parlament.

La capitolul “Competenţe şi abilităţi sociale, Deputatul Florin Costin Pâslaru menţionează, printre altele, "oratorie, iniţiativă, punctualitate", "spirit dinamic, forţă creativă", "bun coechipier - putere de mobilizare, convingere şi însufleţire a echipei". "Sunt o persoană foarte cunoscută în oraşul meu, datorită nu numai funcţiilor avute anterior în administraţia publică locală, a implicării mele directe în cele mai puternice mijloace de comunicare media din zonă, dar şi a acţiunilor mele în activităţi de promovare a educaţiei, culturii, divertismentului precum şi în activităţi de promovare a valorilor tradiţionale", a ţinut să precizeze parlamentarul.

În CV-ul său, deputatul Ion Răducanu ţine să arate că în anul 2008 a fost exclus din PSD pentru "indisciplină", "definită prin criticarea activităţii primarului Timişoarei, (Gheorghe – n.r.) Ciuhandu". Acesta mai spune că a fost membru al PCR în perioada 1985- 1989, "condiţie obligatorie pentru a putea deţine o funcţie de conducere în economie" şi că în perioada 1989- 2003 nu am făcut nici un fel de politică, încadrându-se în prevederile punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. "Spirit liberal, am înfiinţat prima mea societate cu răspundere limitată în anul 1990 (…)", declară, de asemenea, parlamentarul social-democrat.

Deputatul Ionuţ Stroe se declară ambiţios, flexibil, adăugând că dovedeşte abilitate în comunicare şi un foarte dezvoltat simţ al umorului.

La fel, deputatul Gheorghe Ciobanu spune că îl caracterizează dorinţa de perfecţionare şi perseverenţa, care au constituit "doar câteva elemente care l-au impulsionat în cariera profesională".

Eliana RĂDULESCU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pasiuni de parlamentar: Artele marţiale, scufundările, automodelismul, muzica, poezia.
 Vizualizări articol: 748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasiuni de parlamentar: Artele marţiale, scufundările, automodelismul, muzica, poezia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei