Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iul 2012 - Anul XVII, nr. 167 (5072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Corlăţean: Numirea şefului DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace

 

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat, aseară, la DIGI 24, că numirea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, vremurile sunt "prea fierbinţi", iar orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.

"Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziţie importantă. Nu doresc să amestec justiţia cu turbulenţele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci când discutăm (propunerea de numire -n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat", a susţinut Titus Corlăţean, adăugând că instituţia DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.

Ministrul a indicat statisticile publicate în raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit cărora, în februarie 2012, 67 la sută din români considerau că fenomenul corupţiei a crescut în ultimii trei ani.

"Câtă vreme populaţia spune că fenomenul corupţiei a crescut, trebuie să fim atenţi când luăm decizii", a declarat Corlăţean, la DIGI 24, adăugând că numirile la DNA, la Ministerul Public constituie o responsabilitate partajată, întrucât ministrul face propunerea, Consiliul Superior al Magistraturii emite un aviz consultativ, iar preşedintele României semnează decretul.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seara, la DIGI 24, că îl va delega pe Daniel Morar pe funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), dacă "nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană".

În 12 august, delegarea pentru şase luni a lui Daniel Morar la conducerea DNA expiră, însă, potrivit legii, aceasta poate fi prelungită.

Pe de altă parte, Codruţa Kovesi a punctat faptul că sunt şi alte funcţii vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al României trebuie "să-şi facă echipa, să-şi aleagă oamenii", întrucât este extrem de importantă colaborarea.

Mandatul Codruţei Kovesi - care a deţinut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al României - expiră în 2 octombrie.

"Cred că este foarte importantă numirea în primul rând a procurorului general şi apoi pentru celelalte funcţii de conducere. Este extrem de importantă colaborarea dintre şeful DNA şi procurorul general. Să existe o bună comunicare, să existe aceeaşi viziune managerială, pentru că nici unul nici celălalt nu poate să facă nimic dacă nu lucrează împreună", a afirmat, la DIGI 24, Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei este cel care face propuneri pentru funcţiile de procuror general, procuror şef al DNA, pentru adjuncţi ai acestora, Secţia de procurori a CSM urmând a-şi da avizul, după care preşedintele ţării este cel care face numirile.

"Dacă se face propunere de numire de procuror şef al DNA, eu voi participa la şedinţa CSM, îmi voi exprima opinia, dar nu voi lucra următorii trei ani cu şeful acestei Direcţii, ci cel care va fi numit în locul meu", a explicat Kovesi.

Ea a pledat ca viitorul procuror general al României să beneficieze de "aceleaşi drepturi pe care le-a avut", respectiv şi-a făcut echipa, şi-a ales oamenii cu care să lucreze, i-a fost "garantată stabilitatea, continuitate şi independenţa decizională".

"Acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu am ocupat funcţiile vacante cu două luni înainte de a-mi expira mandatul de procuror general, pentru că este important ca următorul să-şi facă echipa", a susţinut Kovesi.

Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii miercuri la Bruxelles, notează că "viitoarele numiri în funcţie a noului procuror general şi a procurorului şef al DNA vor fi indicatori esenţiali privind caracterul durabil al reformei".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corlăţean: Numirea şefului DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Corlăţean: Numirea şefului DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei