Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iun 2012 - Anul XVII, nr. 136 (5041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finanţele verifică la toate primăriile PDL dacă banii alocaţi de fostul Guvern au fost justificaţi

Ministerul Finanţelor verifică la fiecare primărie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu dacă alocarea acelor bani a fost justificată, pentru această acţiune având la dispoziţie 45 de zile, transmite Executivul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat că verificarea este efectuată de "Curtea de Conturi a Ministerului Finanţelor".

"Referitor la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, Curtea de Conturi a Ministerului Finanţelor verifică în concret pentru fiecare primărie care a beneficiat de alocarea unor sume, prin Hotărârea de Guvern 255/2012, dacă s-a justificat repartizarea alocaţiilor sumelor respective pentru plăţi de arierate şi/sau cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri europene. Pentru această acţiune, Guvernul are la dispoziţie 45 zile începând cu data 7 iunie, termen ce va fi respectat. Se solicită primăriilor să spună la dispoziţia organelor de control documentele şi informaţiile necesare şi, în acest fel, se accelerează definitivarea sumelor, conform realităţilor faptice, pentru fiecare primărie şi efectuarea regularizărilor necesare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Ministerul Finanţelor a precizat recent că decizia Curţii Constituţionale privind banii alocaţi primăriilor nu a apărut în Monitorul Oficial, astfel că Guvernul va prezenta o soluţie de aplicare a hotărârii în termenul legal de 45 zile de la publicare.

 

Se adună date din teritoriu

Ministerul Finanţelor a solicitat din nou direcţiilor sale teritoriale date mai detaliate privind arieratele înregistrate, precum şi proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile derulate de către primăriile care au primit alocaţii bugetare prin HG 255/2012.

De asemenea, organele de control ale Ministerului Finanţelor Publice vor trece imediat la verificarea fundamentării solicitărilor şi a justificării cheltuielilor efectuate de către primăriile care au primit fonduri prin HG 255/2012.

PDL a depus, vineri, plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu Ordonanţa Guvernului privind banii luaţi de la primării, a anunţat purtătorul de cuvânt al campaniei PDL, Traian Ungureanu.

Ungureanu a spus că OUG care prevede ca banii comunităţilor locale să fie luaţi înapoi este ilegală şi neconstituţională, arătând că banii trebuie returnaţi primăriilor.

În 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene.

El a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale consideră că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autorităţile locale sunt constituţionale şi nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

Potrivit premierului, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, un număr de 810 nu înregistrează "nici un leu datorie" şi nici nu necesită cofinanţarea unor proiecte UE.

 

648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară

Curtea Constituţională a decis, în 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

Prin această ordonanţă, noul Executiv a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţele verifică la toate primăriile PDL dacă banii alocaţi de fostul Guvern au fost justificaţi.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Finanţele verifică la toate primăriile PDL dacă banii alocaţi de fostul Guvern au fost justificaţi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CE RASTURNARE trimis de
(14 iun 2012, 11:56:51
ponta sa nu mai caute atitea motive ce nu stie cit a mai ramas din os sa roada si el,nu se vede pe fata caci e _(curva)lucreaza pe toti pe la spate parca ar fi la scoala de prosti in parlament si la senat.Ride o lume intreaga de noi acum vrea sa preia indatoririle presedintelui, cirtita oare cine il invata toate astea?nu care cumva mos ionica?le spune si arata pe fata cit de diplomat este
2.   SE RECUPEREAZA CADOUL DE PASTE PDL trimis de
(14 iun 2012, 15:44:35
De paste iepurasul securist Ungureanu sub obladuirea lui Zeus de la Cotroceni a facut cadou primariilor si consiliilor judetene PDL 170 milioane euro din banii tuturor romanilor.Si a romanilor din localitatile USL.Dar ei erau pe vremea aceea locuitori second hand,adica sclavi pe plantatie.Acesti bani au fost dati pentru campania electorala PDL.Primaria Suceava a primit atunci 550.000 roni.
3.   BANII FOLOSITI CU FOLOS trimis de
(14 iun 2012, 15:47:54
Acesti bani recuperati s-au folosit la plata pensiilor si salariilor furate de PDL,
8% in plus la bugetari si prima transa din CASS luat ilegal de la pensionari.Cat despre plecarea la consiliul european Ponta va merge.Basescu nu va merge deoarece este ocupat cu pregatirea bagajelor in vederea suspendarii.
4.   Uslipoveneasca trimis de
(14 iun 2012, 16:09:46
a inviat ciuma ROSIE
5.   Pdliteneasca trimis de
(14 iun 2012, 16:30:03
Pai daca ciuma PORTOCALIE si-a dat duhul.Bine ca si-a dat ea prima duhul ca altfel ne dadeam noi toti doamne ferilaughing
6.   Finantele centreaza, finantele dau cu capul! trimis de
(15 iun 2012, 00:08:51
Ministerul Finantelor a avizat alocarea/distribuirea fondurilor. Ministerul Finantelor verifica acum justetea alocarii/distribuirii fondurilor. Atat si nimic mai mult.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei