Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iun 2012 - Anul XVII, nr. 136 (5041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hotărârile Parlamentului, eliminate din categoria actelor asupra care se poate pronunţa CC

Hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională, au decis, miercuri, deputaţii jurişti.

Comisia juridică a adoptat, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifică organizarea şi funcţionarea CC, în sensul eliminării hotărârilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum şi cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra cărora Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitate.

Raportul favorabil a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Iniţiatorii consideră că prin această modificare din 2010 se "încarcă în mod excesiv activitatea CC, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori, în contextul constituţional românesc".

Deputatul PNL Gheorghe Gabor a declarat, miercuri, că este normal ca hotărârile adoptate de către Parlament să rămână în vigoare şi Curtea Constituţională să le respecte, el precizând că iniţiativa legislativă care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul CC este o revenire la legea veche.

"Curtea Constiuţională este şi ea supusă Parlamerntulu, pentru că Parlamentul îi acordă bugetul. Ori, din moment ce Parlamentul adoptă hotărâri, este normal ca aceste hotărâri să rămână în vigoare şi Curtea să le respecte. Deci nu mai pot să fie atacate la Curte", a spus Gheorghe Gabor.

El a adăugat că nu are nici un sens ca hotărârile date de Parlament să fie modificate de Curtea Constituţională.

"Dacă Parlamentul este organul legiuitor care poate să redacteze Constituţia, care trebuie să fie respectată de toate puterile din stat, ce sens mai are ca hotărârile date de Parlament să poată să fie modificate de către Curte? Este o întrebare şi răspunsul este că nu e necesar ca această Curte să se pronunţe în legătură cu hotărârile Parlamentului. Este o revenire la vechea lege", a spus Gheorghe Gabor.

Camera Deputaţilor este prima Cameră Sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Raportul la această iniţiativă legislativă urmează să intre joi în dezbaterea plenului Camerei, dar şi la sesiunea de vot final.

 

Băsescu: Este ridicolă scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub incidenţa Curţii Constituţionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că este ridicolă modificarea legislativă care permite posibilitatea ca o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a şefului statului să nu mai intre sub incidenţa Curţii Constituţionale.

El a argumentat că această modificare este "o chestiune ridicolă", arătând că prevederea respectivă privind posibilitatea pronunţării Curţii Constituţionale în legătură cu hotărâri ale Parlamentului a fost introdusă în lege de PSD.

"În primul rând, o văd ca pe o chestiune ridicolă. Această prevedere a fost introdusă în legea de funcţionare a Curţii Constituţionale de către PSD. Dacă vă aduceţi aminte, când s-a pus problema suspendării la solicitarea PSD, a domnului Mircea Geoană, avocatul de renume mondial Şova a introdus acest amendament, care a trecut. Acum cred că tot ei vor să-l scoată. Nu te poţi juca cu legile funcţie de cum îţi dictează interesele politice", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hotărârile Parlamentului, eliminate din categoria actelor asupra care se poate pronunţa CC.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hotărârile Parlamentului, eliminate din categoria actelor asupra care se poate pronunţa CC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei