Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iun 2012 - Anul XVII, nr. 136 (5041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Inedit

Casa de Cultură a Sindicatelor ar putea face parte dintr-un itinerar european al construcţiilor comuniste

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava ar putea deveni obiectiv turistic de interes european. Nu este o glumă de campanie electorală, ci un proiect cât se poate de serios care vizează mai multe clădiri ridicate în perioada comunistă în 11 ţări din sud-estul Europei. Din regiunea Moldovei, pe listă mai este inclus un singur obiectiv, respectiv Piaţa Unirii din Iaşi.

Cele două lucrări de arhitectură au fost alese pentru a reprezenta România în cadrul proiectului ATRIUM (Arhitecture of Totalitarism Regims of the XX Century în Urban Management).

„Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă definirea şi promovarea unui traseu cultural având la bază construcţii reprezentative specifice arhitecturii regimului totalitar din secolul al XX-lea. Proiectul va fi finalizat prin întocmirea unui dosar care va fi transmis către Consiliul Europei pentru crearea unui itinerariu cultural european şi introducerea acestuia în Atlasul de Itinerarii Culturale Europene“, a explicat Costel Damian, manager de proiect.

 

Arhitectura Casei de Cultură, lăudată de specialişti

În acest moment, se lucrează la studiile de caz pentru fiecare ansamblu urbanistic în parte, iar după finalizarea proiectului itinerariul turistic va fi prezentat agenţiilor de turism care vor valorifica traseul ce include 18 localităţi din 11 ţări europene. În baza acestui proiect, care îşi propune să adune documente de arhivă despre modul în care au fost construite clădirile, ar putea fi amenajate expoziţii.

Arhitectul ieşean Alexandru Beldiman susţine că în privinţa Casei de Cultură din Suceava se poate vorbi de o lucrare de arhitectură bună, construită între 1965-1969.

„Piaţa Unirii din Iaşi este prima «operaţie» majoră în perioada comunistă. Ansamblul din plin centrul oraşului are o evidentă tentă propagandistică. În Suceava, clădirea este construită de o echipă de arhitecţi foarte bună condusă de Nicolae Porumbescu“, a spus Alexandru Beldiman.

Şi Ioan Andriu, arhitect sucevean, este de părere că limbajul propus de clădirea semnată de Nicolae Porumbescu este unul nou pentru acea perioadă. „Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava este un exemplu de arhitectură reuşită. Este o lucrare de autor, de mare valoare cu un interior ce propune un nou limbaj arhitectural“, a explicat Ioan Andriu.

Celelalte clădiri din România care ar putea fi incluse în itinerariul turistic european dedicat construcţiilor din perioada comunistă sunt: Palatul Parlamentului, Casa Scânteii, Monumentul Eroilor Neamului, Amsamblul Piaţa „21 Decembrie 1989“, Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale“, toate din Bucureşti. Pe lista ţărilor cu clădiri „turistice” se mai numără Italia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Albania, Serbia şi Grecia. Proiectul ATRIUM este coordonat în România de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi a fost depus pentru finanţare europeană de localitatea Forli din Italia. Bugetul total este  1,9 milioane de euro, din care 101.840 de euro sunt alocaţi partenerului român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Cultură a Sindicatelor ar putea face parte dintr-un itinerar european al construcţiilor comuniste.
 Vizualizări articol: 1859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Casa de Cultură a Sindicatelor ar putea face parte dintr-un itinerar european al construcţiilor comuniste5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei