Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mar 2012 - Anul XVII, nr. 62 (4967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ungureanu vrea convocarea unui Consiliu European Extraordinar

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu consideră necesară convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaraţia fiind făcută în contextul opiniilor formulate cu privire la opoziţia Olandei faţă de aderarea României la Schengen, şi la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene", scrie "Gândul".

Ungureanu a apreciat că este nevoie de o discuţie "francă" privind opoziţia Olandei, a cărei guvernare este ţinută "ostatică" de un partid extremist.

"Cred că pe Schengen trebuie făcut un efort suplimentar de insistenţă politică, nu doar declarativă, chiar dacă vom avea o dată fixă în septembrie. Discuţia despre Schengen cred că trebuie purtată într-un context politic mai larg. Există un stat care se opune intrării României în spaţiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care derivă din fragilitatea guvernării, determinată de compoziţia politică a guvernării. Sunt trei reprezentanţi ai unui partid de extremă dreaptă care, aşa se vede de la Bucureşti, ţin ostatică guvernarea, dictează pe temele importante. Nenorocirea este că aceşti trei sunt şi promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene. Cred că e cazul să avem un Consiliu European extraordinar, în care să discutăm foarte sincer ce se întâmplă, cum putem reacţiona pentru a susţine politicile pro-europene, în aşa fel încât asemenea cazuri care erodează politica europeană să nu ţină captive politicile de integrare. Pentru că nu este doar cazul Olandei, ca să vorbim foarte deschis, este şi cazul Finlandei. Cred că este cazul să discutăm franc cum reacţionează Europa politică la creşterea influenţei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent să recunoaştem problema, să o expunem şi să căutăm soluţii la nivelul statelor membre", a declarat, ieri, Ungureanu, citat de RFI, într-o întâlnire cu presa străină acreditată la Bucureşti.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se va afla, joi, la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 2 martie, la Bruxelles, că, în Consiliului European de primăvară, s-a stabilit ca luna septembrie 2012 să fie termenul limită pentru luarea unei decizii privind aderarea României la Schengen.

"Pentru prima dată s-a stabilit un termen limită - JAI din luna septembrie", a spus Băsescu. Preşedintele a menţionat că a discutat în marja reuniunii Consiliului European acest lucru, pentru că exista riscul ca luarea unei decizii să fie amânată fără a se stabili o dată certă. El a spus că singura problemă invocată de partea olandeză este legată de rapoartele MCV.

Şeful statului a calificat, totodată, poziţia Olandei ca fiind "un abuz". Preşedintele a reluat afirmaţiile făcute la finalul lucrărilor reuniunii anterioare a Consiliului, potrivit cărora portul cunoscut ca fiind principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este Rotterdam.

Tot în 2 martie, Mihai Răzvan Ungureanu afirma, la Iaşi, că decizia amânării aderării României la Schengen reprezintă un calcul politic intern al Olandei, iar ceea ce se întâmplă trebuie privit şi "într-o altă cheie", respectiv modul în care partidele de extremă dreapta încep să ia prizoniere guvernele statelor membre UE.

"Ce se întâmplă în cazul Schengen trebuie privit şi într-o altă cheie. E o bună temă şi pentru Consiliul European de a discuta despre modul în care partide de extremă dreapta încep încetul cu încetul să ia prizoniere guvernele statelor membre. O fac pentru calcule politice care nu servesc solidarităţii europene, care nu fac bine Uniunii în ansamblu şi care, în opinia mea, sunt profund lipsite de etica pe care UE s-a construit", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul a mai spus că acesta este un moment pentru a începe o discuţie despre modul în care discursul extremist şi xenofob începe să-şi facă simţită prezenţa în parlamentele naţionale şi acolo unde prin mecanisme democratice ajunge să se alăture vocilor democratice din guvernele respective.

"Ar trebui să fim îngrijoraţi. Ceea ce s-a întâmplat în spaţiul Schengen este un moment de cotitură pentru care Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns. Răspunsul îl vom avea în septembrie, însă adevărul e că aşteptarea a fost mult prea lungă. Nu vorbesc aici de Olanda, care înseamnă o naţiune de oameni industrioşi, puşi pe muncă, ci vorbesc de politicile care trec pe deasupra intereselor esenţiale ale cetăţenilor europeni", a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Guvernul olandez susţine că România şi Bulgaria nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ungureanu vrea convocarea unui Consiliu European Extraordinar.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ungureanu vrea convocarea unui Consiliu European Extraordinar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei