Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul Andronescu dă şi bani cel puţin cât ajutorul de şomaj celor fără bac primiţi la facultate

Controversatul proiect de lege iniţiat de către Ecaterina Andronescu şi semnat de peste 30 de senatori PSD mai creează un avantaj elevilor care sunt primiţi la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligând statul să îi finanţeze pe aceştia "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj"

În schimb, potrivit reglementărilor în vigoare, tinerii care au promovat examenul de bacalaureat şi sunt admişi la facultate, devenind studenţi nu mai pot solicita acordarea ajutorului de şomaj.

Conform proiectului iniţiat de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu şi care introduce noi alineate la articolul 77 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, "statul susţine financiar absolvenţii de liceu care se încadrează în prevederile alin. 1 indice 1 şi 1 indice 6 cu o finanţare corespunzătoare, cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj".

Alineatul 1 indice 1 prevede că "absolvenţii învăţământului liceal cu diplomă de absolvire şi media de absolvire cel puţin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de lidenţă, organizate legal în universitate, şi programele de bacalaureat".

Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi de finanţare a studiilor în anul pregătitor, potrivit alineatului 1 indice 2.

"Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totală sau parţială a studiilor efectuate în anul I al programului de lidenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de senatul universităţii", mai prevede proiectul la alin. 1 indice 3, iar alin. 1 indice 4 stabileşte că "absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiază de finanţare în şcolile postliceale de stat, organizate în reţeaua MECTS".

Potrivit alin. 1 indice 5, absolvenţii învăţământului liceal care au dobândit "formal, nonformal sau informal competenţe profesionale" pot susţine gratuit examen de certificare a calificării şi pot dobândi certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului şcolar, conform unei metodologii şi planificări elaborate de inspectoratele şcolare.

"Absolvenţii învăţământului liceal pot beneficia, având în vedere documentele strategice regionale, judeţene şi locale, de formare profesională prin ucenicie la agenţii economici din localitate", prevede alin. 1 indice 6.

De asemenea, proiectul prevede că va fi aplicat imediat ce este publicat în Monitorul Oficial.

Peste 30 de senatori PSD, de la liderul grupului din Senat, Ilie Sârbu, şi până la Cătălin Voicu, semnează la co-iniţiatori acest proiect legislativ.

Proiectul a fost catalogat de către premierul Emil Boc drept o "tâmpenie populistă", în timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că este o propunere "năstruşnică" şi "iresponsabilă".

 

Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă iniţiativa legislativă legislativă

Ieri, premierul Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă iniţiativa legislativă legislativă. Boc le-a transmis liderilor opoziţiei să nu creeze speranţe iluzorii tinerilor, care, în loc să fie preocupaţi de carte, să caute "alte alternative". În opinia sa, soluţiile trebuie să însemne carte şi muncă, Boc subliniind că o societate se contruieşte pe temeiuri sigure, nu prin tot felul de propuneri care nu încurajează munca.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că o va ruga pe Ecaterina Andronescu să retragă proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat după ce premierul Boc va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizaţi de măsură.

"Domnul Boc este în opoziţie că, dacă e la putere, înseamnă că are majoritate. Şi înţeleg că are o problemă în general cu legile opoziţiei că nu se strâng ai lui de la putere să le respingă. În al doilea rând, o să vorbesc cu doamna Andronescu - că nu e iniţiativa mea sau a domnului Antonescu - şi o să retragem proiectul de lege imediat ce domnul Boc vine şi ne spune care este programul Guvernului pentru cei 100.000 de tineri rămaşi practic fără nicio şansă", a declarat Ponta.

Forul decizional în privinţa acestui act normativ este Senatul, unde puterea are dificultăţi în a-şi asigura majoritatea la dezbateri şi la vot.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul Andronescu dă şi bani cel puţin cât ajutorul de şomaj celor fără bac primiţi la facultate.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Proiectul Andronescu dă şi bani cel puţin cât ajutorul de şomaj celor fără bac primiţi la facultate3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei