Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Factura la energie va creşte anul viitor cu 4,7%, ca urmare a sprijinirii energiilor regenerabile

Consumatorii de electricitate vor plăti în acest an cu 1,12% mai mult, ca urmare a aplicării legislaţiei de sprijinire a energiilor regenerabile, iar în 2012 factura va creşte cu 4,76%, potrivit datelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

"La o pondere estimată de circa 4% a producţiei de energie eoliană pentru 2012, AREE a calculat o influenţă la preţul energiei electrice de 4,76%, ceea ce va duce la o creştere a inflaţiei de 0,23%", a comunicat asociaţia.

Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale stabilite de ANRE.

Pentru 2011 sprijinirea energiilor regenerabile va avea un impact de 0,05% în inflaţie, potrivit AREE.

La sfârşitul anului trecut, în România erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul anului la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor, permiţând alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

AREE mai arată că până acum companiile membre ale asociaţiei au investit în România peste un miliard de euro şi au creat aproximativ 2.000 locuri de muncă.

Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeiul Energiei (ANRE) a anunţat în 2010 că influenţa surselor regenerabile în preţul final al energiei a crescut constant în ultimii ani, de la doi bani pe MWh în 2005 la 1,21 lei în 2009 şi 2,85 lei anul trecut. ANRE estima atunci pentru 2011 că influenţa în preţ va fi între 7 lei şi 14 lei pe MWh, în funcţie de numărul de certificate verzi acordate pentru producţia de energiei din surse regenerabile.

Consumatorii de energie vor plăti petru sprijinirea energiilor regenerabile 10,5 miliarde euro până în 2031, potrivit estimărilor ANRE.

AREE este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2008 şi are 90 de membri, printre care se numără dezvoltatori, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Factura la energie va creşte anul viitor cu 4,7%, ca urmare a sprijinirii energiilor regenerabile.
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Factura la energie va creşte anul viitor cu 4,7%, ca urmare a sprijinirii energiilor regenerabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tara de mana a doua. trimis de
( 3 oct 2011, 12:49:06
Rahaturi, nici nu aveti curajul sa va semnati. Cand n-o sa mai bata vantul, la fel si cu apa, o sa spuneti ca iar se scumpeste curentul. Asta cu regenerabila deja a intrat in factura. Aici e o mafie cu eolienele astea si romanasul n-are ce face. Sa va fie rusine, chiar daca treceti pe eoliene, nu are cum absorbi sistemul puteri variabile date de oeliene,  ☭ e peste tot. S.F.- uri. Unde mai pui ca astia de le instaleaza au primit fonduri europene, certificate verzi, plus bonus de la populatie.
2.   O sa ajunga romanica mai scumpa decat toata Europa trimis de
( 3 oct 2011, 13:15:36
Scuze, taxa pentru cogenerare de inalta eficienta, care nu exista. ANRE-ul lu` Boc mai baga si acize, tot vorba lui, pentru ceva de lux precum e curentul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei