Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot muncii fără permis

Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile pot muncii fără permis, acest drept nefiind aplicat şi în cazul părinţilor, fraţilor şi nepoţilor, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Muncii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioana Şanta, a declarat că oficialii români din Spania au obţinut o nouă modificare a instrucţiunilor aplicate membrilor de familie după 22 iulie 2011.

"Astfel, membrii de familie ai românilor autonomi (cuenta propria), care muncesc pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile, nu mai au nevoie de permis de muncă. Iniţial, doar membrii de familie ai muncitorilor români angajaţi (cuenta ajena) aveau acest drept", a precizat Ioana Şanta, într-un comunicat de presă.

În urma consultărilor din grupul de lucru româno-spaniol, pe tema instrucţiunilor impuse în 22 iulie, oficialii spanioli de la Regimul Juridic din Ministerul Muncii din Spania şi-au luat angajamentul că vor respecta dreptul la muncă şi familiilor lucrătorilor autonomi.

"Prin urmare, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român care lucrează pe cont propriu şi are liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", a mai spus Ioana Şanta.

Specialiştii români din Spania continuă să monitorizeze modul în care funcţionarii spanioli aplică Regulamentul impus românilor după 22 iulie 2011, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.

Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţiile pentru muncitorii români în Spania.

În 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană preciza că nu Madridul, ci Bruxellesul va decide când se va ridica restricţia.

Recent, Spania a modificat instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii pentru lucrătorii români, aducând precizări mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri făcute de autorităţile spaniole din cauza neînţelegerii unor prevederi.

Noile instrucţiuni de restricţionare a pieţei muncii obligă oficialii spanioli să le respecte dreptul la muncă şi membrilor de familie ai lucrătorilor români, până acum fiind primite zeci de sesizări privind abuzuri, potrivit Ministerului Muncii, Familii şi Protecţiei Social.

"Măsura îi ajută şi pe tinerii care de curând au împlinit 18 ani şi vor să se angajeze. Asta înseamnă că, dacă unul dintre părinţi este angajat sau şomer, toţi ceilalţi membri ai familiei trebuie protejaţi. Mai exact, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani, dar şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român cu liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", preciza Ministerul Muncii.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a atacat, în 22 septembrie, la Tribunalul Suprem legea emisă de Spania prin care a fost restricţionat accesul pe piaţa muncii pentru români, cerând anularea totală sau parţială a restricţiilor şi suspendarea măsurii până la pronunţarea unei decizii finale.

"Acest timp fără restricţii este suficient ca românii deja prezenţi în Spania care au avut dreptul la muncă şi care pe 22 iulie l-au pierdut să meargă şi să se înscrie în registrele oficiilor de muncă", au spus reprezentanţii FADERE.

Aceştia au precizat că toţi românii afectaţi de restricţii au rămas în Spania şi "lucrează la negru".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot muncii fără permis.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot muncii fără permis2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Muncii - las-o incolo de limba romana trimis de
( 3 oct 2011, 20:14:43
Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania pot muncii fără permis.
Bai baiatule, cine te-a angajat bai cu romana asta, trebuie sa refaci de urgenta ciclul gimnazial.
Nu mai spune la nimeni ca ai mai facut si o facultate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei