Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 sep 2011 - Anul XVI, nr. 226 (4824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În "zonele vulnerabile la corupţie"

Angajaţii MAI, testaţi la integritate cu ofiţeri sub acoperire

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să testeze integritatea angajaţilor cu ofiţeri sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie, în special din "zonele vulnerabile la corupţie", cum ar fi Poliţia de Frontieră sau Poliţia Rutieră.

Procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost elaborată de Direcţia Generală Anticorupţie, proiectul de ordin fiind supus dezbaterii publice.

Selectarea personalului MAI ce va fi testat se va face în funcţie de zonele şi locurile cu riscuri şi vulnerabilităţi la corupţie, potrivit proiectului de ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.

Purtătorul de cuvânt al DGA, Sarmizia Fetcu, a declarat pentru MEDIAFAX că direcţia are o situaţie la nivel naţional privind aceste zone.

"Este vorba de zone în care personalul vine des în contact cu oamenii, cum ar fi Poliţia de Frontieră sau Poliţia Rutieră", a precizat Sarmizia Fetcu.

Pentru a testa integritatea profesională a angajaţilor vor fi create situaţii virtuale, similare celor cu care personalul MAI se confruntă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, "materializate prin operaţiuni disimulate, circumstanţiate de comportamentul acestuia, în vederea stabilirii reacţiei şi conduitei adoptate", au precizat reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă.

În timpul activităţilor de testare, ofiţerii sub acoperire nu îi pot provoca pe angajaţii testaţi să săvârşească fapte cu caracter penal sau disciplinar.

"Testul se va desfăşura cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a demnităţii umane şi profesionale ale subiecţilor supuşi testării. Se interzice folosirea activităţii de testare care are ca scop ştirbirea autorităţii, prestigiului, imaginii persoanelor testate ori intereselor legale circumscrise funcţiei pe care o deţin", potrivit proiectului de ordin.

Personalul DGA sub acoperire va folosi la testare mijloace de înregistrare audio-video, de transport şi de comunicaţii din dotarea MAI, precum şi "documente de acoperire".

Proiectul prevede că, dacă situaţia impune, se pot folosi mijloace şi din alte surse, cu consimţământul prealabil al proprietarului ori persoanei care le are în folosinţă, "cu evitarea producerii deconspirării sau altor consecinţe negative".

Dacă în timpul testării integrităţii profesionale se constată că angajaţii MAI comit fapte penale, DGA trebuie să sesizeze organul de urmărire penală. În cazul sesizării altor abateri de la normele legale în vigoare, vor fi dispune măsuri administrative sau disciplinare.

"În cazul în care persoana testată a solicitat sau a primit bani sau alte foloase utilizate în activitatea de testare, iar, în urma sesizării, organele competente constată că fapta nu constituie infracţiune, DGA informează şeful structurii/instituţiei din care face parte persoana supusă testării, care dispune măsuri disciplinare şi/sau administrative, conform dispoziţiilor legale, care se aduc la cunoştinţa DGA", potrivit proiectului de ordin.

DGA va comunica rezultatul şi constatările activităţii de testare şefului structurii sau instituţiei în cazul în care personalul supus testării a dat dovadă de integritate.

Proiectul mai prevede că pentru realizarea testării, DGA utilizează resurse financiare destinate acestei activităţi din bugetul alocat MAI.

În prezent, testarea integrităţii profesionale este reglementată prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor având regim clasificat, fapt care a atras o serie de critici în sensul accesului limitat la prevederile acestuia. Experţii străini care au colaborat cu specialiştii MAI în cadrul unor proiecte europene au recomandat ca toate măsurile care conferă baza legală pentru activităţile DGA să fie publice, în scopul evitării vulnerabilităţii la eventualele contestaţii, a precizat MAI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii MAI, testaţi la integritate cu ofiţeri sub acoperire.
 Vizualizări articol: 1809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajaţii MAI, testaţi la integritate cu ofiţeri sub acoperire5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei