Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2011 - Anul XVI, nr. 168 (4766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NUP pentru Roberta Anastase şi Sever Voinescu

Parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul Camerei, Sever Voinescu Cotoi, apreciind că nu a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală sub aspectul lipsei cvorumului la şedinţa pe Legea pensiilor.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 12 iulie 2011, neînceperea urmăririi penale faţă de: Roberta Alma Anastase - deputat, preşedinte al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României, Sever Voinescu Cotoi - deputat, secretar al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declarații, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

"La data de 28 septembrie 2010 s-a înregistrat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ plângerea formulată de Grupul Parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC din Camera Deputaţilor în legătură cu desfăşurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaţilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii. De asemenea, au fost formulate plângeri, cu acelaşi conţinut de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor pentru abuzurile statului şi de către patru persoane fizice (conexate conform dispoziţiilor art.33-34 din Codul de procedură penală.)", explică Parchetul ICCJ, într-un comunicat remis, ieri, agenţiei MEDIAFAX.

Prin plângerile formulate s-a susţinut că, în virtutea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub pretextul defectării sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea mîinii. S-a arătat că, prin această modalitate, a mărit intenţionat numărul votanţilor cu scopul realizării cvorumului legal, necesar adoptării legii, deşi nu era întrunită majoritatea prevăzută de dispoziţiile art.67 din Constituţie pentru votul acestui act normativ.

În acelaşi context, s-a susţinut că Voinescu-Cotoi Sever, în calitate de secretar al Camerei Deputaţilor şi tot în scopul realizării cvorumului a anunţat că sunt prezenţi în sală mai mulţi deputaţi votanţi decât erau în realitate, astfel încât s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actului normativ adoptat cu încălcarea cvorumului legal şi prin perturbarea gravă a activităţii de legiferare a Camerei Deputaţilor.

"Din analiza materialui administrat în cauză a rezultat că nu a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală sub aspectul lipsei cvorumului de şedinţă, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfăşurării activităţii de legiferare, dar şi remediile situaţiilor în care parlamentarii contestă respectarea acestor proceduri", subliniază sursa citată.

În cauză, potrivit stenogramelor şedinţei a rezultat că a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului.

Astfel, a rezultat că la data de 20 septembrie 2010, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a propus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor înscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluării votului asupra proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsă, aşa încât, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.

De asemenea, din actele premergătoare efectuate în cauză, a rezultat că Anastase a prezidat şedinţa Plenului la data de 15 septembrie 2010 şi a fost sesizată de către un lider de grup despre existenţa defecţiunii la sistemul de vot electronic. Conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei a supus votului Plenului propunerea privind votul prin ridicarea mâinii. Această propunere s-a adoptat favorabil, acesta fiind temeiul în baza căruia s-a procedat la votul prin ridicarea mâinii şi nu în temeiul declaraţiei pretins false a Preşedintei Camerei Deputaţilor.

Din actele premergătoare efectuate a rezultat că Voinescu-Cotoi Sever, în calitate de secretar la şedinţa Plenului, a desfăşurat o activitate conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei şi a anunţat numărul deputaţilor prezenţi.

În raport cu aceste împrejurări rezultă că nu există înscrisul falsificat, uzul de fals, falsul în declaraţii, aşa încât nu există nici faptele sesizate că ar fi fost săvârşite, respectiv nefuncţionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei şedinţei sau complicitatea la aceste fapte, mai arată sursa citată.

În 16 septembrie 2010, proiectul Legii pensiilor a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL, anunţa oficial instituţia.

PSDinforma, în 21 septembrie 2010, că a depus la Parchetul ICCJ o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, spunea atunci că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".

"Ei au recunoscut acest furt, dar nu este de ajuns, ar trebui să plătească pentru comportamentul ilegal şi criminal, răspunzând penal în justiţie", preciza Moldovan.

În paralel, PSD şi PNL au contestat la Curtea Constituţională modul în care a fost adoptată în Parlament Legea pensiilor.

În 6 octombrie 2010, Curtea Constituţională a decis că Legea pensiilor este constituţională, respingând sesizările PSD şi PNL privind nerespectarea procedurilor în cazul adoptării Legii pensiilor. Nici problemele de formă, nici de fond nu au fost acceptate de Curtea Constituţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NUP pentru Roberta Anastase şi Sever Voinescu.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NUP pentru Roberta Anastase şi Sever Voinescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(19 iul 2011, 11:07:28
Cică justiţia’i oarbă ... hahah a, pentru Dumnezeu
E live la tv . , e clarvăzătoare
E-o balanţă cu un singur talger ce-ţi vinde la ghişeu
Răspunsul la : sunt (ne) vinovat , oare ? !

Gata , parcă , mereu de autoflagelare
Se reformează’n draci .. perpetuu şi ameţitor
Şi mereu revine aceeaşi întrebare :
Justiţia nu dă verdicte conform legilor ?

În tribunal se vorbeşte limba din Avatar , parcă
Şi tot parcă ţi-e frică să-ţi cauţi dreptatea acolo
E la fel ( cumva ) ca-n perioada antică
Când minciuna are voce puternică ( şi cântă solo)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei