Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2011 - Anul XVI, nr. 168 (4766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful Renaissance: România are nevoie de noi reforme pentru a rezista crizei din zona euro

Marţi, 19 Iulie 2011 (16:35:48)

Europa Centrală şi de Est are nevoie de un "scut" împotriva unor eventuale default-uri de ţară în zona euro, iar România stă bine din punct de vedere fiscal, dar are nevoie de noi măsuri de reformă pentru a rezista crizei, consideră Stephen Jennings, şeful băncii ruse de investiţii Renaissance.

Grecia va fi probabil primul stat din zona euro care va intra în default (incapacitate de plată) şi ar putea fi urmată de alte ţări care au nevoie urgentă de restructurarea datoriilor de stat, dacă Uniunea Europeană nu va reuşi să împiedice răspândirea crizei, a declarat Jennings într-un interviu acordat Bloomberg.

"Europenii încearcă să se prefacă că gravitaţia nu există", a afirmat el, adăugând că intrarea unor ţări din zona euro în default este inevitabilă.

Liderii europeni trebuie să găsească o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Grecia, care s-a extins deja în Irlanda şi Portugalia şi ameninţă acum Italia. Grecia aşteaptă un al doilea pachet internaţional de "bailout", în timp investitorii se tem din nou că crizei s-ar putea extinde şi în est prin legăturile bancare şi comerciale cu ţări de aici, precum Bulgaria şi România.

"Nu cred că te poţi baza pe o decizie potrivită din partea Europei, aşa că, ca ţară, trebuie să te aperi de acest proces", a continuat Jennings.

Economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, a declarat săptămâna trecută că Europa de Sud-Est, ţări precum România, Bulgaria şi Serbia, sunt foarte expuse la criza din Grecia.

Circa o treime din băncile din Bulgaria şi 17% din activele sistemului bancar românesc sunt controlate de bănci din Grecia, precum National Bank of Greece, Piraeus, Alpha Bank sau EFG Eurobank Ergasias. În Macedonia, Serbia şi Albania, instituţiile de credit elene deţin între 15% şi 25% din bănci.

România este "într-o poziţie fiscală solidă", după ce a luat "decizii dure" pentru a satisface condiţiile acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, a adăugat Jennings.

Totuşi, România are nevoie de noi măsuri de reformă pentru a se asigura că este suficient de puternică pentru a supravieţui, consideră el.

"Dacă incendiul se împrăştie destul de departe şi de repede, pieţele vor ataca, iar cei care vor rămâne în urmă vor pierde. Deci este de importanţă capitală ca România să se poziţioneze astfel încât, dacă se va întâmpla ce-i mai rău, să fie un învingător, şi nu un învins", comentează Jennings.

Renaissance este cea mai mare bancă de investiţii din Rusia, controlată de Jennings şi de miliardarul rus Mikhail Prokhorov. Compania are operaţiuni în Rusia, Europa de Est şi Comunitatea Statelor Independente.

România stă cu siguranţă "mai bine decât media" în regiune, sub Polonia, dar peste Ungaria, care este "foarte expusă la un potenţial incendiu în Europa", a mai spus şeful Renaissance. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Renaissance: România are nevoie de noi reforme pentru a rezista crizei din zona euro.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful Renaissance: România are nevoie de noi reforme pentru a rezista crizei din zona euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei