Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2011 - Anul XVI, nr. 168 (4766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce boli poţi lua din apă şi care sunt sfaturile specialiştilor

Înotatul în aer liber, în lacuri, iazuri, râuri este extrem de popular, mai ales pe perioada verii, însă mulţi dintre cei care îl practică nu ştiu că pot lua diverse boli din apă. Din cauza resturilor menajere sau a infecţiilor răspândite de animalele sălbatice, apele pot fi contaminate.

"Apa de mare nu cauzează atât de multe probleme deoarece apa nu stagnează, iar salinitatea împiedică înmulţirea bacteriilor. Înotul în ape dulci este mai periculos", a declarat microbiologistul Paul Hunter, scrie dailymail.co.uk.

Specialiştii spun însă că acesta nu este un motiv de îngrijorare dacă sunt luate anumite măsuri de precauţie.

 

Leptospiroza

Leptospiroza sau maladia Weil este o infecţie provocată de urina animalelor. Simptomele bolii sunt stările de vomă, diareea, dureri de cap, dureri musculare, iar netratată, boala poate provoca moartea din cauză că organele cedează.

"Leptospiroza este răspândită din urina şobolanilor, a vulpilor, iepurilor şi chiar a aricilor şi poate fi contactată din ape stătătoare. Un om poate contacta boala dacă bea apă infectată, însă maladia intră în organism dacă ajunge în sânge", spune microbiologistul Paul Hunter.

Pescarii şi persoanele care se plimbă cu canoe sau jet-ski sunt de obicei victime ale bolii deoarece se taie adesea în apă.

Sfaturile specialiştilor:

- purtaţi sandale pentru a evita tăieturile pe tălpi, iar dacă aveţi o rană, nu intraţi în apă

- nu înotaţi într-o zonă urbană decât în cazul în care sunteţi siguri că apa este monitorizată pentru siguranţă

 

Criptosporidioza

Criptosporidioza este provocată de un parazit care atacă intestinul subţire. Boala este comună la copiii cu vârste între unu şi cinci ani, însă poate afecta pe oricine. Simptomele sunt diareea, stări de vomă, deshidratare, dureri puternice de cap şi câteodată o iritaţie pe piele, în jurul stomacului. Netratată, criptosporidioza poate fi fatală.

Criptosporidioza provine de la apele menajere sau animale moarte şi este comună în zonele în care există turme de oi sau vaci, care pot urina în apă.

Sfaturile specialiştilor:

-spălaţi-vă bine pe mâini după ce intraţi într-un râu

-nu mâncaţi nimic până nu vă asiguraţi că mâinile sunt perfect curate

 

E.coli

E.coli - deşi este asociată cu toxiinfecţia alimentară, boala poate fi contactată şi din ape care conţin resturi menajere. Provoacă stări de vomă şi diaree şi poate fi fatală, însă dacă este tratată cu antibiotice, se vindecă destul de repede.

 

Boli ale urechii

Otita externă este o infecţie comună cunoscută sub numele de "urechea înotătorului" deoarece persoanele care înoată regulat sunt de cinci ori mai expuse la aceasta. Mici zgârieturi, tăieturi sau pete pe piele pot vulnerabiliza urechea în faţa bacteriilor din apă, iar aceasta se poate inflama şi cauza mâncărimi. În cazurile severe bolnavul poate chiar surzi temporar.

Sfaturile specialiştilor:

- nu băgaţi urechile în apă dacă nu sunteţi siguri că apa este curată

- folosiţi dopuri de urechi pentru a evita ca apa murdară să intre în interiorul urechilor

Deşi nu provoacă nici o boală, şi algele sunt printre bacteriile care aduc neplăceri persoanelor care înoată. Algele pot provoca iritaţii, mâncărimi, probleme ale stomacului sau reacţii alergice care duc la dificultăţi de respiraţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce boli poţi lua din apă şi care sunt sfaturile specialiştilor.
 Vizualizări articol: 1838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Ce boli poţi lua din apă şi care sunt sfaturile specialiştilor4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei