Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procuror botoşănean: Absolut toate persoanele implicate în masacrarea câinilor vor fi audiate

Procurorul Aurel Simion de la Parchetul Tribunalului Botoşani a declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că vor fi audiate absolut toate persoanele implicate în "masacrul" de la adăpostul de câini din subordinea municipalităţii.

"Parchetul a deschis o anchetă pentru că acolo s-a semnalat existenţa unor fapte de natură penală", a spus procurorul botoşănean.

El a declarat că urmează să fie făcute verificări în ceea ce priveşte uciderea câinilor din padocurile municipalităţii şi că vor fi audiate toate persoanele implicate.

"În urma verificărilor absolut toate persoanele implicate în acest masacru vor fi audiate şi, dacă se impune, vor fi aplicate măsurile legale", a spus Aurel Simion.

Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini dintr-un adăpost al Primăriei, printre persoanele vizate fiind viceprimarul municipiului Florin Gheorghiţă şi medicul veterinar angajat al Primăriei care a eutanasiat animalele.

Aceştia sunt anchetaţi pentru infracţiuni reglementate de Legea privind protecţia animalelor, respectiv acte de cruzime faţă de animale, în varianta prevăzută de art. 6 alin. 2 lit. a - omorârea animalelor cu intenţie.

"Din sesizarea ce stă la baza constituirii dosarului a rezultat că angajaţi ai padocului din Botoşani, din ordinul viceprimarului municipiului Botoşani şi la recomandarea medicului veterinar, au procedat la suprimarea vieţii a aproximativ 200 de câini, motivat de presupusa infectare a acestora cu virusul Carre (jigodie)", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Ministerului Public.

 

Plângere penală împotriva medicului veterinar

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor de la Bucureşti ajunşi, ieri dimineaţă, la Botoşani au depus plângere penală împotriva viceprimarului şi medicului veterinar care a recomandat eutanasierea celor peste 230 de câini aflaţi în padocurile amenajate de primărie pe motiv că ar fi fost bolnavi.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor îl acuză pe medicul veterinar de omorâre cu intenţie şi susţin că în ancheta penală deschisă în acest caz mai sunt cercetate alte 15 persoane pentru cruzime şi rele tratamente faţă de animale.

"Pe lângă plângerea penală făcută împotriva medicului veterinar, vom cere Colegiului Medicilor Veterinari suspendarea dreptului de liberă practică a doctorului Cristian Pancu", a spus Alexandra Floareş inspector în cadrul Inspectoratului General de Poliţie a Animalelor.

Ea a afirmat că, potrivit legii, animalele nu puteau fi eutanasiate pentru că erau bolnave de jigodie, întrucât aceasta nu este o boală incurabilă, precizând că această boală se manifestă la câini sub un an, iar la padocurile amenajate de Primăria Botoşani majoritatea câinilor erau adulţi.

"Este practic imposibilă eutanasierea unui câini în mai puţin de un minut în condiţiile în care în mod normal această procedură durează cel puţin zece minute", a mai spus Floareş.

 

Poliţia Animalelor: Ceea ce s-a întâmplat la Botoşani ar putea fi catalogat drept "genocid"

Astfel, reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că pentru omorârea animalelor s-ar fi putut folosi chiar şi furadan.

Alexandra Floareş a menţionat că ceea ce s-a întâmplat la Botoşani ar putea fi catalogat drept "genocid".

"Ştiu că e un termen care se aplică la oameni, dar, dacă ar fi un termen care s-ar aplica la animale, asta este ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - miercuri) la padocurile din Botoşani", a adăugat Floareş.

Ea a mai spus că este un caz fără precedent, nemaiîntâlnind până acum un număr atât de mare de câini omorâţi.

Potrivit sursei citate, motivul care ar fi determinat uciderea fără cadru legal a celor peste 230 de patrupede este lipsa de fonduri a municipalităţii Botoşani de a caza, hrăni şi eventual trata aceste animale.

De asemenea, ea a afirmat că o parte din cadavrele câinilor au fost duse la Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani pentru necropsie, rezultatele analizelor urmând să fie făcute publice vineri.

Trei reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor de la Bucureşti au venit la padocurile amenajate de Primăria Botoşani şi fac verificări pentru a stabili condiţiile în care au trăit animalele. De asemenea, aceştia vor verifica documentele care au stat la baza deciziei de eutanasiere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procuror botoşănean: Absolut toate persoanele implicate în masacrarea câinilor vor fi audiate.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Procuror botoşănean: Absolut toate persoanele implicate în masacrarea câinilor vor fi audiate4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa fie pedepsiti aspru cei vinovati ! trimis de
(14 mai 2011, 08:47:36
Un popor civilizat are respect pentru tot ceea ce este creatie a lui Dumnezeu si incearca sa o protejezeze.Doar omul cu o mentalitate primitiva isi bate joc de animale. Edilii, directorii de la aceste adaposturi trebuie sa fie un exemplu pt populatie sa aiba o atitudine umana fata de animale.Ele isi poarta blestemul si durerea fara putinta de a se apara, de a riposta, sau de a –si da in judecata stapanii .Sa fie pedepsite bestiile umane care au facut macel si sa le ajunga si blestemele pr raul facut !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei