Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze privaţilor acţiuni FP

Guvernul împinge până la finele lui iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, de 30% din capitalul deţinut de stat, invocând riscul scăderii valorii de tranzacţionare la bursă, schemă ce îi permite însă şi să încaseze mai multe dividende

Procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) a fost suspendată în intervalul 11 ianuarie-29 aprilie 2011 şi reluată la 2 mai.

Legislaţia în vigoare nu prevede însă nici un termen pentru emiterea titlurilor de conversie aferente cererilor de opţiune înregistrate în acest interval, termen care va fi acum stabilit de Guvern şi împins până la maximum 60 zile lucrătoare.

"Considerăm că se impune introducerea unui termen de emitere a titlurilor de conversie aferente cererilor de opţiune şi a celor aferente solicitărilor de schimbare a opţiunilor din numerar în acţiuni la Fondul Proprietatea, înregistrate în perioada 11 ianuarie-29 aprilie 2011. Termenul este de maximum 60 zile lucrătoare calculat de la data reluării procedurii de conversie a titlurilor de despăgubire, respectiv data de 2 mai 2011", se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX.

Termenul este justificat de Guvern prin faptul că transmiterea într-un interval foarte scurt a unui număr mare de acţiuni de la stat către acţionarii privaţi va conduce la o scădere considerabilă a valorii de tranzacţionare a acţiunilor şi, implicit, a valorii medii ponderate avută în vedere la conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni.

"Această scădere a valorii acţiunilor va conduce, implicit, la reducerea mai rapidă a numărului de acţiuni deţinut de stat la Fondul Proprietatea, scădere ce va avea un impact negativ asupra procesului de despăgubire", este argumentul Guvernului.

Documentul relevă că în perioada 11 ianuarie-2 mai 2011, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fost înregistrate 1.450 cereri de opţiune pentru conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, incluzând şi solicitările de schimbare a opţiunilor din numerar în acţiuni la Fond. Numărul total al acţiunilor care urmează să fie emise persoanelor care au optat pentru această modalitate de valorificare a titlurilor de despăgubire este astfel estimat la 1,55 miliarde acţiuni, cu un preţ mediu ponderat de 0,6176 lei/acţiune.

Prin Ministerul Finanţelor, statul deţine o cotă de 36,79% din capitalul Fondului Proprietatea, reprezentând aproximativ 5 miliarde de acţiuni. În aceste condiţii, numărul estimat de acţiuni care trebuie cedate acţionarilor privaţi reprezintă aproape o treime din participaţia statului.

Stabilirea unui termen de până la 60 zile lucrătoare pentru conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni emise în favoarea acţionarilor privaţi limitează posibilitatea diminuării participaţiei statului în perioada imediată şi permite Guvernului să încaseze dividendele aferente anului trecut la valoarea corespunzătoare numărului actual de acţiuni deţinute.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Finanţelor a solicitat distribuirea unui dividend la Fondul Proprietatea dublu faţă de propunerea Franklin Templeton, astfel încât să încaseze, cel mai probabil, circa 160 milioane lei (39,1 milioane euro), şi aprobarea datei de 10 mai 2011 ca dată la care acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor beneficiază de dividende, în loc de 16 mai, propunerea Franklin Templeton. Devansarea cu o săptămână a acestei date limita de asemenea posibilitatea diminuării participaţiei statului.

Propunerea Ministerului Finanţelor a fost aprobată pe 27 aprilie în AGA.

Preţul la care se face conversia titlurilor de despăgubire este de cotaţia medie ponderată a acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie.

Anterior listării acţiunile erau acordate la un preţ egal cu valoarea nominală, de 1 leu.

Teoretic, începând de luni, 2 mai, ANRP a reluat procesul de conversie în acţiuni FP a titlurilor de despăgubire după aproape patru luni de pauză. Practic însă, până în prezent, ANRP nu a emis niciun titlu de conversie.

Bursa a scăzut, joi, cu 1,79% la deschiderea şedinţei, influenţată în principal de acţiunile FP, care au căzut cu 5,98% şi au atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece începând de joi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividendele aferente anului trecut.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut la 0,503 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze privaţilor acţiuni FP.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze privaţilor acţiuni FP0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei