Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2011 - Anul XVI, nr. 90 (4688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lăsaţi dormind în casă singuri

Doi copii au murit, iar un altul e în stare foarte gravă, în urma unui incendiu produs în judeţul Botoşani

Trei copii din comuna Corni, judeţul Botoşani, lăsaţi nesupravegheaţi de mamă, au ars în casa cuprinsă de flăcări. Tragedia a avut loc sâmbătă seară, când vecinii familiei Daniliuc, din Corni, au sunat panicaţi la 112, după ce au văzut flăcări şi un fum gros ieşind din casa în care se aflau doi băieţi şi o fetiţă.

Oamenii au alergat într-un suflet la locuinţa din apropiere, încercând să-i salveze pe micuţii de un an şi şase luni, doi ani şi nouă luni şi respectiv patru ani, care erau singuri în casă. „A venit fetiţa şi mi-a spus că arde casa de alături. Am intrat în bucătărie pe brânci, că era fumul prea gros şi am tras copiii afară”, a povestit cu groază Vasile Daniliuc, unchiul copiilor.

Mai multe echipaje de pompieri, poliţie, dar şi ambulanţe s-au deplasat la Corni, imediat cum au primit apelul. Din păcate nu au mai putut face nimic pentru Bogdan, micuţul de doi ani şi şase luni. Din câte se pare, el s-a aflat cel mai aproape de flacăra care a cuprins pernele şi păturile pe care dormea, fiind găsit carbonizat.

 

Mobilizare de forţe pentru salvarea micuţilor

Transportaţi la Spitalul de Copii din Botoşani, Bogdan şi Mihaela, au fost preluaţi de medicii specialişti „Băieţelul este în stare foarte gravă. Noi l-am stabilizat hemodinamic şi l-am intubat, i-am pus sondă gastrică, sondă vezicală şi l-am protejat termic”, a menţionat Yassin Jaber, medic la Spitalul de Pediatrie Botoşani.

Pentru că starea micuţilor era foarte gravă s-a luat decizia transferului la Bucureşti. Două ambulanţe de la Botoşani, cu medic şi anestezist i-au transportat la aeroportul de la Salcea, unde micuţii erau aşteptaţi de un elicopter Mi-17, pus la dispoziţia SMURD de Inspectoratul General de Aviaţie, în care se aflau două echipe medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, conduse de medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Imediat ce au ajuns la spital au fost duşi în sala de operaţii. În cazul fetiţei care urmează să împlinească patru ani în mai puţin de o lună operaţia a durat trei ore, iar al fratelui ei mai bine de şapte ore. „Din păcate copilul de un an şi şase luni a decedat. Avea arsuri pe 90% din suprafaţa corpului şi 40% erau carbonizate. Fetiţa prezintă arsuri faciale foarte profunde, de gradul III, pe 20% din suprafaţa corpului, dar cu arsuri de căi respiratorii superioare şi este afectat şi plămânul. Prognosticul este extrem de rezervat deocamdată. Este stabilă, dar este la terapie intensivă. Se încearcă stabilizarea ei”, a spus doctor Mihaela-Raluca Alexandru, medic specialist chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă în cadrul Spitalul „Grigore Alexandrescu” Bucureşti.

 

Vecinii dau vina pe mamă

Vecinii, dar şi autorităţile locale spun că tragedia nu s-ar fi petrecut dacă mama copiilor ar fi avut mai multă grijă de micuţi. Vecinii povestesc că femeia obişnuia să îşi lase copiii singuri în casă şi să plece cu orele prin sat. Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă seară.

”Erau singuri în casă. Mama era plecată în sat de aproape trei ore. Tatăl lor e la muncă în Serbia. La nivelul comunei, asistentul social a avertizat în permanenţă părinţii să aibă grijă de copii. Este o familie cu probleme care nu a ştiut niciodată să îi îngrijească în mod conştiincios şi după cum cere conduita de părinte, şi din păcate s-a întâmplat această tragedie. Anul trecut, au fost daţi în plasament, dar tatăl a solicitat să fie daţi înapoi, mama nu vroia, tot timpul au fost discordanţe între ei. Noi am vrut mereu să fie daţi într-o instituţie de ocrotire, pentru că părinţii au fost mereu în conflict”, a spus Constantin Alupoaie, secretarul primăriei din comuna Corni.

 

Anchetă deschisă de autorităţi

Potrivit pompierilor, incendiul pare să fi izbucnit de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru stingerea flăcărilor, la faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. „La sosirea gărzii de intervenţie, ardeau bunurile din dormitorul casei. Poliţiştii urmează să stabilească, în urma anchetei, împrejurările exacte în care s-a produs incendiul”, a explicat plutonier major Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele decesului, iar autorităţile din Corni vor sesiza şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

O tragedie similară a avut loc, în luna august a anului trecut, în satul Carasa din comuna Corlăteni, judeţul Botoşani. Atunci au ars de vii trei surori de un an şi patru luni, trei ani şi cinci ani, rămase în grija unei surori de şapte ani. Incendiul a izbucnit de la o lumânare uitată aprinsă.

 

Tudor CHIRIAC

tchiriac@monitorulbt.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi copii au murit, iar un altul e în stare foarte gravă, în urma unui incendiu produs în judeţul Botoşani.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Doi copii au murit, iar un altul e în stare foarte gravă, în urma unui incendiu produs în judeţul Botoşani4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei