Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 sep 2010 - Anul XV, nr. 228 (4519)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Notarii propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor; în unele cazuri scăderea este de 90%

Notarii publici propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor, care în unele cazuri va fi de 90%, şi calcularea onorariilor pentru cei care cumpără locuinţe prin ANL şi alte programe sociale la o valoare stabilită de stat şi nu la cea din expertizele notariale.

"După reducerile operate în cadrul programului «Prima Casă» şi după cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, notarii publici propun Ministrului Justiţiei o nouă scădere a onorariilor pentru serviciile notariale. Având în vedere faptul că piaţa imobiliară din România nu pare să se revigoreze semnificativ prea curând, notarii publici propun Ministrului Justiţiei reducerea considerabilă a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populaţiei, respectiv vânzări, ipoteci, moşteniri, etc", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Notarii spun că scăderea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară în cadrul programelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative.

Astfel, în cazul unei creanţe de 400.000 lei, onorariul notarial va scădea, în baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent.

Mai mult, pentru autentificarea oricăror alte acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat, şi ipoteca instituită, cum ar fi spre exemplu o refinanţare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei, măsură ce avantajează direct cetăţenii afectaţi de modificarea condiţiilor de creditare şi nevoiţi să încheie acte adiţionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.

"S-a propus, totodată, Ministrului Justiţiei, pentru a veni în sprijinul persoanelor care cumpără apartamente prin intermediul ANL sau care beneficiază de orice alte programe sociale, ca onorariul să se calculeze la valoarea bunului stabilit de statul român prin acte normative şi nu prin raportare la expertizele notariale", se precizează în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Notarii propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor; în unele cazuri scăderea este de 90%.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Notarii propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor; în unele cazuri scăderea este de 90%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei