Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 sep 2010 - Anul XV, nr. 228 (4519)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Afacere de succes

Construcţiile de lemn din Bucovina au cucerit Franţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de metri pătraţi de construcţii şi contracte în plină criză. Acesta este bilanţul ultimelor doi ani pentru compania Doxar, membră a grupului de firme Calcarul din Pojorâta. Principalii clienţi au venit din Franţa, iar seriozitatea de care au dat dovadă sucevenii le-a adus afaceri pe care multe firme şi le-ar dori în această perioadă. Aşa se face că în mai multe zone ale Franţei, muncitorii suceveni au dat la cheie zeci de case de lemn, iar alte lucrări sunt în derulare şi acum.

Cel mai important proiect derulat de Doxar a fost la Pornichet, pe malurile Atlanticului, în apropierea gurilor de vărsare ale Loarei. Aici, muncitorii suceveni au finalizat la sfârşitul anului trecut un complex de 22 de clădiri de locuinţe colective, în suprafaţă totală de 7.000 mp.

Contractul a însemnat un punct de cotitură şi pentru firmă, care abia intrase în proprietatea celor de la Calcarul, dar şi o carte de vizită importantă pentru piaţa franceză, acolo unde societatea îşi derulează două treimi din afacerile cu case de lemn.

„În Franţa începe să se formeze un cult al lemnului, iar piaţa caselor de lemn însemna în 2008 doar 5%. Pentru noi este o piaţă care promite, cu perspective foarte bune de dezvoltare. Şi concurenţa este pe măsură, principalii competitori fiind firmele poloneze”, a fost evaluarea făcută de Ovidiu Costan, directorul executiv al companiei Doxar, din cadrul grupului de firme Calcarul.

 

Apartamente de vacanţă în Alpi şi case de locuit la Paris

Anul 2010 a însemnat finalizarea unei investiţii în capitala Franţei. Muncitorii suceveni au pus punct unui duplex de 1.000 mp, iar acum muncesc la proiecte de anvergură mai mică, prin diferite colţuri din Hexagon.

De-a lungul timpului, casele de lemn produse în Bucovina au ajuns şi în alte zone ale Franţei. În cursul anului 2006, firma Calcarul a contractat şi finalizat ridicarea a 18 apartamente de vacanţă într-o clădire de 1.800 mp, în zona Meribel, din Alpi, iar cu un an înainte a fost predată beneficiarului o clădire de birouri de 800 mp din grinzi stratificate în Auch, departamentul Gers, din sudul Franţei.

Perioada de pionerat şi testare a pieţei franceze a avut loc în anii 2003-2005, când sucevenii au dat la cheie 20 de case de lemn, iar calitatea lucrărilor le-a permis să se menţină pe o piaţă cu o concurenţă acerbă, dacă ţinem cont doar de prezenţa unor firme de renume şi tradiţie în domeniu din ţări precum Germania, Suedia sau Finlanda.

„Raportul preţ/calitate este favorabil nouă comparativ cu firmele care vin din ţări cu tradiţie îndelungată în construcţia caselor de lemn. Nu am făcut rabat de la nici un amănunt, iar acest aspect a fost apreciat de partenerii cu care am derulat afaceri şi rezultatul final se vede în cifre concrete şi contractele încheiate”, a precizat Nicolae Troaşe, administratorul SC Calcarul SA Pojorâta.

 

O achiziţie în prag de criză, un succes calculat

Încheierea contractului pentru cel mai important proiect derulat de Calcarul în Franţa, cel de la Pornichet, a însemnat şi un moment de cotitură pentru firmă. Având în vedere anvergura construcţiei, administratorii societăţii aveau de ales fie să extindă baza de la Pojorâta, fie să construiască o altă bază sau să achiziţioneze o firmă de profil. Ultima soluţie s-a dovedit cea mai fericită, iar acţionarii de la Calcarul au devenit proprietari pe firma Doxar, din Gura Humorului. Deşi mulţi au fost sceptici în privinţa şanselor de supravieţuire, în condiţiile în care achiziţia s-a făcut în prima parte a anului 2008, când existau deja semne ale crize economice mondiale, calculele la rece şi managementul serios au făcut ca afacerea să fie una de succes.

„Nu ne-am aruncat în orb în acest proiect. Totul s-a făcut în baza unor studii serioase, cu indicatori de piaţă, iar timpul ne-a arătat că am luat deciziile corecte”, a menţionat Nicolae Troaşe. 

 

Ce vor francezii

Succesul firmei Calcarul pe piaţa franceză, în comparaţie cu alte ţări, cum ar fi Germania, Spania sau România, are şi explicaţii.

„Francezii pun accent deosebit pe construcţiile ecologice, iar casele pe care le oferim noi îndeplinesc această condiţie. În plus, îşi doresc indicatori de izolaţie termică la parametri care să permită un consum redus de energie sau chiar clădiri pasive”, a arătat Ovidiu Costan. În plus, francezii au ajuns să înţeleagă mai rapid că lemnul este un material viu şi lucrează şi niciodată o casă dintr-un asemenea material nu va avea perfecţiunea plasticului.

„Beneficiarii acceptă aşa numitele defecte date de acţiunea lemnului şi preferă să vadă materialul natural”, a concluzionat directorul executiv al firmei Doxar.

 

Proiectele de viitor, legate tot de piaţa din Hexagon

Şi viitorul caselor de lemn construite de compania Doxar, din cadrul grupului de firme Calcarul, au ca numitor comun tot Franţa. Ca primă etapă se prevede o extindere a proiectului de la Pornichet, iar o altă discuţie este legată de un proiect care se va întinde pe aproximativ doi ani.

„Este vorba de un operator de turism care doreşte construcţia unui sat de vacanţă cu câteva sute de apartamente, fiecare cu o suprafaţă de 50-60 mp, cu utilităţi comune. Va fi un proiect de durată şi pentru care suntem pregătiţi să participăm la licitaţie”, a dezvăluit Ovidiu Costan.

 

Clădire din lemn cu patru nivele, de 15 metri înălţime

Dacă cele mai multe clădiri construite de Calcarul au fost cu unul-două nivele, au existat şi situaţii mai deosebite. Cea mai înaltă a fost ridicată în Franţa. Are patru etaje şi măsoară aproximativ 15 metri.

„La prima vedere, o clădire din beton pare mai trainică, dar vă asigur că nu este aşa. Există o reticenţă vizavi de clădirile din lemn, dar acestea se comportă mai bine în caz de cutremure, iar dacă sunt construite şi exploatate corect au o viaţă la fel de lungă ca o clădire din beton. Şi ca exemplu aş vrea să dau bisericile de lemn din Maramureş sau casele din ţările din Nordul Europei, care dăinuie de sute de ani”, a spus Ovidiu Costan. Acesta a arătat că o construcţie de lemn are avantaje în faţa uneia din cărămidă, spre exemplu, cum ar fi timpul scurt de realizare, preţul redus şi folosirea materialelor ecologice.

 

O casă de lemn se ridică în câteva zile

Un avantaj evident al unei construcţii din lemn îl constituie timpul scurt de finalizare. Potrivit lui Nicolae Troaşe, o casă de lemn poate fi predată beneficiarului într-un interval de două-trei zile până la cel mult şapte-opt zile, în funcţie de tipul de construcţie pentru care optează viitorul proprietar.

„Pentru o casă din panouri prefabricate, cu o suprafaţă de 150 mp, timpul de montaj este de două zile, în timp ce pentru o casă din grinzi masive sau stratificate pentru finalizarea la roşu a lucrărilor de montaj este nevoie de şapte-opt zile”, a detaliat Nicolae Troaşe.

Toate materialele folosite la ridicarea unei case din lemn sunt realizate în halele de producţie din Gura Humorului. Transportul se face cu mijloace de transport rutiere, motiv pentru care dimensiunea unui perete construit nu poate depăşi 13 metri lungime şi 2,7 metri înălţime.

Pentru montarea unei case, indiferent că este vorba de România, Franţa sau altă ţară se lucrează doar cu echipe proprii specializate, acestea având de obicei câte patru oameni.

Preţul unei case din lemn variază de la 170-250 de euro/mp în cazul „caselor americane”, aşa cum mai sunt denumite şi casele din panouri prefabricate, respectiv aproximativ 350 de euro/mp pentru casele din grinzi masive sau stratificate, preţuri valabile pentru construcţia la roşu.

 

Lucrările din Occident, cartea de vizită a firmei

Chiar dacă firma nu are o tradiţie de zeci de ani în domeniul construcţiilor de case din lemn, conducerea SC Calcarul SA Pojorâta crede că va reuşi să se impună pe pieţele occidentale.

„Seriozitatea şi profesionalismul de care am dat dovadă în toţi aceşti ani în care am derulat afaceri în Franţa, Spania sau Germania sunt cea mai bună carte de vizită a noastră. Clienţii cu care am lucrat s-au convins că suntem un partener de încredere, iar pe viitor ne-am propus să menţinem aceleaşi standarde de calitate, garanţia succesului în orice afacere”, a concluzionat Nicolae Troaşe, administratorul SC Calcarul SA Pojorâta.

 

Maşină de 300.000 de euro

Calitatea lucrărilor efectuate de compania Doxar, din cadrul grupului de firme Calcarul, în materie de case din lemn, este asigurată şi de tehnologia performantă. Unul dintre cele mai moderne utilaje a fost achiziţionat acum trei ani şi a costat 300.000 de euro. Este vorba de un centru cu comandă numerică pentru prelucrat grinzi, softurile necesare funcţionării acestuia fiind achiziţionate cu alţi 25.000 de euro.

 

Molidul, materialul cel mai folosit

Chiar dacă fiecare casă se construieşte din lemnul pe care-l doreşte clientul, materialul cel mai des utilizat este molidul. Explicaţia este aceea că molidul se usucă şi se prelucrează mai bine şi este mai stabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Construcţiile de lemn din Bucovina au cucerit Franţa.
 Vizualizări articol: 2025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Construcţiile de lemn din Bucovina au cucerit Franţa4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Molidul, materialul cel mai folosit" trimis de
(28 sep 2010, 15:53:39
Cheresteaua de molid este materialul cel mai folosit. Molidul e o specie si nu un material. Scuze de off !
2.   Padurile trimis de
(28 sep 2010, 18:22:16
Si uite asa paduriele iau drumul frantei...- ca romanul e prost si si-ar vinde-o si pe masa pentru 2 lei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei