Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 sep 2010 - Anul XV, nr. 228 (4519)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată din arest

Asistenta medicală de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci, a fost pusă în libertate, în urma deciziei de luni a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, care a admis o cerere în acest sens.

În 15 septembrie, Judecătoria sectorului 6 prelungise cu 30 de zile, mandatul de arestare preventivă a asistentei medicale de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci.

Florentina Cîrstea, asistenta medicală pusă sub acuzare pentru că a lăsat nesupravegheat salonul bebeluşilor, a făcut recurs la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a respins contestaţia.

Ulterior, asistenta a făcut o cerere de eliberarea condiţionată, iar luni Judecătoria i-a admis solicitarea. Parchetul poate face recurs.

Între timp, anchetatorii au primit rezultatele expertizelor dispuse în dosar, implicit pe cele privind necropsiile bebeluşilor.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală şi faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima.

Florentina Cîrstea a fost arestată în 24 august, iar Vasile Dima este cercetat în libertate.

Şi şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, Adrian Ioan Toma, este urmărit penal în cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), a gestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câte doua cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.

Şase bebeluşi au murit şi cinci sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti. Cei cinci bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, au fost internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

O pereche de gemeni a părăsit miercuri spitalul, fiind primii copii supravieţuitori trimişi acasă.

Asistenta Florentina Cîrstea este acuzată că a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

Procurorii îl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave, precum şi de faptul că nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică. De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Cătălin LUPĂŞTEANU, eveniment@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată din arest.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată din arest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei