Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 sep 2010 - Anul XV, nr. 226 (4517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mii de oameni în uniforme, majoritatea poliţişti, au zăpăcit Bucureştiul cu un marş ilegal

Câteva mii de sindicalişti, majoritatea purtând uniforme ale diverselor instituţii ale statului, în principal poliţişti, au trecut în ilegalitate, vineri, participând, în numele disperării cauzate de scăderea nivelului de trai, la un marş neautorizat care a bulversat grav traficul în Capitală.

Mitingul poliţiştilor a început punctual în Piaţa Victoriei din Capitală, conform autorizaţiei emise de municipalitate. Nimic din primele două ore ale protestului nu părea să anunţe ce va veni: la un moment dat, în jurul prânzului, oamenii legii au ales să ignore legea şi autorizaţia de protest şi au plecat în marş către Palatul Cotroceni, solicitând o întâlnire cu preşedintele, care să medieze, în baza prerogativelor constituţionale, conflictul între ei şi statul pentru care lucrează.

Bulversaţi de decizia ad-hoc a protestatarilor şi, probabil, încă afectaţi de conflictul izbucnit la un protest din urmă cu două zile, când, pentru a-i opri pe manifestanţi din tentativa de a ajunge în Palatul Victoria, au fost nevoiţi să folosească gazele lacrimogene, jandarmii nu au încercat să-i oprească din drum. S-a creat astfel pe loc un dispozitiv de protecţie, poliţiştii rutieri au deviat traficul din drumul coloanei de manifestanţi, iar jandarmii i-au însoţit pe aceştia din dubele de intervenţie, pe întreg traseul.

Nefiind stabilit dinainte, traseul a fost unul ales aparent la întâmplare. Protestatarii nu au ales cel mai scurt drum spre sediul Administraţiei Prezidenţiale, ci au pornit, din Piaţa Victoriei, pe strada Buzeşti, au continuat pe Berzei, au făcut dreapta pe Ştirbei Vodă şi au traversat Dâmboviţa pe la Podul Eroilor. Nu înainte ca zeci, poate chiar sute dintre ei, majoritatea în uniforme de poliţişti, să facă o scurtă vizită în tufişurile din Parcul Operei, în lipsa toaletelor publice de pe traseu, ca de altfel din tot Bucureştiul. După scurta oprire, aceştia au grăbit, zâmbitori, pasul, pentru a prinde din urmă coloana care şi-a continuat drumul pe strada Doctor Rainer Francisc Iosif către Academia Militară. Protestatarii au virat apoi neaşteptat pe Bulevardul Gheorghe Marinescu şi s-au oprit pentru o rundă de huiduieli la intrarea oficială a Palatului Cotroceni, de cealaltă parte a gardului, în apropiere de Platoul Marinescu, locul unde şeful statului primeşte delegaţiile aflate în vizite oficiale.

Nepregătiţi, jandarmii nu apucaseră să instaleze aici garduri de protecţie, astfel că miile de sindicalişti s-au trezit la câţiva metri de poarta principală a Palatului Cotroceni, de care-i despărţea doar un cordon format din şase jandarmi. Ce-i drept, în apropiere se aflau mai multe maşini de luptă ale Jandarmeriei, precum şi brigăzi mobile de mascaţi sau de luptători ai SRI.

Îndemnurile la calm din partea liderilor lor i-au făcut însă pe protestatari să nu intre în vreun clinci cu jandarmii, dispuşi şi ei într-o formaţie menită să-i irite cât mai puţin pe nemulţumiţi. Protestatarii au fluierat, au huiduit, au scandat şi au aruncat cu caschetele, două dintre acestea aterizând dincolo de poartă, chiar pe platoul pe care şefii de stat aflaţi în vizită oficială la Bucureşti primesc onorul de la corpul de gardă al Administraţiei Prezidenţială. La îndemnurile liderilor, protestatarii au pornit din nou în marşul lor ilegal, încercând să ajungă la intrarea dinspre Piaţa Leul a Palatului Cotroceni, acolo unde erau aşteptaţi de forţele Jandarmeriei cu rânduri de garduri.

Circulaţia pe Şoseaua Cotroceni, de la Grădina Botanică spre Piaţa Leul, şi-aşa dată peste cap de obicei, a fost oprită din cauza coloanei de manifestanţi, astfel că ieşirea din cartierul Militari, un calvar constant, a devenit de-a dreptul imposibilă. De altfel, pe întreg traseul coloanei de manifestanţi, poliţiştii bucureşteni au ales să blocheze complet traficul, pe ambele sensuri ale arterelor traversate de protestatari, o variantă probabil mai simplă şi mai sigură pentru autorităţi, dar, judecând după vorbele grele, deloc apreciată de şoferii nimeriţi pe-acolo şi nevoiţi să stea pe loc aproape o oră.

Ajunşi la Piaţa Leul, protestatarii - poliţişti, poliţişti de frontieră, gardieni de penitenciare, dar şi siderurgişti, funcţionari de la îmbunătăţiri funciare sau alte categorii de bugetari - şi-au continuat scandările, însă intensitatea acestora a scăzut odată cu trecerea timpului. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

După consultări ferite de ochii jurnaliştilor, liderii au luat cuvântul, mulţumind mulţimii pentru prezenţă şi cerându-le celor îmbrăcaţi în uniformele statului, care ocupau ilegal Piaţa Leul, să o ia încet-încet spre casă. Unii dintre ei plecaseră de mult spre autocarele parcate în apropiere, pe Bulevardul Geniului.

Alţii, care fie se adăposteau de căldură la umbra copacilor din zonă, fie glumeau între ei la coadă, aşteptând să intre în mizerul WC ecologic amplasat peste drum de intrarea la Cotroceni, s-au conformat. În fine, nucleul dur, format în principal din poliţişti şi gardieni de penitenciare, continua scandările. Timp de jumătate de oră, confuzia a domnit în Piaţa Leul, liderii de sindicat comunicând în permanenţă cuiva, prin celular, faptul că "nu vor să plece".

"Noi de-aicea nu plecăm/ Nu plecăm acasă/ Până nu vom câştiga/ Drepturile noastre", scandau protestatarii, ignorând, de nervi şi oboseală, faptul că, modificată, lozinca pierde rima. Aveau să plece însă după câteva zeci de minute, unii resemnaţi, alţii nemulţumiţi de decizia liderilor.

S-au făcut auzite mesaje imposibil de reprodus la adresa liderilor de sindicat, din partea oamenilor care şi-au simţit trădată încrederea cu care i-au învestit şi care nu voiau să plece.

"Trebuia să rămânem acum, să-l aşteptăm pe Băsescu, să vedem el ce zice. N-am rămas din cauza voastră V-aţi lins pe bot, data viitoare nu mă mai prindeţi", i-a spus, politicos, un poliţist în uniformă vicepreşedintelui "Cartel Alfa" Toader Paraschiv, care încerca din răsputeri să câştige bunăvoinţa oamenilor şi să le explice motivele deciziei.

Înainte de ora 17.00, protestatarii au plecat iar dispozitivul de pază de la Cotroceni a fost retras. A rămas însă paradoxul că tocmai oamenii legii au nesocotit legea, invocând situaţia socială disperată, şi au dat peste cap o parte dintr-un un oraş şi-aşa sufocat de traficul infernal.

Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni în uniforme, majoritatea poliţişti, au zăpăcit Bucureştiul cu un marş ilegal.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mii de oameni în uniforme, majoritatea poliţişti, au zăpăcit Bucureştiul cu un marş ilegal1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei