Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective

Clienţii nemulţumiţi vor mandata avocaţii să negocieze cu băncile şi, eventual, să îi reprezinte în procese colective, după ce unele discuţii purtate direct cu reprezentanţii instituţiilor de credit nu au ajuns la nici un rezultat.

"Luni voi semna contractul de asistenţă juridică, pentru circa 300 de clienţi ai BCR. Totodată, lista clienţilor Volksbank cu care voi semna în curând a fost limitată de asemenea la aproximativ 300 de persoane, din cauză că s-ar depăşi anumite limite de gestionare administrativă a unui eventual proces", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Gheorghe Piperea.

El a precizat că va exista o încercare de negociere, iar dacă aceasta va eşua atunci se va ajunge la proces.

Piperea a spus că plângerile clienţilor nu au nici o legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 50 privind creditele de consum, ci cu unele clauze, considerate abuzive, care încalcă legi mai vechi.

"De exemplu, în unele contracte dobânda este variabilă şi stabilită în funcţie de indicele de referinţă al băncii, afişat doar la sediul instituţiei. O lege din anul 2000 stabileşte că clauzele opace, confuze, care depind de bancă sunt nule", a arătat avocatul.

Totodată, el speră că băncile vor fi suficient de responsabile şi atente astfel încât să se evite procesele, care ar fi "un coşmar" pentru toată lumea.

"Astfel de procese prezintă un risc reputaţional pentru bancă şi sistemul bancar în totalitate", a apreciat avocatul.

Clienţii Volksbank sunt primii care au început o amplă ofensivă împotriva băncii, prin organizarea în grupuri pe internet unde discută despre problemele pe care le întâmpină în relaţia cu instituţia de credit. Ulterior, exemplul lor a fost urmat de clienţi ai BCR, Bancpost, Raiffeisen şi Banca Transilvania.

Mai mult, clienţii Volksbank şi ai BCR s-au întâlnit săptămâna trecută, iar în urma presiunii realizate numărul celor care fac parte din grupurile de pe yahoo a urcat de la circa 600 la aproape 1.500 persoane şi, respectiv, de la sub 400 la aproape 500 de persoane.

Conducerea Volksbank a acceptat să discute cu clienţii nemulţumiţi, dar în timpul întâlnirii care a durat peste trei ore nu a venit cu o ofertă concretă.

"Au făcut întâlnirea pentru imagine. Nu ne-au oferit nici o soluţie, deşi ne-au spus că preferă să nu existe un proces, să se ajungă la o înţelegere amiabilă. Totuşi, ei au spus că vor remedia o parte din probleme, fiind destul de receptivi", a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre clienţii participanţi la întâlnire.

El a mai spus că unii dintre reprezentanţii grupului de clienţi ai Volksbank vor încerca să găsească nişte clauze comune împreună cu departamentul legislativ al băncii.

Clienţii Volksbank reclamă mai multe neregularităţi în contracte, printre care perceperea comisionului de risc şi aplicarea incorectă a unor formule de calcul în urma căreia sumele de plată sunt mai mari decât ar trebui. Unii clienţi ai băncii au câştigat înainte de apariţia Ordonanţei 50 procese împotriva instituţiei, ceea ce arată că unele nemulţumiri legate de contractele de creditare nu au legătură cu noile reglementări.

Un alt grup pe yahoo este format din clienţii Raiffeisen, acesta fiind înfiinţat la mijlocul săptămânii şi adunând până în prezent mai puţin de 100 de persoane.

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a declarat că ştie despre situaţia existentă şi că banca are aproximativ 1,3 milioane de clienţi cu credite.

"Suntem mereu deschişi la dialog, dar rămâne la latitudinea clienţilor dacă acesta este modul în care vor să discute cu noi", a continuat van Groningen, precizând că banca nu este gata să negocieze costul creditului cu fiecare client.

El a precizat că sunt anumiţi oameni care consideră că datorită noilor reglementări pot renegocia toate costurile, lucru care nu este adevărat şi care îmbogăţeşte avocaţii.

"Noile reglementări sunt legate de transparenţă, nu au nimic de-a face cu ieftinirea creditelor şi renegocierea contractele existente. Se uită scopul. (…) Dacă cineva spune că mă va da în judecată, atunci să mă dea în judecată şi vom vedea ce se întâmplă în instanţă", a adăugat şeful Raiffeisen, menţionând că banca are 600 de procese deschise în România.

El a mai spus că transparenţa, promovată de legislaţia europeană, poate duce în timp la ieftinirea creditelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clienţii băncilor vor mandata avocaţii să negocieze şi să îi reprezinte în procese colective0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei