Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Deschiderea Sfintei Evanghelii la Maslu

Taina Sfântului Maslu, ca de altfel toate cele 7 Sfinte Taine sunt lucrări harice prin care se împărtăşeşte harul Sfântului Duh. Aşadar, primirea harului, la Sfântul Maslu, nu este condiţionată de conţinutul pericopei evanghelice, nici de culoarea literelor şi a vignetelor, după cum greşit se practică, ci de credinţa primitorului tainei. Mântuitorul cere de la cei pe care urmează să îi vindece doar credinţă: "De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede" (Mc. 9, 23).

Deschiderea Sfintei Evanghelii în cadrul Tainei Sfântului Maslu trebuie făcută în limitele prescrise de Molitfelnic. Acesta spune clar că după rugăciunea a 7-a, preotul cel dintâi, luând Sfânta Evanghelie, o dă bolnavului să o sărute (nu să o şi deschidă), apoi o deschide preotul; astfel deschisă, preoţii slujitori o ţin deasupra capului celui bolnav (cu partea scrisă în jos), iar preotul cel dintâi zice rugăciunea a 8-a (prin care se cere de la Dumnezeu iertarea păcatelor bolnavului şi nu se citeşte pericopa evanghelică din locul unde s-a deschis Evanghelia).

Inovaţii asupra celor specificate de Molitfelnic apar din partea credincioşilor, dar şi mai grav, din partea preoţilor, care fie că nu vor să strice tradiţia ţinută de foştii preoţi şi să atragă ura enoriaşilor, fie o fac cu un scop material. De multe ori preoţii dau credinciosului Sfânta Evanghelie să o deschidă şi apoi o şi citesc, lucru nespecificat în Molitfelnic. Aceste inovaţii sunt interzise şi de Tipicul Bisericesc: "Nu este îngăduit preoţilor să adauge alte rugăciuni sau citiri în afară de cele prevăzute în rânduiala din Molitfelnic, şi nici să încurajeze practica superstiţioasă a unor credincioşi de a se ghici viitorul bolnavului după cuprinsul pericopei cu care s-a deschis Evanghelia, ori după culoarea literelor de acolo."

Pentru oprirea oricăror inovaţii, creştinii trebuie să vadă în Sfânta Evanghelie pe Hristos, iar această aşezare cu partea scrisă, peste capul bolnavului, închipuie mâna Domnului Iisus Hristos. Orice încercare de aflare a viitorului bolnavului, care seamănă foarte mult a prezicere, pe baza pericopei evanghelice, este o practică contrară Bisericii Ortodoxe.

De aceea, credinciosul care primeşte această taină trebuie să aibă credinţa care să mute munţii din loc ca să primească vindecarea. (Silviu Iulian Roşca, www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea Sfintei Evanghelii la Maslu.
 Vizualizări articol: 1344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deschiderea Sfintei Evanghelii la Maslu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TE APUCA RASU"-PLANSU"... trimis de
( 6 sep 2010, 12:41:57
cand citesti asemenea parascovenii bisericesti ce fac parte din "tipicul bisericesc"...sa nu faci aia ,sa nu faci cealalta,sa o faci cu cartea in sus sau cu cartea-n jos,sa nu care-cumva sa dai Evanghelia s-o citeasca enoriasul(ca nu cumva sa vada ce srie acolo si sa ne puna-ferita Dumnezeu-intrebari la care sa nu-putem raspunde si astfel sa ne traga de barbi in sus si-n jos ! Am citit Biblia de multe ori si niciodata n-am dat de "sfantu maslu"(o inventie pur popeasca!) Atat Domnul Iisus Hristos cat si Sfintii Ucenici cand au facut minunile acelea deosebite NICI UNUL N-A FACUT "SFANTUL MASLU"(care tine cu orele !)...DOAR O RUGACIUNE SIMPLA DAR CURATA SI PLINA DE TOATA EVLAVIA, ADRESATA TATALUI CERESC SAU ,IN CAZUL APOSTOLILOR,DOMNULUI IISUS !Si cate inventiuni de astea popesti n-au mai intrat in crestinism de-ti sta mintea-n loc ?...Domnul IISUSspune : "CAND VA RUGATI NU BOLBOROSITI ACELEASI VORBE,CA PAGANII ,CARORA LI SE PARE CA DACA SPUN MULTE VORBE,VOR FI ASCULTLTATI"...Nu vor fi!
2.   APROPO DE RITUALURI... trimis de
( 6 sep 2010, 14:16:55
In 1939, in cartea sa ,"Suprema Iubire",general prof.doctor(ortodox) Petre Stavrescu se intreba:" Oare savarsit-a Iisus alte actiuni sacre decat botezul,binecuvantarea nuntii si Sfanta Cina ? Deci avem in ortodoxie adoptate din paganismul orfeic toate magiile si toate superstitiile vrajitoresti"...(pag.168) si enumera cateva: "oficierea de sarindare,de maslu,oficierea liturghiei,a Mirungerii,colindarea cu "Nasterea" la Craciun,cu "Boboteaza",citirea stalpilor,oficierea slujbei religioase la inmormantare,facerea parastaselor si in serie,la rand timp de 7 ani,etc,etc,etc!Toate acestea si multe altele Bunul Dumnezeu nu le-a poruncit sa le facem,dar noi trecem MEREU peste ceea ce ne-a poruncit El sa facem si facem numai ceea ce vrea muschii nostri sa facem,ca de, El trebuie sa asculte de noi si nu noi de El ! Si ne mai miram ca o ducem prost,ca vin greutai,ca ne asteapta cataclisme... Nici nu meritam altceva o data ce incercam,sub orce farma, sa-i fim noi Stapan si nu invers !!!
3.   Pestele de la cap se-mpute trimis de
( 7 sep 2010, 11:15:16
... suntem victime a sistemului....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei