Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 sep 2010 - Anul XV, nr. 209 (4500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Nopţile Humorului”

Festin culinar la Festivalul „Barabula de aur”, ediţia a II-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Barabula de aur”, manifestare inclusă în programul „Nopţile Humorului”, s-a dovedit a fi un adevărat festin culinar. Trofeul festivalului, care simbolizează coaja de cartof... de aur, a fost câştigat de pensiunea „Popasul Domnesc” din Voroneţ. Cel mai inedit preparat a fost „barabula turmentată” - cartof fiert în afinată şi „tras în caramel”.

 

Concurs de curăţat cartofi

Pe parcursul a două zile, vineri şi sâmbătă, pensiunile şi hotelurile din zona Humorului s-au întrecut în realizarea unor preparate pe bază de cartofi, oferind juriului, dar şi turiştilor aflaţi în zonă, delicii culinare.

Festivalul – concurs a avut două secţiuni, realizarea unui fel principal de mâncare, în prima zi, şi prepararea unor deserturi pe bază de „barabulă”, în cea de a doua zi.

Bucătarii au avut la dispoziţie câte cinci kilograme de cartofi din care trebuiau să prepare un fel principal. Prima departajare s-a făcut la curăţat cartofi, participanţii fiind departajaţi în funcţie de lungimea cojilor de cartofi pe care reuşeau să o realizeze, dar şi pentru cea mai subţire coajă de cartof.

 

Delicatese din cartofi

Dacă în prima zi, concurenţii, circa 13 pensiuni, s-au întrecut în a găti supe şi ciorbe de cartofi, unele cu costiţă, tocăniţe de cartofi, ciorbă ciobănească, înăcrită cu jântuit, mâncărică de cartofi cu afumătură, în cea de a doua zi, nu au lipsit de pe mesele de prezentare ale concurenţilor găluştele cu prune sau caise, tocinei simpli, tocinei la tavă cu smântână şi nucă, papanaşi din cartofi, chiroştele, cnedle cu prune „tăvălite” prin nucă, găluşte din cartofi umplute cu prune, papanaşi din cartofi şi brânză de vaci, clătitele din cartofi umplute cu dulceaţă de afine sau pufoasele checuri. Scrâjelele cu sare, coapte pe plită, au avut şi acestea mare căutare printre turişti, mai ales că mergeau la bere.

 

La gustat „barabula”

Amfitrionul Festivalului „Barabula de aur” a fost, şi în acest an, primarul oraşului Gura Humorului, căruia i se datorează, în cea mai mare parte, succesul celor patru „nopţi” ale Humorului. Pentru cei care sunt oaspeţi în Bucovina, a spus Ursaciuc, „barabula” înseamnă „potato”.

Sâmbătă după-amiază, după ce a prezentat juriul concursului gastronomic, al cărui preşedinte a fost Florin Barbu, un bucureştean de profesie critic de film, dar, pentru două zile, la Humor, şi critic de bucate, primarul Ursaciuc a mers pe la fiecare stand, împreună cu membrii juriului şi cu publicul larg, pentru a degusta din bucate şi pentru departajarea concurenţilor.

 

„Barabula turmentată”

Cel mai inedit preparat a fost „barabula turmentată”, barabula fiartă în afinată. Bogdan, bucătarul-şef de la Pensiunea „Perla Bucovinei”, ne-a spus că a încercat să prezinte în concurs ceva nou.

„Am caramelizat puţin zahăr într-un vas, apoi am pus cartofii, peste care am turnat afinată şi puţină apă. Cartofii au fiert în afinată şi au prins şi o culoare plăcută, arămie, de la zahăr”, ne-a spus Bogdan.

Pe masa lui de prezentare se aflau câteva păhărele cu afinată, ca să se ştie clar de unde li se trage „beţia” barabulelor. Alături, pe un platou, erau aşezate câteva „barabule turmentate”, dulceaţă de nuci verzi şi felii de măr verde, kiwi şi caise, astfel că nu degeaba, juriul i-a acordat premiul special la secţiunea „odă artei culinare”.

 

Câştigătorii festivalului

Toţi participanţii, la finalul concursului, au fost felicitaţi şi au primit câte un premiu special. Juriul a acordat diplome pentru „armonie şi savoare” - Casa Lucia, „odă artei culinare” – Perla Bucovinei, „dulce de Bucovina” – Patiseria Iedidia, „poezie în bucătărie” – Asociaţia Meşterilor Populari din Bucovina (care au gătit pe o roabă, „transformată” în sobă de către meşterul Florin Cramariuc), „competenţe şi performanţe” – Pensiunea Lions, „dulce de Bucovina” - Conacul Domniţei, „legende din bucătăria bunicii” – Pensiunea Orhideea şi Pensiunea Acasă în Bucovina, „estetica gustului” – Asociaţia Turistică Vama, „excelenţă în bucătăria bucovineană” – Casa Elena, „promisiuni şi certitudini” – Centrul Şcolar Sf. Andrei, „rafinament şi eleganţă” -  Hotel BestWestern Bucovina Gura Humorului, „odă artei culinare” – Popasul Domnesc, „surprinzătoarea Bucovină” – Asociaţia Obcinile – Poiana Micului.  

Preşedintele juriului, Florin Barbu, a înmânat trofeul „Barabula de aur” bucătarilor de la Pensiunea „Popasul Domnesc”, spunând că „fiecare membru al juriului a judecat personal, dar, în final, toţi au ales <Popasul Domnesc>. Decizia a fost unanimă. A contat gustul preparatelor, savoarea, designul, care a încântat ochiul”. 

 

Ciorbă ciobănească, acrită cu jântuit

Casa Elena a obţinut la Festivalul „Barabula de aur” diplomă pentru „excelenţă în bucătăria bucovineană”, motiv pentru care am rugat-o pe tanti Nuţi – bucătăreasa, fiică de baci, după cum ne-a spus chiar ea, să ne dezvăluie secretul ciorbei ciobăneşti, după care s-au lins pe buze toţi turiştii care au gustat-o, în prima zi de concurs.

„Se curăţă cartofii, se spală, se taie cubuleţe, şi se pun la fiert. Separat, se călesc foarte puţin legumele, păstăi, ceapă, ardei, morcov, pătrunjel, rădăcinoase, şi apoi, se pun peste cartofi şi se lasă la fiert în apă puţină. Jântuitul este zărul care se rămâne după ce punem caşul la scurs. Este puţin acrişor şi are un gust special. Se pune în ciorbă când legumele sunt aproape fierte. Se adaugă sare şi piper după gust. Cine doreşte, poate să pună şi smântână, după gust, sau lapte acru. Când vasul se ia de pe foc, se pune leuştean verde, tăiat mărunt, un element foarte important al reţetei, şi pătrunjel verde. Când închidem ochiul, turnăm bucăţele de urdă dulce. Acest preparat se serveşte în boluri de lut, cu linguri de lemn”, ne-a spus tanti Nuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festin culinar la Festivalul „Barabula de aur”, ediţia a II-a.
 Vizualizări articol: 3565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Festin culinar la Festivalul „Barabula de aur”, ediţia a II-a5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei