Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iun 2010 - Anul XV, nr. 148 (4439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Presa străină scrie despre decizia Curţii Constituţionale, care are urmări şi în plan extern

Presa internaţională relatează pe larg despre decizia Curţii Constituţionale din România, care a declarat neconstituţionale anumite părţi ale măsurilor de austeritate, şi care subliniază dificultăţile întâmpinate de statele europene în încercarea de a limita cheltuielile.

Curtea Constituţională din România a decis vineri că măsurile de austeritate severe propuse de Guvern sunt neconstituţionale, o hotărâre care va întârzia un împrumut crucial din partea Fondului Monetar Internaţional, relatează agenţia Associated Press.

Decizia Curţii a venit după ce zeci de români au încercat fără succes să ia cu asalt palatul prezidenţial, pentru a protesta faţă de măsuri şi a cere o audienţă la preşedintele Traian Băsescu, notează agenţia americană.

Potrivit sindicatelor, 600 de persoane au protestat în faţa palatului prezidenţial, în timp ce un purtător de cuvânt al preşedinţiei a declarat că erau aproximativ 400, informează CNN.

Agenţia Press Association menţionează că forţele de ordine au fost nevoite să oprească mai multe persoane care au încercat să treacă de baricade pentru a pătrunde în palatul din secolul al XVII-lea.

Aceşti români care au manifestat vineri la Bucureşti împotriva măsurilor de austeritate au fost însă auziţi, Curtea Constituţională cerând Guvernului să îşi revizuiască deciziile, subliniază Euronews.

Agenţia britanică Reuters notează că decizia de neconstituţionalitate adoptată vineri se referă la reducerea pensiilor şi ridică semne de întrebare serioase cu privire la coaliţia fragilă a premierului Emil Boc, care a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură, luna aceasta, pe tema măsurilor de austeritate.

Pe de altă parte, numeroase publicaţii internaţionale preiau o ştire recentă a aceleiaşi agenţii, cu titlul "Aveţi mărunţiş? Daţi-l României", referitoare la înfiinţarea unui fond de solidaritate de către Guvern, care face apel la donaţii pentru a spori veniturile la buget.

Bloomberg precizează la rândul său că opoziţia a contestat măsurile de austeritate, apreciind că reducerile salariilor şi pensiilor reprezintă "o nouă taxă pe venit" pentru angajaţii de la stat şi contravin Constituţiei.

Curtea Constituţională nu a publicat însă şi motivaţia hotărârii, dar după ce o va publica, Parlamentul va fi obligat să schimbe legea respectivă în 45 de zile, precizează agenţia germană DPA.

Agenţia France-Presse transmite, preluând un anunţ în acest sens făcut de premierul Emil Boc, că Guvernul pregăteşte măsuri alternative împreună cu FMI şi Uniunea Europeană, pentru a reduce deficitul bugetar.

Wall Street Journal scrie, în ediţia online, că acordarea următoarei tranşe a împrumutului internaţional este esenţială pentru economia României, care este afectată de cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Financial Times, decizia Curţii subliniază dificultăţile cu care se confruntă Guvernele europene în încercarea de a limita cheltuielile, în urma unei crize despre care numeroşi oameni obişnuiţi consideră că nu este vina lor.

De altfel, monedele central şi est-europene au fost afectate de hotărârea Curţii Constituţionale din România, informează site-ul ungar portfolio.hu, adăugând că forintul maghiar s-a depreciat.

Potrivit Wall Street Journal, leul s-a depreciat în raport cu euro, iar coroana cehă şi zlotul polonez au înregistrat un declin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Presa străină scrie despre decizia Curţii Constituţionale, care are urmări şi în plan extern.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Presa străină scrie despre decizia Curţii Constituţionale, care are urmări şi în plan extern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei