Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iun 2010 - Anul XV, nr. 148 (4439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reuters: Declararea neconstituţională a reducerii pensiilor va întârzia tranşele de la FMI şi UE

Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională reducerea pensiilor cu 15% va întârzia eliberarea tranşelor de două miliarde euro din acordul încheiat cu FMI şi Uniunea Europeană (UE) şi ar putea afecta capacitatea de finanţare pe termen scurt a ţării, potrivit unei analize Reuters.

Chiar dacă se aşteaptă ca decizia să crească presiunea asupra activelor din România şi Ungaria, ambele cu acorduri de finanţare similare încheiate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE, cu valori de câte 20 de miliarde de euro fiecare, economiştii consideră că Bucureştiul nu va intra în incapacitate de plată.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. În aceste condiţii, Executivul a pregătit un pachet alternativ de măsuri, care prevede, cel mai probabil, majorarea nivelului TVA şi a cotei unice de imozitare.

Hotărârea Curţii aduce însă în discuţie viitorul guvernului, care a depăşit cu greu un vot de neîncredere în Parlament în iunie, şi va amplifica tensiunile în rândul legislativului, în contextul în care partidele de guvernământ încearcă să asigure din alte surse economiile bugetare anulate de Curte, notează Reuters.

FMI a refuzat să elibereze o nouă tranşă fără un pachet de reformă destinat reducerii deficitului bugetar la 6,8% din PIB în acest an şi 4,4% în 2011. Decizia Curţii de a declara neconstituţională legea pentru reducerea pensiilor impune ca tot pachetul de măsuri să fie retrimis în Parlament. Premierul Emil Boc a declarat că guvernul are pregătit un nou plan pentru negocierile cu Fondul, care va permite respectarea obiectivului privind deficitul.

Economistul Barclays Capital Daniel Hewitt consideră că o majorare cu trei puncte procentuale a Taxei pe Valoare Adăugată ar putea compensa diferenţa rezultată prin anularea de către Curte a reducerii pensiilor. O astfel de măsură a fost cerută şi de FMI.

Necesitatea retrimiterii pachetului de măsuri în Parlament va întârzia discutarea acestuia de către conducerea FMI şi va menţine ajutorul de la Fond suspendat, forţând Bucureştiul să se finanţeze pe termen scurt prin alte metode.

"Luarea în discuţie de către FMI, programată pentru 28 iunie, va fi întârziată cu siguranţă", a spus Hewitt.

România îşi poate asigura resursele financiare pentru următoarele câteva luni, iar ţara nu este în pericol de a intra în incapacitate de plată, a afirmat Raffaella Tenconi, economist şef la Wood & Co Londra.

"Pot supravieţui pentru o perioadă scurtă de timp. Guvernul are de obicei rezerve pentru 3-4 luni, depinzând dacă privim la cele în lei sau valută. Cu siguranţă nu discutăm de posibilitatea ca România să intre în incapacitate de plată", a spus Tenconi.

Ministerul de Finanţe a întâmpinat dificultăţi în a se împrumuta la niveluri considerate rezonabile. Instituţia a respins toate ofertele sau a atras mai puţin de jumătate din sumele planificate în şapte şedinţe începând cu luna mai.

Presa internaţională notează că decizia Curţii Constituţionale ar putea întârzia următoarele tranşe de la Fond şi UE.

Astfel, Bloomberg anunţă impactul hotărârii asupra pieţei de capital de la Bucureşti şi a leului şi posibila întârziere a fondurilor de la creditorii internaţionali.

Cotidianul Financial Times consideră că decizia Curţii din România subliniază provocările cu care se confruntă guvernele europene în a implementa reduceri de cheltuielie ca urmare a crizei economice, de care populaţia nu se simte vinovată.

Potrivit Wall Street Journal, declarararea neconstituţională a măsurii propuse de guvern şi faptul că motivaţia deciziei nu a fost publicată imediat de Curtea Constituţională au determinat deprecierea leului în raport cu euro, dar şi declinul altor monede din regiune, ca forintul, coroana cehă şi zlotul polonez.

Agenţia franceză de presă AFP informează că hotărârea Curţii ar putea întârzia eliberarea unei tranşe din acordul cu FMI, considerată crucială pentru ca Bucureştiul să supravieţuiască crizei economice severe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reuters: Declararea neconstituţională a reducerii pensiilor va întârzia tranşele de la FMI şi UE.
 Vizualizări articol: 392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reuters: Declararea neconstituţională a reducerii pensiilor va întârzia tranşele de la FMI şi UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei