Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mai 2010 - Anul XV, nr. 117 (4408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemele copiilor rămaşi singuri acasă cresc, românii din străinătate trimit tot mai puţini bani

"Salvaţi Copiii" a început să dezvolte programe pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, constatând că pe lângă problemele afective sau de educaţie apar unele noi, precum proasta alimentare, efect al banilor tot mai puţini trimişi în ţară de părinţi.

Potrivit datelor oficiale, 85.605 de copii români sunt afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate, iar peste 26.000 dintre aceştia au rămas fără nici unul dintre părinţi.

Reprezentanţii organizaţiei "Salvaţi Copiii" susţin că minorii rămaşi acasă resimt intens lipsa mamei şi comunicarea cu părinţii.

"Copiii rămaşi în grija bunicilor se confruntă cu probleme de comunicare, cauzate de diferenţa mare de vârstă, de diferenţele date de stilul de viaţă şi de capacitatea redusă a celor în vârstă de a se adapta noilor valori sociale. Problemele de comunicare apărute s-au evidenţiat a fi mai grave în cazul adolescenţilor, asupra cărora bunicii nu mai au nici un control", a spus, ieri, preşedintele executiv al organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, Gabriela Alexandrescu.

Organizaţia neguvernamentală a dezvoltat un program de tipul "Şcoală după şcoală" pentru sprijinirea acestor copii, care este activ în opt unităţi de învăţământ din Bucureşti şi judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Dâmboviţa, Argeş şi Constanţa.

"În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic şi un asistent social sau psiholog. Personalul implicat în programe ţine permanent legătura cu persoanele în a căror grijă se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. Până în prezent, 234 de copii sunt beneficiarii direcţi ai acestui program", a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Preşedintele executiv al organizaţiei neguvernamentale a precizat că minorii cuprinşi în program vor beneficia şi de asigurarea hranei, atrăgând atenţia că mulţi dintre ei au o alimentaţie "sărăcăcioasă şi nesănătoasă".

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a declarat că în Italia ar fi, în mod oficial, aproximativ 1.046.000 de români, însă neoficial numărul acestora ar ajunge la 1,2 milioane.

Mario Cospito a precizat că sumele trimise de aceştia în ţară au scăzut semnificativ, de la aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2008, la aproximativ 825 de milioane de euro în 2009.

Reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi Drepturilor Copilului (ANPFDC), Monalisa Cârstea, a declarat că astfel de programe ar trebui extinse la nivel naţional.

"Migraţia este o realitate contemporană, dar efectele asupra copilului trebuie limitate", a mai spus reprezentantul ANPFDC.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent la lansarea programului, a declarat că România are unul dintre cele mai inechitabile sisteme de educaţie, care provine din mai mulţi factori istorici, unul dintre aceştia, mai nou apărut, fiind cel al copiilor fără părinţi.

"Ministerul a încercat, chiar înainte de venirea mea, să le ofere educaţie, dar problema trebuie tratată mai serios. Ştiu din proprie experienţă ce înseamnă să creşti fără un părinte, mai ales acum, când România trece printr-o perioadă dificilă", a spus Funeriu.

Programul iniţiat de "Salvaţi Copiii", în colaborare cu organizaţia Enel Cuore şi una dintre băncile prezente pe piaţa românească, vizează acordarea de servicii pentru aproximativ 600 de copii, având prioritate cei care au ambii părinţi plecaţi să muncească în străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problemele copiilor rămaşi singuri acasă cresc, românii din străinătate trimit tot mai puţini bani.
 Vizualizări articol: 300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemele copiilor rămaşi singuri acasă cresc, românii din străinătate trimit tot mai puţini bani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei