Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mai 2010 - Anul XV, nr. 117 (4408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Riscuri

Boc: Guvernul fie va plăti salarii şi pensii reduse, fie va sista plăţile din decembrie

Guvernul va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în şedinţa de miercurea viitoare, interval în care va continua discuţiile cu sindicatele, patronatele şi partidele politice, dar alternativa este plata unor salarii şi pensii scăzute sau sistarea acestor plăţi din luna decembrie, a declarat premierul Emil Boc.

"Dialogul social nu se va opri niciodată, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea de intenţie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea răspunderii, interval în care vom continua discuţiile cu sindicatele, patronatele, partidele. În esenţă însă, ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este să plătim salarii şi pensii mai mici sau din decembrie să nu mai plătim deloc", a spus Boc, înaintea discuţiei cu sindicatele.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Executivul intenţionează să adopte în şedinţa de săptămâna viitoare scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, după noi discuţii în Coaliţie şi cu sindicatele şi patronatele, dar fără să renunţe la diminuarea salariilor şi pensiilor, au declarat miercuri MEDIAFAX surse guvernamentale.

 

Există opinii total diferite privind cheltuielile

Ministrul Finanţelor şi cel al Muncii vor continua discuţiile cu sindicatele până miercuri, când Guvernul va aproba scrisoarea FMI, şi vor accepta propunerile acestora doar dacă sunt argumentate, dar acum există opinii total diferite privind modul de reducere a cheltuielilor, a afirmat premierul Emil Boc

El a arătat, la finalul întâlnirii cu sindicatele, organizată la sediul Ministerului Finanţelor, că există puncte de vedere total diferite în ceea ce priveşte majorările de taxe, care ar fi cerute de sindicate, şi menţinerea taxelor la nivelul actual cu reducerea cheltuielilor bugetare, variantă pentru care se pronunţă Guvernul.

"Există în câteva domenii puncte total diferite, cum ar fi opţiunea sindicatelor pentru majorarea taxelor, respectiv opţiunea Guvernului pentru nemajorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor bugetare. Există alte puncte unde pot fi găsite nuanţe şi discutate în continuare, iar în consecinţă ministrul Finanţelor şi cel al Muncii vor face evaluarea tuturor măsurilor propuse şi dacă aceste măsuri vor fi susţinute de argumente concrete, cu cifre şi fapte, pot fi avute în vedere de către Guvern", a afirmat premierul.

El a atenţionat însă că în lipsa măsurilor de austeritate propuse de Guvern, România ar fi obligată să se împrumute suplimentar cu alte miliarde de euro, fonduri utilizate nu pentru investiţii, ci pe componente sociale.

"Guvernul este receptiv, dar nu poate fi orb la realităţile economice", a adăugat Boc.

 

Ştiu că Guvernul nu este simpatizat, dar fără măsuri de austeritate ajungem la dezastru

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la finalul discuţiei cu sindicatele, că este conştient de faptul că Guvernul "nu este simpatizat" din cauza măsurilor de austeritate pe care intenţionează să le adopte, dar a apreciat că în lipsa acestor măsuri România ar fi condusă spre dezastru economic.

"Ştiu că în acest moment Guvernul pe care îl reprezint nu este un Guvern simpatizat, pentru că dacă ar fi un Guvern simpatizat, ar putea conduce România la dezastru şi am putea pune în pericol viitorul acestei ţări", a spus Boc.

El a susţinut din nou că măsurile de austeritate sunt impuse atât de criza economică, cât şi de derapajele înregistrate în perioada 2007-2008 în politica salariilor şi pensiilor şi l-a acuzat încă o dată pe fostul ministru liberal al Finanţelor Varujan Vosganian de iresponsabilitate în gestionarea politicii fiscale.

"Doar în 2007 şi 2008 au fost adoptate 20 de ordonanţe de urgenţă pentru majorarea drepturilor salariale (...) Din nefericire, foarte mulţi dintre cei care azi dau lecţii la televizor de macroeconomie şi de soluţii de ieşire din criză sunt autorii acestor măsuri care au dus România pe marginea prăpastiei şi care pun Guvernul pe care îl reprezint în situaţia de a lua măsuri extrem de dure de austeritate, pentru a nu ajunge într-o situaţie mai dificilă. O spun cu subiect şi predicat: fostul ministru Vosganian, care din nefericire, după plecarea lui Vlădescu, a girat iresponsabil o politică financiară a statului fără acoperire şi care astăzi ne costă pe toţi românii", a spus Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Guvernul fie va plăti salarii şi pensii reduse, fie va sista plăţile din decembrie.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Boc: Guvernul fie va plăti salarii şi pensii reduse, fie va sista plăţile din decembrie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei