Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpulung

Val de miros pestilenţial la intrarea în municipiu

Tocmai când sperau să se bucure de parfumul pomilor înfloriţi, localnicii din zona Câmpulung Est a municipiului Câmpulung Moldovenesc s-au trezit cu un val de miros pestilenţial persistent, care le-a inundat proprietăţile şi a pătruns şi în case, împiedicându-i să mănânce şi să doarmă.

Duhoarea, care a apărut marţi după-amiază şi s-a intensificat miercuri pe fondul căldurii, a devenit greu de suportat şi pentru conducătorii auto care trec pe DN 17 şi care trebuie să îşi închidă brusc geamurile maşinilor. Pe proprietarii de pensiuni din zonă i-a adus la disperare, pentru că acum nu le mai calcă nimeni pragul nici pentru a bea o bere la terase.

 

Mirosurile provin de la staţia de epurare recent modernizată

Nu este prima oară când staţiunea turistică se confruntă cu asemenea incident, generat de o staţie de epurare a apelor uzate aflată în localitate, în zona locuită. Dacă în trecut defecţiunile puteau fi măcar explicate prin vechimea şi degradarea staţiei, în prezent această scuză nu mai poate fi invocată.

După ce s-au îngropat în modernizarea ei mai mult de două milioane de euro, staţia de epurare tocmai a fost recepţionată de curând, în pofida tuturor celor care au spus că investiţia a fost anapoda proiectată şi va însemna consum sporit de energie electrică şi eficienţă mai slabă.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe semnăturile comisiei de recepţie şi staţia şi-a dovedit potenţialul. În plus, tocmai s-a constatat că nu e conformă cu normele UE şi că va necesita o nouă investiţie, o treaptă terţiară, cu rolul de a elimina acele substanţe care produc mirosurile neplăcute.

Staţia este acum a primăriei locale şi este doar administrată de Agenţia ACET din localitate. Directorul agenţiei, ing. Emil Ates, ne-a precizat că încă nu se poate şti ce s-a întâmplat, dar va face şi imposibilul pentru ca situaţia să fie soluţionată în cel mult 48 de ore.

 

Soluţia, o nouă investiţie

„Din păcate, astfel de probleme apar la orice staţie care nu are treapta terţiară. De aceea se construiesc, de regulă, în afara oraşelor, nu în zona locuită, ca la noi. Deşi totul este manevrat acum computerizat, ceva se poate deregla oricând, pentru că apele care ajung aici reprezintă un amestec de pluviale cu menajere şi nu au o concentraţie constantă. Este destul ca undeva să ajungă în apă dejecţiile dintr-un grajd, ceea ce credem că s-ar fi întâmplat acum, şi imediat sistemul este dat peste cap şi se ajunge la ce simţim în aer acum. Lucrăm pentru a descoperi cauza şi a o remedia, dar soluţia reală este construirea unei trepte terţiare. Se acordă bani europeni pentru aşa ceva, dar cineva trebuie să facă un proiect. Nu putem să îl facem noi, nu e staţia noastră, dar primăria pare cooperantă în acest sens. În ce ne priveşte, noi doar administrăm, nu putem decide nimic, dar dacă se întâmplă accidente, deşi nu e obiectivul nostru, pe noi cade păcatul să plătim penalităţi”, ne-a spus directorul Ates.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Val de miros pestilenţial la intrarea în municipiu.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Val de miros pestilenţial la intrarea în municipiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei