Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 feb 2010 - Anul XV, nr. 25 (4316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Responsabilitatea fiscală, pensiile, aplicarea referendumului - priorităţi ale sesiunii parlamentare

Legile reformei sistemului de pensii, educaţiei, responsabilităţii fiscale, reanalizarea OUG privind funcţiile publice, declarată neconstituţională, constituirea unei Comisii pentru reducerea numărului de parlamentari şi unicameralism sunt printre priorităţile sesiunii legislative care începe luni.
Vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş (PDL), a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că acestea ar fi primele acte normative care vor intra în dezbaterea Senatului, probabil în regim de urgenţă, "câteva puncte forte, acte normative complexe, care probabil vor presupune şi timp şi efort parlamentar".
"Probabil că se va forma o comisie parlamentară şi, ulterior, se va face o dezbatere publică asupra modificărilor în ceea ce priveşte Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Aici va fi o discuţie mai lungă, probabil nu se va termina într-o sesiune parlamentară", a spus, pe de altă parte, senatorul democrat-liberal.
La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că votul românilor pentru unicameralism şi reducerea numărului de parlamentari reprezintă prioritatea zero pentru PDL, partid care speră să găsească deschidere la PSD şi PNL pentru modificarea Constituţiei în acest sens.
Cu acelaşi prilej, Boc a arătat că Legea privind statutul minorităţilor naţionale va reintra în discuţia Parlamentului după ce dezbaterile legate de acest act normativ au fost întrerupte în 2007.
Întrebat despre Legea privind statutul minorităţilor naţionale despre care premierul Emil Boc a afirmat că va reintra în discuţia Parlamentului, Alexandru Pereş a menţionat că acest subiect nu a fost discutat la întâlnirea liderilor PDL de la Poiana Braşov. "Legea privind statutul minorităţilor este o condiţie cerută, o iniţiativă a UDMR, există şi în Constituţie specificat undeva această problemă a statutului minorităţilor. Noi am mai discutat acest lucru, dar cred că s-a blocat undeva la Camera Deputaţilor, probabil că vom relua şi această problemă", a arătat vicepreşedintele Senatului.
Pe de altă parte, Alexandru Pereş a apreciat că parlamentarii Puterii vor trebui să se mobilizeze mai mult în sesiunea parlamentară care începe având în vedere diferenţa mică între numărul acestora şi cel al parlamentarilor din Opoziţie. "Va trebui să fie o mai mare disciplină, o prezenţă mai mare la dezbateri şi la vot din partea noastră, a PDL, a UDMR, a membrilor Grupului minorităţilor naţionale şi a independenţilor, pentru că, într-adevăr, diferenţa este de foarte mică", a opinat senatorul.
El a adăugat că multe dintre actele normative care vor intra în dezbaterea Senatului în această sesiune parlamentară vor fi legi organice, pentru care, conform Constituţiei, trebuie respectat acel jumătate plus unu din numărul de parlamentari pentru a putea fi adoptate.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică, pentru agenţia MEDIAFAX, că priorităţile Uniunii în această sesiune parlamentară sunt şi cele ale Guvernului. "Ca şi întregul Guvern şi întreaga coaliţie, vom încerca să avem cât mai repede adoptată Legea răspunderii fiscale, Legea pensiilor, dacă e nevoie, alte măsuri legislative legate de descentralizare şi reformă, de sănătate", a arătat liderul UDMR.
El a spus că trebuie avută în vedere cu prioritate şi o nouă Lege a învăţămantului - care nu se leagă în mod direct de relansarea economică, dar, totuşi, are o anumită conexiune - în condiţiile în care în învăţămant ar trebui să existe o situaţie stabilă şi perspective clare.
"În ceea ce ne priveşte, binenţeles, am vrea să luăm cat de repede în discuţie şi legea minorităţilor. În principiu, ne-am înţeles şi cu PDL că reluăm dezbaterile, binenţeles că va trebui să rediscutăm conţinutul legii", a mai afirmat senatorul.
Întrebat despre procedura de modificarea a Constituţiei, Marko şi-a declarat îndoiala că aceasta va putea fi încheiată în sesiunea parlamementară care începe luni.
Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la rândul său, duminică, după o discuţie cu grupurile parlamentare liberale, că partidul are ca priorităţi pentru sesiunea care începe luni măsuri de combatere a crizei, de susţinere a mediului de afaceri, precum şi măsuri legate de domeniul fiscal.
Popescu Tăriceanu a menţionat printre priorităţi domeniile sănătate, administraţie publică, educaţie, muncă şi protecţie socială, ordine publică şi siguranţă, precum şi agricultură.
Un subiect care va fi urmărit de presă este cel legat de anunţul deputatului PSD Ioan Munteanu că va candida la şefia grupului parlamentar social-democrat, condus până acum de Viorel Hrebenciuc.
Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat pe 25 ianuarie, după şedinţa CExN, că are emoţii în ceea ce priveşte o nouă candidatură sa la această funcţie pentru sesiunea parlamentară următoare, el apreciind că "doar nesimţiţii nu au emoţii când candidează".
Întrebat dacă are emoţii în ceea ce priveşte candidatura la funcţia de lider al grupului parlamentar al PSD, în condiţiile în care deputatul PSD Ioan Munteanu a anunţat deja că va candida la aceeaşi funcţie, Hrebenciuc a precizat: "Tot timpul când sunt alegeri ai emoţii. Doar nesimţiţii nu au emoţii când candidează".
Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, social-democraţii vor încerca, în această sesiune parlamentară, reluarea discuţiilor pe marginea legii salarizării în sistemul bugetar.
Conform unei decizii a Biroului Permanent Naţional de săptămâna trecută, PSD va iniţia discuţii cu partenerii sociali, pentru a se pune de acord în privinţa unor amendamente susţinute de sindicalişti, care ar putea fi promovate de social-democraţi în Parlament.
Legea salarizării unice în sistemul bugetar conţine prevederi care permit modificarea unor articole în ceea ce priveşte coeficientul de calculare a salariilor unor categorii profesionale.
Duvăz a mai menţionat că PSD va iniţia câteva amendamente şi la legea sistemului unic de pensii, în sensul majorării punctului de pensie, un amendament similar fiind depus de PSD la legea bugetului de stat pe 2010, respins însă la votul din plenul reunit al Parlamentului.
În afara acţiunilor legislative, PSD a mai anunţat intenţia de a înfiinţa o Comisie de anchetă a modului în care au fost gestionate unele contracte la nivelul Ministerului Transporturilor şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri.
Senatorul PSD Sorin Bota declara, în urmă cu o săptămână, că a depus deja la Biroul Permanent al Senatului lista de semnături necesare solicitării înfiinţării Comisiei de anchetă, solicitarea propriu-zisă, fără semnături, fiind înaintată încă din decembrie 2009. Solicitarea senatorului PSD este semnată şi de alţi 50 de senatori PSD şi PNL.
Bota a precizat că scopul acestei Comisii urmează a fi investigarea modului în care la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) s-au negociat, încheiat şi ulterior anulat unele contracte.
Senatorul PSD a dat exemplul unor contracte încheiate în 2004 pentru construirea unor tronsoane de autostradă de 760 de kilometri, care ar fi trebuit să fie realizate până în 2009. El a invocat şi exemplul contractului prin care se asigura decontaminarea unei porţiuni de drum din traseul autostrăzii Transilvania, în apropierea localităţii Turda.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Responsabilitatea fiscală, pensiile, aplicarea referendumului - priorităţi ale sesiunii parlamentare.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Responsabilitatea fiscală, pensiile, aplicarea referendumului - priorităţi ale sesiunii parlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei