Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a adoptat, printr-o decizie, la Bruxelles, prelungirea cu doi ani a derogării pentru alinierea unităţilor româneşti de procesare a laptelui la standardele Uniunii Europene, informează, luni, ANSVSA .
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), decizia de prelungire cu doi ani a derogării a fost luată în urma discuţiilor care au avut loc, în martie, între reeprezentanţii români şi comisarul european pentru Sănătate, Adroulla Vassiliou.
"Profitând de prezenţa delegaţiei Comisiei Europene în ţara noastră, primul ministru şi preşedintele Autorităţii au solicitat prelungirea cu peste un an a perioadei de tranziţie pentru modernizarea unităţilor de procesare a laptelui şi pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui materie primă, astfel încât să se alinieze la standardele europene de igienă", se arată în comunicat.
În luna iulie, conducerea ANSVSA a supus atenţiei Comisiei Europene propunerea de solicitare a României, de prelungire cu peste un an a perioadei de tranziţie şi pentru unităţile din industria alimentară care operează cu produse de origine animală: carne roşie, carne pasăre, depozite frigorifice, unităţi pentru peşte şi produse din pescuit.
În acest sens, unităţile din categoriile mai sus menţionate au fost deja auditate de către inspectorii ANSVSA, iar lista completă va fi trimisă, luni, Comisiei Europene, după ce solicitările pentru prelungirea perioadelor de tranziţie au fost discutate şi agreate în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA.