Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Foarte mulţi români propagă dispreţul pentru valorile româneşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Cotroceni, că atunci când se vorbeşte despre valorile românilor există "o furie de autoflagelare publică", foarte mulţi români, mai ales tineri, propagând dispreţul pentru valorile româneşti, pentru ce înseamnă România şi pentru mândria de a fi român.
"Coincidenţa face ca acest raport (al Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale din România – n.r.) să vină exact după un discurs în Parlament, în care, printre altele, vorbeam de nevoia de a ne face mai bine cunoscuţi în Europa, dar şi în interiorul ţării, având în vedere că există o furie de autoflagelare publică atunci când atunci când vorbim de valorile noastre şi foarte mulţi, mai ales tineri, care probabil au învăţat foarte puţin la şcoală despre ţara lor, propagă dispreţul pentru valorile româneşti, pentru ce înseamnă România, pentru mândria de a fi român şi aşa mai departe. Eu cred că acest raport, dincolo de a fi un raport tehnic şi ştiinţific, este şi o măsură a respectului pe care toţi ar trebui să îl avem pentru propria noastră istorie, dar şi pentru frumuseţea ţării noastre”, a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai afirmat că, atunci când "vorbim de monumente istorice, care trebuie protejate, vorbim de fapt de nevoia de a ne proteja memoria, de nevoia de a ne proteja semnele evoluţiei, de nevoia de a ne proteja valorile trecutului, care se aşază ca un postament pentru valori ce urmează a fi generate de această naţiune".
"Când vorbim de protejarea siturilor naturale, vorbim de fapt de a proteja ce ne-a dat Dumnezeu. Şi uneori suntem atât de nevolnici încât distrugem nu numai ce am făcut noi sau înaintaşii noştri, ci distrugem şi ce ne-a dat natura, din interese financiare, din interese pecuniare, din interese care nu au nimic comun cu ceea ce naţiunile care se respectă prezervă - valorile lor. Că sunt culturale, că sunt naturale, aceste valori trebuie prezervate", a mai spus Băsescu.
El a ţinut să precizeze că poziţia sa nu exprimă o atitudine împotriva modernizării, că nu face o pledoarie pentru blocarea dezvoltării.
"Nicidecum, dar zilele trecute făceam o observaţie legată de mult prea desele blocaje în executarea lucrărilor publice de mari dimensiuni, mă refeream la autostrăzi, şi mult prea îndelungatele blocaje pentru care echipe de oameni mai mult sau mai puţin calificaţi, repet ce spun, mai mult sau mai puţin calificaţi, să stea cu lunile să vadă ce este chiar în traseul autostrăzii, când ar putea să vadă în stânga şi în dreapta autostrăzii ce este. Trebuie să găsim acel optim care, pe de o parte, să ne permită să ne păstrăm memoria, pe de altă parte să ne permită dezvoltarea. Nicio soluţie absolută nu este cea care să ne dea satisfacţie", a adăugat Traian Băsescu.
În opinia sa, distrugerea de monumente denotă lipsa şcolii, a respectului de sine, înţelegerea pentru valori şi "cât de puţină disponibilitate avem să ni le păstrăm".
Preşedintele a criticat, în ultima perioadă, în repetate rânduri, inclusiv în cel mai recent discurs susţinut în Parlament, faptul că există tineri care se declară dezamăgiţi de faptul că trăiesc în România.
"Avem prea mulţi pe care îi vedem seara la televizor, fiindu-le ruşine că sunt români, din România ar vrea să plece, probabil nu ştiu cultura poporului român, nu ştiu obiceiurile poporului român, nu ştiu istoria poporului român. Numai un astfel de născut în România poate să spună că nu-i place ţara lui. De aceea, cred că şi în interior trebuie să promovăm România. Poate află şi domnii aceştia care nu mai încap de România sau nu mai încap în România, dar stau tot aici", a declarat Băsescu, pe 15 septembrie, în Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Foarte mulţi români propagă dispreţul pentru valorile româneşti.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu: Foarte mulţi români propagă dispreţul pentru valorile româneşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei