Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Băsescu a promulgat Codurile Civil şi Penal

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretele de promulgare ale legilor privind Codul Civil şi Codul Penal, legi pe care Guvernul îşi asumase răspunderea.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis, ieri, agenţiei MEDIAFAX, şeful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind Codul Civil şi a Legii privind Codul Penal.
Guvernul şi-a asumat, pe 22 iunie, răspunderea în faţa Parlamentului pentru Codurile Penal şi Civil.
În dezbaterea Parlamentului se mai află cele două coduri de procedură, civilă şi penală, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului decizând prelungirea mandatului Comisiei speciale pentru dezbaterea acestora, până la 15 septembrie.
Potrivit unui proiect al raportului Comisiei Europene despre Justiţia din România, difuzat pe surse şi a cărui variantă oficială va fi publicată pe 22 iulie, adoptarea celor două coduri – civil şi penal – în iunie este "o expresie importantă de angajament politic şi un pas semnificativ înainte în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem legal mai eficient". Documentul menţionează însă că cele două coduri sunt prevăzute să intre în vigoare în acelaşi timp cu codurile de procedură civilă "după ce au fost dezbătute şi aprobate într-o procedură parlamentară normală". Varianta preliminară a raportului CE menţionează, de asemenea, că este de aşteptat ca cea mai apropiată dată de intrare în vigoare a acestor acte normative să fie anul 2011.
"O lege de implementare a codurilor va fi necesară. România va trebui să se asigure că această lege de implementare precum şi dezbaterea din Parlament pe tema codurilor de procedură nu va servi la reintroducerea unor prevederi care au fost contestate în trecut sau a unora noi care ar submina eficienţa unor investigaţii complete în cazurile de corupţie sau a procedurilor judiciare ulterioare", se mai arată în raport, potrivit surselor citate.
Coaliţia "Opriţi Codurile!" a dat în judecată, în 13 aprilie, Executivul şi Ministerul Justiţiei, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti acuzând cele două instituţii de încălcare a legii transparenţei în adoptarea proiectelor celor patru coduri. Curtea de Apel Bucureşti a respins însă acţiunea Coaliţiei "Opriţi Codurile".
Coaliţia i-a cerut oficial preşedintelui, miercuri, să refuze promulgarea Codului Civil şi a celui Penal şi să le retrimită Parlamentului pentru reexaminare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu a promulgat Codurile Civil şi Penal.
 Vizualizări articol: 302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Băsescu a promulgat Codurile Civil şi Penal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei