Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Religia este în lege, nu poate fi scoasă din liceu, nu ne dorim să avem barbari şcoliţi

Ministrul Educaţiei a explicat că disciplina Religie este cuprinsă în Legea învăţământului, de aceea statutul acestei materii nu poate fi modificat, adăugând că împreună cu PF Daniel încearcă să apropie şcoala de biserică, întrucât "nu ne dorim să avem barbari şcoliţi ci valori morale de referinţă".

Astfel, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că solicitarea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) privind schimbarea statutului orei de religie din materie obligatorie în materie opţională nu poate fi luată în discuţie.

Federaţiile sindicale din învăţământ s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, în Comisia de dialog social, la care, de la prânz, a participat şi ministrul Ecaterina Andronescu, fiind discutată reducerea programelor de studiu la liceu.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hancescu a spus că în noile programe ar trebui ca religia să fie opţională şi să dispară muzica şi desenul de la liceu, întrucât programa este foarte încărcată.

"Religia este cuprinsă în Legea învăţământului, care stabileşte prezenţa obiectului Religie în planurile de învăţământ. De altfel, vă mărturisesc că am avut deja o discuţie cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi încercăm să apropiem şcoala de biserică sau biserica de şcoală, în aşa fel încât să lucrăm împreună la creşterea calităţii componentei educaţie. Pentru că noi nu de dorim din şcolile noastre să avem barbari şcoliţi. Trebuie să avem valori morale cu care elevii să plece din şcoală, să stabilim repere valorice de referinţă pentru toată viaţa. De aceea cred că vom merge în această direcţia. Există prevedere foarte clară în Legea învăţământului privitoare la Religie", a mai spus demnitarul.

Referitor la Muzică şi Desen, ministrul a spus că materiile sunt cuprinse într-o aria curriculară care este generatoare de competenţe artistice.

"Cultura face parte din dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi, nu este un număr mare de ore. La anumite profile şi specializări s-a scos câte o oră, dar cred că anularea în integralitate nu ar fi un o decizie chiar pozitivă", a continuat ministrul Educaţiei.

De asemenea, Andronescu a promis că va analiza dacă la şcolile pentru copii cu deficienţe de auz sau vorbire a fost introdusă disciplina Muzică.

"Nu cred, dar voi verifica", a adăugat demnitarul.

În plus, ministrul Educaţiei a vorbit şi despre reducerea orelor de dirigenţie şi de Istorie de la liceele tehnologice.

"Trebuie să vedem care este limita până la care este posibil ca un elev să stea în şcoală. Ne-am propus o limită de 30 de ore pe săptămână pentru liceu şi vreau să menţinem această limită. Vreau să-l ducem pe elev după şcoală într-o activitate extraşcolară, care să-i dezvolte şi alte abilităţi. Una este cea sportivă de care am vorbit, mă gândesc să dezvoltăm abilităţile artistice, să dezvoltăm însuşirea culturii sau chiar educaţia antreprenorială. Elevii pot dobândi multe abilităţi şi competenţe în şcoală", a mai spus Andronescu, explicând că a fost scoasă disciplina Istoria românilor de la clasa a XII-a, de la liceele tehnologice.

"Pentru cine vrem să creăm şcoala şi planurile de învăţământ? Avem 34.000 de suplinitori, 24.000 de necalificaţi şi 6.700 profesori pensionari. Nu se pune problema ca cineva care este titular, care este activ să îşi piardă locul de muncă. Este liceu tehnologic, era mai bine să scoatem orele de tehnologie. Trebuie să judecăm raţional. Cred că programa, prin conţinut, poate fi regândită", a continuat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că profesorii de sport nu vor fi daţi afară, dar a adăugat că nu este firesc să fie clase sub efectiv şi profesori necalificaţi la aceste clase. "Mi-aş dori să dimensionăm clasele astfel încât să avem numai profesori calificaţi", a conchis demnitarul.

Discuţia privind posibilele amendamente la planurile cadru pentru liceu va continua şi miercuri, de la ora 10.00, când vor fi analizate toate propunerile sindicatelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Religia este în lege, nu poate fi scoasă din liceu, nu ne dorim să avem barbari şcoliţi.
 Vizualizări articol: 294 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Religia este în lege, nu poate fi scoasă din liceu, nu ne dorim să avem barbari şcoliţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei