Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 feb 2009 - Anul XIV, nr. 28 (4014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile nu mai pot rezilia direct contractele clienţilor care nu pot plăti rate majorate

Băncile nu vor mai putea rezilia contractele clienţilor cărora li s-a notificat o majorare a dobânzii aferente unui credit şi care nu pot acoperi din propriile venituri contravaloarea noului nivel al dobânzii, potrivit unui amendament aprobat de Comisia juridică din Senat la OUG 174/2008.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, în şedinţa de ieri, un amendament conform căruia băncile nu mai pot rezilia contractele clienţilor notificaţi de majorarea dobânzilor decât după analiza situaţiei financiare a clientului şi după ce banca propune o reeşalonare a graficului de rambursare sau o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale clientului căruia i s-a anunţat majorarea de rată.

Dacă veniturile clientului băncii permit suportarea de către acesta a reeşalonării sau refinanţării, se va proceda ca atare, altfel clientul va rămâne să plătească în continuare rata bancară stabilită la semnarea contractului, întrucât veniturile nu-i permit să acopere contravaloarea noii valori a ratei impuse de bancă.

"Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare", a declarat iniţiatorul amendamentului, democrat-liberalul Iulian Urban.

Totodată, senatorii jurişti au mai dublat amenzile care pot fi date băncilor care abuzează de drepturile clienţilor, noile limite fiind între 2.000 şi 100.000 lei.

"În acest fel am reuşit să limităm practica băncilor care transferau în sarcina clienţilor lor orice majorări ale dobânzilor internaţionale, deşi în ultimii ani au făcut profituri uriaşe în România, tocmai din multitudinea de comisioane şi majorări abuzive de dobânzi impuse clienţilor bancari", a mai spus Urban.

El a mai menţionat că, în conformitate cu modificările senatorilor jurişti, băncile nu mai pot face trimiteri generale care nu au fost prezentate clientului în momentul semnării contractului.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, după care va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile nu mai pot rezilia direct contractele clienţilor care nu pot plăti rate majorate.
 Vizualizări articol: 298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băncile nu mai pot rezilia direct contractele clienţilor care nu pot plăti rate majorate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei