Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 nov 2008 - Anul XIII, nr. 278 (3959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Silvicultorii intră în grevă japoneză, începând de astăzi

Confederaţia Consilva declanşează de astăzi o grevă japoneză pentru că solicitările sindicatelor din silvicultură nu au fost soluţionate favorabil, aceştia fiind nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că sunt obligaţi să plătească prejudiciile aduse de infractorii care fură lemne din pădure.

Potrivit unui comunicat al Confederaţiei Consilva, sindicaliştii au solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale iniţierea unui act normativ prin care pădurarii să nu mai fie obligaţi să plătească în locul infractorilor, iar Regiei Naţionale a Pădurarilor Romsilva să-şi respecte promisiunile din lunile septembrie şi noiembrie de mărire a salariilor personalului angajat, în condiţiile în care salariul mediu în silvicultură este cu peste 300 de lei sub salariul mediu pe economie.

"Deşi în ultima perioadă presiunea asupra pădurii a crescut foarte mult, înregistrându-se de la începutul anului peste 20 de cazuri de agresiuni cu vătămare corporală gravă asupra personalului silvic, aceştia sunt obligaţi în continuare să plătească dublul prejudiciului creat de infractorii care sustrag lemne din pădure", se arată în comunicat.

Silvicultorii au pichetat de două ori sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în octombrie, cerând acordarea sporului de risc de 25 la sută prevăzut în Codul silvic şi includerea acestuia în bugetul de anul viitor, reprezentanţii Ministerului chemându-i la discuţii.

Preşedintele Consilva, Marian Stoicescu, declara la sfârşitul unuia dintre pichete că din 27 martie 2008, data apariţiei Legii 46 - Codul Silvic, "nu s-a luat nici o măsură privind aplicarea articolului 127 alineatul 5 din această lege, prin care personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, al subunităţilor teritoriale ale acesteia, al ocoalelor silvice, al structurilor silvice, al structurilor silvice de rang superior şi al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva beneficiază de un spor de risc de 25 la sută din salariul de bază".

Preşedintele Consilva preciza că a dat în judecată Regia Naţională a Pădurilor pentru a acorda retroactiv sporul din martie când a apărut legea, precum şi agenţii economici administratori de păduri, pentru că nu aplică legea pretextând că au nevoie de o specificare scrisă de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În contractul colectiv de muncă nu este prevăzut sporul de 25 la sută pentru că acest act a fost elaborat înainte de apariţia legii, în martie 2008, astfel că sindicaliştii cer ca în viitorul contract să fie prevăzut şi să fie cuprins în bugetul pe 2009.

Potrivit liderului sindical, reprezentanţii MADR au spus că nu este nevoie de nici o reglementare în plus de la minister. "Am cerut MADR să trimită în teritoriu o informare către toţi agenţii prin care să precizeze că nu este nevoie de nici o reglementare în plus pentru aplicare legii, respectiv acordarea sporului de 25 la sută", a explicat Stoicescu.

Preşedintele Consilva a mai spus că salariul unui pădurar este de 700-800 de lei pe lună, cu 300 de lei sub salariul mediu pe economie. Totodată, el a atenţionat că în ultimii ani presiunea asupra pădurii şi numărul de agresiuni asupra personalului silvic au crescut, semnalându-se cazuri de omor şi de vătămare corporală gravă suferite de personalul silvic. Stoicescu a adăugat că personalul silvic este obligat să plătească în locul infractorilor care sustrag masa lemnoasă din pădure valoarea dublă a prejudiciului creat de aceştia.

"Nu s-au pus în aplicare nici prevederile articolului 97 litera a din Codul silvic conform cărora costurile administrării, precum şi ale serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice sunt asigurate integral de la bugetul de stat, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare, indiferent dacă aceasta este sau nu cuprinsă într-o asociaţie, plata se face către ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, după caz", preciza Stoicescu.

Acesta a mai spus că neaplicarea în acest sens a Codului silvic lipseşte Regia Naţională a Pădurii Romsilva şi ocoalele silvice private de fondurile necesare administrării acestor păduri, neputându-se astfel plăti paza şi lucrările silvice în aceste păduri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultorii intră în grevă japoneză, începând de astăzi.
 Vizualizări articol: 390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Silvicultorii intră în grevă japoneză, începând de astăzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei