Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 nov 2008 - Anul XIII, nr. 270 (3951)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii

În România sunt aproape 2.500 de copii cu diabet, anual fiind descoperit un număr relativ mic de noi cazuri, însă medicii sunt îngrijoraţi de faptul că începe să crească şi la copii prevalenţa diabetului de tip II, care apare în general la persoanele adulte.

"La copii sunt aproximativ cinci cazuri noi la 100.000 de copii cu vârste între 0 şi 15 ani, asta face ca în fiecare an să fie descoperit un număr relativ mic, în România există în prezent până în 2.500 de copii cu diabet", a spus directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Păulescu", profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, de Ziua Mondială a Diabetului.

Însă medicul a precizat că este alarmant faptul că prevalenţa tipului II de diabet, care apare la persoanele adulte, e din ce în ce mai mare şi la copii.

Studiile internaţionale arată că peste 200 de copii dezvoltă diabet de tip I zilnic.

La copii frecvenţa acestui tip de diabet în România e mai mic, din păcate la tipul II de diabet care apare la persoanele adulte prevalenţa e din ce în ce mai mare.

 

Numărul real de cazuri de diabet, dublu faţă de cel înregistrat

Profesorul consideră că numărul cazurilor de diabet e dublu faţă de cel înregistrat în prezent. În România, în 2007, s-au înregistrat 570.000 de cazuri, adică trei la sută din populaţia ţării, dar se aşteaptă să crească în 2010-2015 la 1.200.000, adică şase la sută din populaţie.

Însă potrivit estimărilor în prezent, în România, sunt mai mult de 1.500.000 de persoane au diabet, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 9,4 la sută din populaţia adultă a ţării.

Dacă în 2006 au fost înregistrate 7.000 de cazuri noi, în 2007 s-au înregistrat 11.000 de noi cazuri în doar şase luni.

"De altfel medicii care lucrează în serviciile de cardiologie sau neurologie care primesc urgenţe de infarc miocardic sau accidentul vascular cerebral spun că 65-70 la sută din aceşti pacienţi au diabet fără ca ei să cunoască acest lucru anterior. Iar pentru a ajunge la această complicaţie, diabetul trebuie să fi evaluat cu 10-15 ani înainte", a precizat Ionescu-Târgovişte.

 

După 50 de ani, testarea anuală a glicemiei

Acesta a spus că orice persoană peste 50 de ani trebuie să îşi facă o glicemie anual, riscul fiind mai mare în cazul persoanelor supraponderale, care provine dintr-o familie în care mai sunt cazuri de diabet, dacă e o femeie care a născut un copil de peste patru kilograme, dacă e o persoană sedentară, hipertensivă sau dacă are lipidele crescute în sânge.

O glicemie normală e de 100 de miligrame pe decilitru (deşi oficial ea este de 126), iar dacă pacientul depăşeşte această limită, el e predispus să facă mai frecvent complicaţii cronice.

"Cei care au peste 100 suferă de disglicemie. Probabil că s-a evitat includerea acestei categorii, care probabil ar dubla numărul cazurilor care ar trebui asigurate cu medicaţie. Este o decizie mai mult de ordin politic decât de ordin de medical", a spus Ionescu-Târgovişte.

Pentru a evita diabetul, sfatul medicului este ca o persoană să facă mai multă mişcare şi să mănânce mai puţin pentru a-şi păstra greutatea normală. Aproximativ 90-95 la sută dintre diabetici au probleme cu greutatea, iar "peste jumătate din populaţia adultă e supraponderală şi 35 la sută e obeză".

Potrivit lui Ionescu-Târgovişte, în 2009 va fi lansat un program naţional de prevenire a diabetului, care va consta în principal în activităţi de informare şi de educare a oamenilor despre cum să prevină această boală.

 

50 la sută dintre oamenii cu diabet nu sunt conştienţi de condiţia lor

Într-o generaţie prevalenţa diabetului a crescut de şase ori pe plan mondial. Estimările arată că 246 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet şi până în 2025 se aşteaptă ca numărul să crească la 380 de milioane de oameni. Iar peste 50 la sută dintre oamenii cu diabet nu sunt conştienţi de condiţia lor.

Diabetul zaharat de tip II este o afecţiune în care organismul are un nivel ridicat al zaharurilor sau al glucozei în sânge. La diabetul zaharat de tip II, organismul poate să nu producă suficientă insulină (hormon care ajută organismul să utilizeze glucoza), insulina pe care o produce poate să nu funcţioneze cum ar trebui, sau organismul poate produce prea multă glucoză.

Pacienţii cu această afecţiune pot să dezvolte boli cardiace, ale rinichilor, orbire, probleme vasculare sau neurologice ce pot conduce la amputări, şi se pot situa la un grad sporit de mortalitate.

Diabetul Insulinodependent sau de tip I este diabet juvenil pentru că debutează in copilarie sau adolescenţă, apărând foarte rar la adulţi până în 40 de ani. Poate apărea de la sugar până la adultul tânăr. Este acea forma a diabetului în care viaţa copilului depinde de injectarea zilnică obligatorie a insulinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii.
 Vizualizări articol: 713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia diabetului de tip II la copii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei