Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2008 - Anul XIII, nr. 211 (3892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vatican

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu Suveranul Pontif

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Papa Benedict al XVl-lea, desfăşurată, sâmbătă, la Castelul Gandolfo, s-a încheiat după aproximativ 25 de minute.

Convorbirile dintre şeful statului român şi Suveranul Pontif au fost tete-a-tete timp de 15 minute, în biblioteca privată a Suveranului Pontif .

Conform programului, soţia şefului statului urma să participe şi ea la întrevedere după aceea, iar preşedintele Traian Băsescu să prezinte Papei delegaţia oficială română.

La sosirea la Castelul Gandolfo, Băsescu a fost întâmpinat de prefectul Casei Pontificale, Monseniorul James Michael Harvey, şi de gentilomii Papei.

Şeful statului a acordat, vineri, în prima zi a vizitei la Roma, un interviu cotidianului Avvenire, în care a declarat că partea română este recunoscătoare Sfântului Scaun pentru modul cum abordează problematica legată de libera circulaţie a persoanelor. De asemenea, şeful statului a mulţumit, vineri, cu ocazia participării la un Te Deum oficiat de preoţi greco şi romano-catolici români la Colegiul Pio Romeno, Papei Benedict al XVl-lea pentru faptul că a ridicat Biserica Greco-Catolică din România la grad de Arhiepiscopie majoră.

Traian Băsescu declara, la plecarea spre Italia, că unul dintre palierele de discuţie cu Papa este legat de politica de consolidare a relaţiilor României cu ţări catolice.

"În Europa sunt foarte multe ţări catolice, cea mai mare parte dintre ele, iar obiectivul acestei vizite este să consolidăm relaţia nu numai la nivelul întâlnirilor politice, dar şi prin extrem de influenta poziţie a Sanctităţii Sale în lumea catolică. În acelaşi timp, discuţiile cu Sanctitatea Sa, ca de altfel şi cu Secretarul de Stat al Vaticanului, vor viza şi modul cum românii din Italia sunt ajutaţi, cei în dificultate, mai ales că atât Sfântul Parinte, cât şi demnitari ai Vaticanului au avut poziţii extrem de favorabile pentru cetăţenii români aflaţi în dificultate în Italia", spunea şeful statului.

Înainte de a pleca în vizita oficială în Italia, preşedintele Traian Băsescu a avut o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a anunţat că intenţionează să-i adreseze Papei invitaţia de a veni în România. Patriarhul Daniel l-a informat pe şeful statului că este necesar şi acordul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum s-a procedat în 1999 la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

 

Băsescu a primit de la Papă o medalie pontificală şi i-a oferit o icoană pe sticlă

Preşedintele Traian Băsescu i-a oferit Papei Benedict al XVI-lea o icoană pe sticlă, un album foto cu biserici din Ţara Haţegului şi o emisiune filatelică dedicată actualului pontificat, primind, la rândul său, o medalie pontificală.

Icoana pe sticlă oferită de şeful statului are ca temă, potrivit Protocolului părţii române, „Masa împărătească”.

Şefului statului i-a mai oferit Suvenarului Pontif un album fotografic cu biserici de piatră din Haţeg, precum şi o emisiune a Romfilatelia cuprinzând două timbre dedicate inaugurării pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Suveranul Pontif a oferit preşedintelui României o medalie pontificală, iar soţia preşedintelui, Maria Băsescu, a primit un rozariu.

 

Preşedintele a reiterat invitaţia oficială ca Suveranul Pontif să facă o vizită în România

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, sâmbătă, la întâlnirea cu Suveranul Pontif, invitaţia transmisă oficial Sfântului Scaun în 2006 ca Papa Benedict al XVl-lea să facă o vizită în România, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Turcan a adăugat că, în întâlnirea care a avut loc la Castelul Gandolfo, preşedintele Traian Băsescu a mulţumit Papei Benedict al XVI-lea şi Sfântului Scaun pentru atitudinea în problema emigraţiei şi pentru susţinerea pe care Biserica Romano-Catolică o acordă comunităţii româneşti din Italia.

"Preşedintele a subliniat faptul că, prin punerea la dispoziţie a câtorva zeci de biserici romano-catolice pentru românii aflaţi în Italia, acest lucru contribuie la consolidarea comunităţii româneşti şi la integrarea membrilor acesteia în societatea italiană", a spus Turcan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu Suveranul Pontif.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu Suveranul Pontif0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei