Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amendament

Comisia juridică din Senat: Şefii DNA, PICCJ şi DIICOT, numiţi de CSM

Comisia juridică a Senatului a adoptat, ieri, un amendament la Legea 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu mai sunt numiţi de şeful statului, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Comisia juridică a avut pe ordinea de zi o propunere pentru modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache; un proiect de modificare a Legii nr.303/2004 iniţiat de Dan Voiculescu şi Gavrilă Vasilescu şi o propunere legislativă pentru modificarea alin.(1) al art.54 din Legea nr.303/2004, iniţiată de senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Senatorii au adoptat, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă" (aparţinând PDL şi UDMR) un amendament prin care numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu se mai face de către preşedintele României, ci de către plenul CSM.

Astfel, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, procurorul şef al DNA şi procurorul şef al DIICOT sunt numiţi la propunerea ministrului Justiţiei de către plenul CSM, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Persoanele propuse trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţii: să aibă vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să aibă grad profesional corespunzător de funcţiei de procuror de pe lângă Curţile de Apel sau ICCJ.

Numirea acestora se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Comisia a mai decis ca în în lege să nu se mai specifice modalităţile în care poate fi sesizat ministrul Justiţiei, pentru a propune revocarea procurorilor şefi. Senatorii jurişti au hotărât, astfel, că ministrul poate fi sesizat de oricine, inclusiv se poate autosesiza.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a arătat că membrii comisiei au adoptat soluţia acordării de prerogative către CSM pentru că, în urmă cu trei ani, şeful statului le-a transmis parlamentarilor că "la Bruxelles, ministrul Monica Macovei este mai credibilă decât CSM, astfel că Parlamentul s-a văzut nevoit să accepte ca procurorii şefi să fie propuşi de către ministrul Justiţiei, nu de către CSM".

La rândul său, senatorul PD-L Constantin Gheorghe a obiectat că "acum se demonstrează că există interese politice" în spatele transferului de atribuţii realizat de Comisia juridică.

"Să îi iei prerogativele preşedintelui României nu mi se pare normal, în acest moment, când Raportul de ţară apreciază favorabil progresele în justiţie", a spus senatorul PD-L.

Preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai, a arătat, însă, că în Constituţie nu se prevede că preşedintele trebuie să numească procurorii. "Dar nici nu se prevede că nu trebuie să o facă", a replicat Gheorghe.

La şedinţa comisiei a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia juridică din Senat: Şefii DNA, PICCJ şi DIICOT, numiţi de CSM.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia juridică din Senat: Şefii DNA, PICCJ şi DIICOT, numiţi de CSM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei