Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iul 2008 - Anul XIII, nr. 155 (3836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima bancă privată de celule stem din România, la Cluj

Prima bancă privată de celule stem şi primul laborator pentru procesarea sângelui prelevat din cordonul ombilical al gravidei au obţinut toate avizele necesare şi vor funcţiona la Cluj, a anunţat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Victor Zota.

''Este vorba despre primul laborator şi prima bancă de acest fel din România, unităţile respectând toate recomandările Uniunii Europene în domeniu", a mai spus Zota.

Realizarea acestei unităţi va permite femeilor gravide să accepte prelevarea de celule stem şi stocarea acestora pentru eventualitatea în care copilul sau o rudă din familie ar suferi o boală de sânge, respectiv leucemie, limfom sau altă boală malignă.

Până în 2008, sângele placentar prelevat din cordonul ombilical al româncelor care au solicitat acest lucru a fost prelucrat în laboratoare din Slovacia şi depozitat în unităţi din capitala acestei ţări.

"În depozitele din Bratislava sunt stocate 3.000 de unităţi de celule stem prelevate de la gravidele din România", a declarat Sergiu Habago, preşedinte Cord Blood Center Ro, compania autorizată să ofere servicii ''Family banking'' de sânge placentar.

Costul pentru recoltare, transport şi procesare este de 3.270 lei, iar depozitarea costă 17 euro plus TVA pe an.

Compania va extinde programul dezvoltând şi o latură socială. În cazul mamelor care solicită prelevarea de sânge placentar pentru cel de-al doilea copil, după ce în familie mai există un copil cu leucemie, această din urmă recoltare se face gratuit, a mai spus Habago.

 

Registru public de sânge placentar

De asemenea, grefele de transplant la care mamele au renunţat din diverse motive devin bunuri publice, gratuite, la care au acces toţi cetăţenii români, prin intermediul Fundaţiei Eurocord România, care administrează registrul public de sânge placentar.

Sângele placentar reprezintă "vehiculul" prin care se asigură necesarul de oxigen şi de substanţe nutritive, fundamentale pentru creşterea şi dezvoltarea fătului. Studiile au demonstrat prezenţa de celule stem hematopoetice în sângele placentar, utilizarea acestora reprezentând o alternativă valoroasă a transplantului medular.

Sângele placentar poate fi prelevat numai în momentul naşterii. În mod normal, cordonul ombilical şi placenta, după momentul naşterii, sunt considerate "deşeuri ale sarcinii", fiind distruse prin incinerare. Practic, odată cu acestea se distruge şi bogata resursă de celule stem din sângele placentar, a explicat Habago.

Folosite încă din 1988, celulele stem reprezintă o alternativă acceptată din punct de vedere terapeutic, etic şi financiar a transplantului medular. Sângele placentar poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat. Celulele stem existente în sângele placentar pot trata peste 70 de boli.

 

Procedură simplă

Recoltarea sângelui placentar este o procedură simplă, neimplicând nici un risc sau durere pentru mamă sau făt. Procedura de recoltare durează 30 de secunde, dacă este executată de un specialist. În cazul unui cadru medical cu mai puţină experienţă, procedura poate dura maximum trei minute.

În întreaga lume au fost realizate 10.000 de transplanturi de sânge placentar, până acum metoda fiind folosită din 50 la sută din transplanturile hematopoetice din Japonia şi 50 la sută din transplanturile la copiii americani.

În Slovacia, peste 60 la sută dintre femeile care nasc apelează la procedura de recoltare a sângelui placentar.

Anual, 4.000 de oameni mor de leucemie în întreaga lume. Transplanturile hematopoetice cu celule stem din sângele placentar reprezintă o şansă în plus pentru viaţă, a mai spus Habago.

În Europa, sângele placentar este stocat de bănci private şi bănci publice. Cei care apelează la o bancă privată au posibilitatea de a-şi păstra, contra cost, unităţile de sânge colectate doar pentru copilul lor sau pentru o rudă apropiată.

Cord Blood Center Ro a fost prima companie care a început să ofere servicii de „private banking” de sânge placentar în România. Aceasta înseamnă că orice mamă poate apela, contra cost, la recoltare de sânge placentar care va fi depozitat în regim privat, păstrând dreptul de proprietate pe întreaga durată de viaţă a copilului, urmând să poată beneficia de acesta în caz de nevoie.

În ceea ce priveşte băncile publice, acestea oferă posibilitatea mămicilor de a dona sângele placentar care apoi va fi procesat şi stocat, apărând apoi într-un registru public. De el pot profita toţi cei care se află pe listele de aşteptare pentru un transplant hematopoetic.

 

Donarea sângelui placentar

Fundaţia Eurocord România administrează, împreună cu CBC Laboratories, un registru de sânge placentar, la care să aibă acces, în mod gratuit, toţi cetăţenii români.

Spre deosebire de recoltarea pentru uzul propriu (familia) al sângelui placentar, donarea în vederea banking-ului public va putea fi efectuată exclusiv în unităţile medicale care fac parte din proiectul „banking public de sânge placentar” şi doar în baza criteriilor generale de includere şi excludere a donatorilor.

"Ca excepţie, în cazul donării sângelui placentar, lucrurile ar trebui să fie mai simple, deoarece mama are trei alternative din care va putea alege, în mod raţional: de a păstra unităţile de sânge placentar şi de a plăti pentru asta, de a dona sânge, neavând nimic de pierdut, şi de a refuza donarea, situaţie în care totul se aruncă împreună cu placenta", a explicat Sergiu Habago.

Preşedintele Cord Blood Center Ro a precizat că, dacă i se va explica procedura, nici o femeie nu va alege a treia variantă, ceea ce va oferi o şansă în plus unui copil sau "o alternativă nesperată pentru o altă mamă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima bancă privată de celule stem din România, la Cluj.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima bancă privată de celule stem din România, la Cluj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei