Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2008 - Anul XIII, nr. 133 (3814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ÎPS Teofan, înscăunat Mitropolit în prezenţa Patriarhului Daniel şi a preşedintelui Băsescu

Mii de persoane au participat, ieri, la ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan. În mod excepţional, cu prilejul întronizării noului mitropolit al Moldovei, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi au fost scoase moaştele Sfintei Parascheva, la care, potrivit estimărilor reprezentanţilor Jandarmeriei ieşene, au venit să se închine, până ieri, la orele prânzului, în jur de 8.000 de credincioşi.

Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ales pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care este, potrivit Regulamentului BOR, şi locţiitor al patriarhului.

Întronizarea noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, care trebuia să aibă loc în 4 mai, a fost amânată pentru 8 iunie, din cauza stării de sănătate a Patriarhului Daniel, care, în 30 martie, a suferit o fractură dublă la glezna stângă, în timp ce urca treptele Reşedinţei patriarhale.

 

Apel pentru ajutorarea comunităţilor locale.

Noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a vorbit, ieri, în discursul susţinut cu prilejul întronizării sale, despre misiunea care îl aşteaptă şi a lansat câteva apeluri la adresa ierarhilor şi a monahilor din cadrul Mitropoliei.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe ierarhi să adâncească relaţia cu preoţii şi parohiile, iar monahilor le-a spus că au o datorie "imperativă" să ajute comunităţile locale şi pe episcopi în misiunea lor.

"Dacă nu faceţi acestea, pierdeţi toate meritele obţinute în viaţă, iar înţelepciunea voastră rămâne deşartă", le-a transmis mitropolitul monahilor de la mănăstirile Moldovei şi Bucovinei.

IPS Teofan a vorbit apoi despre misiunea "specială" a Mitropoliei Moldovei în relaţia cu Basarabia.

"Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are o responsabilitate specială în relaţia cu Basarabia, iar cu ajutorul lui Dumnezeu şi-o va asuma în continuare cu mult curaj", a subliniat mitropolitul Teofan.

La sfârşitul ceremoniei de întronizare, mitropolitul Teofan i-a dăruit Patriarhului BOR Daniel o icoană care îl reprezintă pe sfântul Nicodim de la Tismana, lucrată la mănăstirea respectivă.

 

Discursul preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat, ieri, la Iaşi, pe noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, întronizat în cadrul unei ceremonii speciale, la care au participat cele mai înalte feţe al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi oameni politici, alături de mii de credincioşi.

Şeful statului, prezent la catedrala Mitropolitană din Iaşi, şi-a exprimat bucuria că a fost invitat la acest eveniment, apreciind că ÎPS Teofan, întronizat mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, va duce mai departe "cele începute spre binele românilor şi al Bisericii Ortodoxe Române.

"Când vorbim de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, gândul merge la Ştefan cel Mare, la mitropoliţii Dosftei şi Varlaam, la acea impresionantă frumuseţe lăsată de Dumnezeu. De puţine ori, un creştin poate să scoată din drumeţiile sale frumoasele mănăstiri din Bucovina. Mitropolia Moldovei este un centru puternic, al Ortodoxiei, care îşi face misiunea de asistenţă socială şi filantropică pentru cei nevoiaşi. Cu siguranţă, IPS Teofan va duce mai departe cele începute spre binele românilor şi al BOR. Felicitări şi La mulţi ani!", a spus preşedintele Băsescu.

Secretarul de stat Gigel Florinel Ştirbu a citit apoi mesajul premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Acesta l-a felicitat pe ÎPS Teofan în numele premierului şi l-a asigurat de deschiderea totală şi de sprijinul Guvernului în misiunea sa.

 

Măicuţe reţinute de poliţişti pentru comportament necivilizat.

17 călugăriţe, venite, ieri, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu prilejul ceremoniei întronizării noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, au fost reţinute de poliţiştii ieşeni, pentru "comportament zgomotos şi necivilizat", pentru aceasta primind avertisment.

Cele 17 măicuţe care s-au luat la ceartă cu poliţiştii în apropierea catedralei Mitropolitane din Iaşi au primit avertisment şi apoi au fost lăsate să plece de la Secţia 3 Poliţie din Iaşi.

Potrivit Virginiei Pralea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, un grup de 17 măicuţe au avut o altercaţie cu patrula Poliţiei, în apropierea Catedralei Mitropolitane, fiind reţinute pentru "comportament zgomotos şi necivilizat".

Potrivit martorilor, călugăriţele le-ar fi strigat poliţiştilor "Sunteţi fiii lui Iuda!", din motive deocamdată neelucidate, iar după ce au continuat să facă zgomot şi să se certe cu oamenii legii în apropierea Catedralei, cele 17 măicuţe au fost duse la Secţia 3 Poliţie din Iaşi. Aici ele au fost identificate şi audiate în legătură cu acest incident.

Cele 17 călugăriţe riscau să fie amendate pentru tulburarea liniştii publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Teofan, înscăunat Mitropolit în prezenţa Patriarhului Daniel şi a preşedintelui Băsescu.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÎPS Teofan, înscăunat Mitropolit în prezenţa Patriarhului Daniel şi a preşedintelui Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce? trimis de
( 9 iun 2008, 13:26:03
1)De ce, la asemenea ceremonie religioasa de mare importanta trebuie ca DIN FATA ALTARULUI sa vorbeasca reprezentantul puterii pamantesti, chiar daca e Presedintele Romaniei? 2)De ce la asemenea slujbe religioase de mare rasunet in randul credinciosilor ortodocsi politicienii trebuie sa stea pe scaune, in timp ce drept credinciosii stau in picioare? 3)De ce selectia invitatilor la aceste ceremonii istorice pentru Mitropoliei Moldovei este atat de aproximativa incat sunt invitati de seama si oameni fara nici un Dumnezeu? 4) De ce in Sfanta Noastra Biserica Ortodoxa, este atata lingusire fata de efemerii puternici pamanteni? 5)De ce, locul slujbelor cu puternica incarcatura religioasa este luat treptat de ceremonii fals stralucitoare? 6) De ce Capii Bisericii Ortodoxe Romane nu se mai desprind odata de trecutul activitatii lor, plin de lingusire si fatarnicie? 7) De ce nu-si asuma slujitorii bisericii noastre strabune raspunderea pentru prozelitismul celorlalte culte?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei