Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A murit Ovidiu Iuliu Moldovan

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viaţă, miercuri seară, la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Managerul spitalului, Gheorghe Iană, a declarat că actorul a fost internat în urmă cu două zile, el suferind de ciroză decompensată.

Actorul avea 66 de ani.

Corpul neînsufleţit al actorului Ovidiu Iuliu Moldovan va fi depus, mâine, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), iar înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la Cimitirul Bellu, pe aleea actorilor, transmite TNB.

 

Personalitate emblematică.

"A fost un om şi un actor de o discreţie desăvârşită, pe care nu-l vom putea uita niciodată. Colegii şi prietenii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, a marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, personalitate emblematică a scenei şi ecranului românesc, fin intelectual, cu studii de filozofie şi artă teatrală, cu o rară vocaţie a prieteniei şi cu dragoste pentru mai tinerele generaţii de actori", se arată în comunicatul Teatrului Naţional Bucureşti.

Pe scena Naţionalului bucureştean a întruchipat personaje de neuitat: Oswald în "Regele Lear" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, Thomas în "Generoasa fundaţie" de Antonio Buero Vallejo, Caligula în "Caligula" de Albert Camus - creaţie de referinţă subliniind şi poziţia actorului împotriva dictaturii, prin subtilul său mesaj antitotalitarist -, în regia lui Horea Popescu, Gelu Ruscanu în "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Sanda Manu, Despot Eraclid în "Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, regia Anca Ovanez Doroşenco, Malvolio în "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, regia Anca Ovanez Doroşenco, Avram Iancu în "Avram Iancu" de Lucian Blaga, regia Horea Popescu, Iason în "O trilogie antică - Medeea" după Euripide şi Seneca, Ducele Orsino în "Noaptea regilor" de William Shakespeare, Lopahin în "Livada de vişini" de A.P. Cehov, toate acestea în regia lui Andrei Şerban, Tamerlan în "Tamerlan cel Mare" de William Shakespeare, regia Victor Ioan Frunză, Platonov în "Platonov" de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, Penteu în "Bacantele" de Euripide, regia Mihai Măniuţiu, Baronul în "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar.

Ultimul său rol a fost Cioran, în spectacolul "Celălalt Cioran", în regia lui Radu Penciulescu, dramatizare de George Banu, dar a urcat pentru ultima dată pe scenă în data de 15 ianuarie, în spectacolul "Trecut-au anii" după Mihai Eminescu.

"Cu harul său unic, izvorând dintr-o sensibilitate copleşitoare şi cu o inconfundabilă măiestrie a rostirii, Ovidiu Iuliu Moldovan va rămâne în conştiinţa noastră şi ca un mare iubitor de poezie. Pentru cei care l-au cunoscut şi l-au admirat, versul eminescian «Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată» va avea pentru totdeauna inflexiunile vocii sale", se mai arată în comunicatul TNB.

 

Apariţii în filme.

Actorul a apărut în numeroase filme artistice, precum "Despre o anume fericire", în regia lui Mihai Constantinescu (1974), "Actorul şi sălbaticii", în regia lui Manole Marcus (1975), "Dincolo de pod", de Mircea Veroiu (1976 ), "Profetul, aurul şi ardelenii", regia Dan Piţa (1978), "Artista, aurul şi ardelenii", regia Mircea Veroiu (1978), "Bietul Ioanid", regia Dan Piţa (1980), "Castelul din Carpaţi", regia Stere Gulea (1982), "Întâlnirea", regia Sergiu Nicolaescu (1983), "Punct şi de la capăt", regia Alexa Visarion (1986), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Crăciun însângerat", regia Claudio Nasso (producţie Canada, 1996).

Însă nu mai puţin apreciat a fost Ovidiu Iuliu Moldovan şi pentru interpretarea rolurilor pe care le-a deţinut în filme de televiziune, ca "Un august în flăcări", regia Dan Piţa şi Radu Gabrea (13 episoade, 1975), "Nimeni nu moare", regia Constantin Chelba (1984), şi în piese de teatru pentru micul ecran - "Robespierre" după R. Rolland (1973), "Cei din urmă" după M. Gorki, regia Radu Penciulescu (1975), "Turnul de fildeş" după C. Petrescu, regia Cornel Todea (1980), "Steaua fără nume" de M. Sebastian, regia Eugen Todoran (1983).

În 2004, Ovidiu Iuliu Moldovan a primit premiul pentru întreaga carieră din partea Senatului UNITER.

Dispariţia lui Ovidiu Iuliu Moldovan a întristat lumea artistică românească, actori şi regizori, printre care Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Alexa Visarion şi Sergiu Nicolaescu exprimându-şi regretul faţă de această pierdere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit Ovidiu Iuliu Moldovan.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A murit Ovidiu Iuliu Moldovan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte