Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2008 - Anul XIII, nr. 61 (3742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preoţii Mitropoliei Clujului, sfătuiţi să nu candideze la locale

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului i-a sfătuit, ieri, pe preoţii care doresc să candideze la consilii locale sau judeţene să se abţină, iar cei care o vor face totuşi să nu fie sprijiniţi financiar de vreun partid politic.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului i-a sfătuit, ieri, pe preoţii care doresc să candideze la consilii locale sau judeţene să se abţină, dar a decis că cei care totuşi o fac să îşi deruleze campania electorală pe cont propriu, fără sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic şi fără implicarea "energiilor parohiale - spaţiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea - sau a altor preoţi locali sau vecini".

"În general, pentru protejarea titlului de nobleţe duhovnicească pe care îl presupune uniforma sacerdotală, preoţii sunt sfătuiţi să se abţină de la implicarea lor în organismele politice al statului, cum sunt Consiliile locale şi judeţene, participând la viaţa şi bunăstarea cetăţii în cadrul generos pe care li-l conferă vocaţia harică şi atribuţiile pastorale”, se arată într-o scrisoare adresată preoţilor şi dată ieri publicităţii.

În documentul emis ieri se impun anumite criterii pentru preoţii care decid, totuşi, să se înscrie în cursa electorală.

“Cererea scrisă a unui preot de a candida pentru un loc în Consiliul local sau judeţean trebuie să cuprindă declaraţia, atestată de protopop şi de inspectorul eparhial, că petiţionarul este la zi cu obligaţiile pastorale, inclusiv cele prevăzute în articolul 50 (a) din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române”, se precizează în scrisoare.

Sinodul a mai stabilit că Chiriarhul locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanenţei Consiliului Eparhial, după verificarea tuturor condiţiilor.

Potrivit documentului citat, dacă preotul candidat a reuşit să ocupe locul pe care şi l-a dorit, el este obligat ca după fiecare şedinţă a Consiliului respectiv să aducă la cunoştinţa Chiriarhului său agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra.

“Dacă Chiriarhul constată că prezenţa sau activitatea preotului într-un astfel de consiliu este neproductivă sau dăunătoare, el îi poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie să-şi dea demisia”, se mai arată în documentul citat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţii Mitropoliei Clujului, sfătuiţi să nu candideze la locale.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preoţii Mitropoliei Clujului, sfătuiţi să nu candideze la locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de varză şi rubarbăr 2 porţii - 20 minute 1 varză potrivită1 leg. mărar verde1 leg. cimbru verde100g nuci zdrobite  mai mare4 - 5 tulpini de rubarbăr2 linguri oţet (balsamic, de mere, aromat)2 linguri ulei sare, piper Tăiaţi varza cât... Citeşte