Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2007 - Anul XII, nr. 293 (3663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport

Poliţia şi aparatul judiciar, cel mai corupte sisteme în întreaga lume

Mai mult de o persoană din zece din lume a oferit mită în ultimul an, în timp ce poliţia şi aparatul judiciar sunt percepute ca cel mai corupte sisteme, potrivit Barometrului Global al Corupţiei realizat de Transparency International (TI) şi dat publicităţii ieri, relatează Reuters.

"Cetăţenii au declarat că orice contact cu poliţia implică problema luării de mită", susţine TI în Barometrul Global al Corupţiei pentru 2007, în care au fost chestionate 63.000 de persoane din 60 de ţări.

În timp ce poliţiştii sunt consideraţi funcţionarii care iau cel mai des mită în majoritatea regiunilor, europenii declară că cel mai mult au dat mită angajaţilor din sistemul medical.

Aproximativ cinci procente din respondenţii din Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia şi Elveţia, la care barometrul face referire ca "EU+", spun că au dat mită pentru servicii medicale în ultimul an, mai mult decât pentru orice alt serviciu.

Potrivit raportului, cei care dau cel mai des mită sunt persoanele din păturile sărace ale societăţii.

"Extorcarea afectează gospodăriile cu venit minim şi cu taxe regresive, sărăcind resursele gospodăriei", arată raportul TI, adăugând că tendinţa este identică atât în cazul ţărilor bogate, cât şi al ţărilor sărace.

În timp ce Africa a fost percepută ca regiunea cea mai afectată de corupţie, mai ales în cazul poliţiei şi sistemului de învăţământ, africanii sunt cei mai optimişti în privinţa eficienţei măsurilor anticorupţie.

"În medie, toate regiunile, cu excepţia Africii, sunt sceptice în privinţa eficienţei acţiunilor Guvernului împotriva corupţiei", mai indică raportul. "În Africa totuşi, Ghana şi Nigeria sunt foarte optimiste", potrivit barometrului.

Pe de altă parte, cetăţenii nord-americani şi cei din zona "UE+" sunt pesimişti în legătură cu eforturile guvernelor de a combate corupţia, deşi ei înşişi nu plătesc mită.

"Acest lucru sugerează faptul că acei cetăţeni sunt preocupaţi de problemele de mare corupţie", mai scrie în raport.

Partidele politice au fost percepute drept "corupte" şi "extrem de corupte" în întreaga lume, de către 70 la sută din repondenţi, iar percepţia acestora privind combaterea corupţiei pe viitor este negativă.

Peste jumătate dintre persoanele chestionate consideră că fenomenul corupţiei va căpăta amploare, în timp ce, potrivit unui studiu din 2003, 43 de procente dintre repondenţi erau de părere că acesta va spori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia şi aparatul judiciar, cel mai corupte sisteme în întreaga lume.
 Vizualizări articol: 345 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţia şi aparatul judiciar, cel mai corupte sisteme în întreaga lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortellini cu smântână 4 porţii - 25 minute 600g tortellini250g smântână 50g unt 150g jambon crud-uscat 100g parmezan ras1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi tortellini  în apă cu sare. Între timp, topiţi... Citeşte