Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2011 - Anul XVI, nr. 63 (4661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

ISP: OMS a transmis că radiaţiile de la reactoarele din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile de la reactoarele nucleare din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate, dar situaţia se poate schimba dacă vor avea loc incidente şi la alte centrale, arată Institutul de Sănătate Publică Bucureşti într-o informare transmisă MS.

"În condiţiile nivelului de radiaţii emis până în prezent, OMS consideră că riscul pentru sănătatea publică este redus. Situaţia se poate schimba dacă vor avea loc alte incidente la alte centrale", se arată într-un comunicat redactat de experţii Institutului de Sănătate Publică (ISP), care a fost remis Ministerului Sănătăţii.

Potrivit experţilor ISP, monitorizarea continuă a situaţiei este esenţială pentru stabilirea unor valori corecte.

"Efectele asupra sănătăţii din cauza radiaţiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la rândul ei dependentă de nivelul de radiaţii emis de reactor, condiţiile meteorologice, respectiv vântul şi ploaia din timpul exploziei, distanţa faţă de centrale şi perioada de timp petrecută în zonele calamitate", mai arată experţii în documentul citat.

Totodată, aceştia menţionează că, deşi în urma evenimentelor din Japonia s-a înregistrat o creştere a nivelului reactivităţii în zona limitrofă centralei nucleare Fukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populaţia aflată în zonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate măsuri de protecţie.

Specialiştii ISP consideră că pentru populaţia României în prezent nu există nici un risc pentru sănătate, ei apreciind, totodată, că este improbabil ca un astfel de risc să apară în următoarea perioadă deoarece nivelul de radioactivitate în condiţiile distanţei mari, de peste 9.000 de kilometri, şi de diluaţie a contaminanţilor în atmosferă, coroborat cu dezintegrarea produşilor de fusiune de viaţă scurtă, nu previzionează depăşirea nivelurilor de intervenţie stipulate în legislaţie.

"Reţelele specializate ale Ministerului Mediului monitorizează permanent nivelul de radioactivitate din aer, apă, de suprafaţă, sol, vegetaţie, apă potabilă, pentru a identifica imediat apariţia oricărui nor radioactiv asupra ţării noastre", a precizat sursa citată.

De asemenea, experţii ISP mai spun că la nivel naţional există planuri de urgenţă şi sunt stabilite proceduri de răspuns în caz de urgenţă radiologică.

"Iniţierea răspunsului la o urgenţă radiologică generată de accidente nucleare de pe teritoriul altor state cu efecte transfrontaliere se face pe baza notificării urgenţei efectuate de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în urma unei notificări primite de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) sau prin acordurile bilaterale de notificare, sau de către sistemul naţional de supraveghere a radioactivităţi mediului, pe baza măsurătorilor din teren, sau de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza notificări primite prin sistemul ECURIE, sau prin acordurile bilaterale de protecţie civilă", se mai arată în documentul citat.

În materialul transmis Ministerului Sănătăţii se mai arată că organizarea şi conducerea activităţilor de intervenţie în caz de urgenţă radiologică se asigură de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din Centrul de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, în colaborare cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ISP: OMS a transmis că radiaţiile de la reactoarele din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ISP: OMS a transmis că radiaţiile de la reactoarele din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei