Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2011 - Anul XVI, nr. 63 (4661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

AFP: Calm şi disciplină la Tokyo, în timp ce lumea întreagă se panichează

Atmosfera de la Tokyo, percepută ca apocaliptică în străinătate, este calmă, cu o populaţie care nu se panichează, speră că Guvernul ia deciziile bune, urmează recomandările, se organizează şi se solidarizează chiar dacă nimeni nu ştie la ce să se aştepte de la ziua de mâine, relatează AFP.

"Panică, exod masiv, distribuire la scară mare a comprimatelor de iod, nor radioactiv care ameninţă grav sănătatea locuitorilor din capitală", sunt informaţii apărute pe Internet despre situaţia din capitala japoneză. Dar pe străzile din cartierele centrale ale Tokyo, salariaţii merg pe trotuare cu aceiaşi paşi siguri ca de obicei.

Pietonii care poartă măşti nu sunt numeroşi, dar mai mulţi decât media lunii martie, japonezii fiind deseori afectaţi de guturai.

Cei 35 de milioane de locuitori din cea mai mare metropolă din lume sunt îngrijoraţi de drama naţională cu care se confruntă arhipelagul, dar privindu-i, nu par panicaţi.

"Poate că cei care sunt cei mai temători nu ies din case", zâmbeşte Asako Shibata, o sexagenară.

Îngrijorarea nu li se citeşte pe feţe, ea se vede însă pe străzile goale în cursul serii sau în restaurantele fără clienţi. Trenurile nu mai circulă după orarul obişnuit, de la cutremur.

Raioanele goale ale magazinelor alimentare sunt, de asemenea, un semn de anxietate, care îndeamnă la a-ţi face provizii, şi de rupere a circuitelor logistice atât de bine organizate de obicei.

Mai întâi este ameninţarea replicilor cutremurului de vineri, care a determinat mai mulţi prevăzători să îşi facă stocuri de hrană.

"Nu ne-am confruntat niciodată cu un asemenea cutremur", subliniază Shibata.

Taku Nishi şi-a făcut cumpărăturile vineri şi şi-a umplut cada cu apă, pentru cazul în care noi replici ar bloca orice ieşire din casă şi ar scoate din funcţiune infrastructurile vitale.

Acest japonez în vârstă de 38 de ani mărturiseşte: "dacă vreţi să ştiţi dacă seismele îmi provoacă teamă, răspunsul este da".

Iar norul radioactiv? Ce se poate face pentru a-l putea opri?

"Nu mă gândesc nici o secundă să plec din Tokyo. Mă tem de ce este mai rău, dar dacă toată lumea pleacă, ce va deveni oraşul, viaţa?", se întreabă Hideki Mitsuya, un muncitor în vârstă de aproximativ 50 de ani.

"Nu ştiu în ce măsură Guvernul ne-a spus adevărul, dar în perioada imediat următoare nu am de ales decât să ascult explicaţii şi recomandări", susţine Hisashi Hara, vânzător de materii prime.

"Dintre persoanele iradiate la Hiroshima şi Nagasaki, unele au trăit 90 de ani. Centrala Fukushima este la 250 de kilometri de Tokyo", constată filozofic Nishi.

"Ceea ce mă îngrijorează este diferenţa de ton dintre presa japoneză şi cea străină. În Japonia, reportajele sunt factuale, în străinătate se descrie un scenariu catastrofal: sfârşitul Japoniei", continuă el.

"Există o parte culturală în atitudinea noastră, poate o influenţă a credinţei budiste: catastrofele naturale sunt probleme pe care nu le putem rezolva, acesta este destinul", adaugă Shibata.

Panica este un fenomen contagios care rezultă din egoism, din se salvează cine poate, "trebuie, dimpotrivă, să fim solidari", rezumă Matsuya, care subliniază onoarea de a respecta recomandările Guvernului care cere fiecăruia să facă economie de electricitate pentru că centrala de la Fukushima nu mai poate produce.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Calm şi disciplină la Tokyo, în timp ce lumea întreagă se panichează.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
AFP: Calm şi disciplină la Tokyo, în timp ce lumea întreagă se panichează5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei