Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iranul consideră că revolta din Egipt va contribui la crearea unui "Orient Mijlociu islamic"

Revolta din Egipt va contribui la crearea "unui Orient Mijlociu islamic", a declarat şeful diplomaţiei iraniene Ali Akbar Salehi, citat ieri de televiziunea de stat, el denunţând ingerinţele americane în mişcarea populară "aflată în căutare de libertate", transmite AFP.

"Având în vedere ceea ce ştiu despre marele popor revoluţionar al Egiptului, care este în curs de a face istorie, sunt sigur că el va juca un rol în crearea unui Orient Mijlociu islamic pentru toţi cei care caută libertate, justiţie şi independenţă", a declarat Salehi, potrivit site-ului de Internet al televiziunii de stat.

Revolta din Egipt "arată nevoia de schimbare în regiune şi sfârşitul regimurilor nepopulare", a subliniat el. "Din nefericire, observăm ingerinţa directă (...) a unor oficiali americani", a afirmat el.

Ministrul a dat asigurări că Iranul le va propune manifestanţilor să le ofere ajutorul: "Mergem alături de cei ce caută libertatea în lume şi susţinem revolta marii naţiuni a Egiptului", a adăugat el, exprimându-şi regretul pentru moartea a peste 125 de persoane şi rănirea altor câtorva mii.

În 2009, Iranul a fost afectat de manifestaţii antiguvernamentale masive, după alegerea controversată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Represiunea s-a soldat cu zeci de morţi şi mai multe mii de persoane au fost arestate.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a cerut liderilor egipteni să se supună cerinţelor "legitime" ale manifestanţilor. Duminică, preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, şi-a exprimat susţinerea faţă de "poporul curajos al Egiptului".

Relaţiile dintre Teheran şi Cairo au devenit mai tensionate după revoluţia islamică din Iran şi recunoaşterea de către Egipt a statului israelian.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat luni perspectiva ca un regim similar celui iranian să se instaleze în Egipt. "Islamul extremist nu este la originea instabilităţii, (...dar) într-o situaţie de haos, o mişcare islamistă organizată poate prelua controlul statului. S-a întâmplat în Iran şi în alte părţi", a declarat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iranul consideră că revolta din Egipt va contribui la crearea unui "Orient Mijlociu islamic".
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iranul consideră că revolta din Egipt va contribui la crearea unui "Orient Mijlociu islamic"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei