Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns 770 de morţi

Peste 770 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a afectat miercuri oraşul Padang din insula indoneziană Sumatra, potrivit unui bilanţ al deceselor confirmate, stabilit ieri după-amiază de Ministerul Afacerilor Sociale, relatează AFP.
Autorităţile se aşteaptă la creşterea bilanţului, care ar putea ajunge la "câteva mii de morţi", pe măsură ce vor avea loc căutări sub dărâmăturile locuinţelor şi imobilelor care s-au prăbuşit în urma seismului cu magnitudinea de 7,6 grade petrecut miercuri seara. Numeroase persoane au fost prinse sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în Padang şi în regiune.
"Credem că au murit mii (de persoane)", a declarat comandantul celulei de criză a Ministerului Sănătăţii, Rustam Pakaya. Căutările sunt îngreunate de ploaie, de lipsa excavatoarelor şi de drumurile distruse de alunecările de teren.
La principalul spital al oraşului, parţial avariat, un aflux constant de răniţi a invadat corturile amenajate de urgenţă pentru a trata fracturile sau rănile la cap. "Suntem depăşiţi de situaţie şi nu avem suficienţi medici şi infirmiere", a arătat unul dintre medicii prezenţi, Emilzon.
Preşedintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, a cerut Guvernului să acorde imediat ajutoare victimelor cu avionul sau vaporul, dat fiind că drumurile sunt greu practicabile. "Am trimis 200 de medici şi infirmiere, opt tone de medicamente, opt tone de alimente pentru copii şi corturi", a anunţat Pakaya. Guvernul a deblocat, de asemenea, suma de 26 de milioane de dolari (17,8 milioane de euro) pentru a veni în ajutorul celor afectaţi, în timp ce mai multe ţări, printre care Japonia şi Elveţia, au anunţat trimiterea de echipe specializate.
Se impune totodată acordarea de urgenţă a ajutoarelor pentru persoanele blocate, care, fără apă şi hrană, pot slăbi foarte repede, a adăugat ea.
Amploarea pagubelor materiale este şi ea considerată importantă în regiunea muntoasă din apropiere de Padang, unde "numeroase drumuri au fost blocate de alunecările de teren", potrivit unui reprezentant al serviciilor de urgenţă.
Numeroşi locuitori au decis să părăsească Padang - marele oraş-port cu aproape un milion de locuitori, situat pe malul Oceanului Indian - de teama unor replici puternice care ar putea să provoace şi un tsunami.
Un nou cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter, potrivit institutului american de geologie, s-a înregistrat ieri dimineaţa la circa 150 de kilometri sud de Padang, potrivit autorităţilor, care nu au precizat dacă există victime.
De mai mulţi ani, oamenii de ştiinţă au avertizat asupra riscului producerii unui seism major pe coasta vestică a Sumatrei, situată în apropierea unei mari falii continentale. Această temere s-a intensificat după seismul cu magnitudinea de 9,1 care declanşase, în decembrie 2004, un tsunami catastrofal la nord de Sumatra. Peste 200.000 de persoane au fost ucise în mai multe ţări din Asia, dintre care 168.000 în Indonezia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns 770 de morţi .
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bilanţul cutremurului din Indonezia a ajuns 770 de morţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei