Analizele oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava arată creşteri importante pe piaţa muncii din judeţ, atât în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, cât şi referitor la lefurile pe care le încasează angajaţii cu carte de muncă din Suceava. Totuşi, cel puţin la capitolul lefuri, angajaţii din Suceava nu au motive să fie mulţumiţi. Salariile oficiale din Suceava rămân printre cele mai mici din România, judeţul nostru fiind în coada clasamentului, inclusiv la nivelul Regiunii Nord-Est.
Numărul de angajaţi creşte constant şi semnificativ: aproape 5% în plus într-un an de zile
În ceea ce priveşte efectivul de salariaţi, analizele arată o menţinere a trendului instalat deja de doi-trei ani de zile. Numărul de angajaţi creşte de la lună la lună constant şi semnificativ. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, pe 31 octombrie 2016, de când sunt cele mai recente date, în judeţ erau înregistraţi 103.322 de salariaţi, în creştere cu 4.268 de persoane faţă de aceeaşi lună din anul 2015. În procente este vorba de o creştere de 4,3%, una care nu este deloc de neglijat. Din totalul efectivului de salariaţi existent, 65,8% a fost concentrat în sectorul terţiar (prestări servicii), 31,0% în sectorul secundar (industrie şi construcţii) şi 3,2% în sectorul primar (agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură). Faptul că în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava se află în continuare lunar multe locuri de muncă vacante arată că potenţialul de creştere al pieţei este ridicat. Practic, s-a ajuns ca în multe domenii de activitate angajatorii să aibă aproape tot timpul posturi disponibile şi să nu găsească forţa de muncă necesară. Marea problemă rămâne legată de nivelul de salarizare, deşi şi aici s-au mai făcut o serie de progrese în beneficiul angajaţilor, e drept nu foarte mari.
Conform aceloraşi analize statistice, în luna octombrie 2016 salariul mediu brut din judeţul Suceava a fost de 2.155 de lei, în creştere cu 333 de lei faţă de luna octombrie din 2015. Cât priveşte salariul mediu net, în luna octombrie 2016 acesta a fost de 1.561 de lei, în creştere cu 246 de lei faţă de valoarea din octombrie 2015. În procente, creşterea este de peste 18%.
Comparativ cu salariul mediu net de la nivel naţional, Suceava este mult în urmă – 1.561 de lei salariu mediu net în Suceava, respectiv 2.108 lei salariul mediu net în România. Suceava este pe ultimul loc la salarii şi în Moldova, fiind devansată inclusiv de Vaslui şi Botoşani. La Botoşani, de exemplu, în luna octombrie, salariul mediu brut a fost de 2.239 de lei, faţă de 2.155 de lei cât este cifrat în Suceava.
Rata şomajului la finele lunii octombrie în judeţul Suceava a fost de 6,2%, mai mică cu 0,1 puncte procentuale faţă de rata şomajului din luna octombrie 2015 (6,3%). Aşadar, numărul de angajaţi în plus nu provine în majoritate din cei care figurau ca şomeri.