Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2017 - Anul XXII, nr. 14 (6430)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În haină nouă

Noul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost finalizat în mai puţin de un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La doi ani de la incendiul care a mistuit sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi al Seminarului Teologic, clădirea noului sediu a fost finalizată. Reconstrucţia a fost făcută într-un timp record, fiind nevoie de mai puţin de un an pentru ridicarea şi finalizarea ei. Noua clădire a putut fi reconstruită pe vechiul amplasament, după ce reprezentanţii Arhiepiscopiei au depus la finalul verii anului 2015 o cerere de eliberare a unei noi autorizaţii de construcţie. Primăria municipiului Suceava a solicitat un nou aviz de la Ministerul Culturii pentru noua construcţie, iar la data de 18 septembrie 2015 a fost emis Certificatul de Urbanism nr. 795, pentru reconstruirea clădirii Sediului Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a emis un aviz favorabil construirii noului sediu la 23 octombrie 2015, la aceeaşi dată fiind emis şi avizul de securitate la incendiu de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” Suceava. Eliberarea de către primărie a Autorizaţiei de Reconstruire a Sediului Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la aceeaşi dată a dus la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea licitaţiei de lucrări, care a fost câştigată de firma General Construct SRL Suceava.

Lucrările au demarat oficial pe 4 noiembrie 2015, odată cu încheierea contractului de lucrări, şi au început cu amenajarea terenului pe care avea să se ridice noua construcţie. Fundaţiile clădirii au început să capete deja contur la începutul primăverii trecute, după ce timpul favorabil a permis efectuarea unor lucrări şi în timpul iernii, iar munca asiduă din lunile care au urmat, până în toamna anului trecut, a dus la finalizarea construcţiei la termenul fixat pentru luna noiembrie 2016.

 

Fostul sediu a fost distrus de un incendiu devastator la începutul anului 2015

La începutul anului 2015, un incendiu devastator a distrus în totalitate fostul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi al Seminarului Teologic ”Mitropolitul Dosoftei”, aflate în aceeaşi clădire construită din lemn în anul 2002. Incendiul s-a declanşat în dimineaţa zilei de 8 ianuarie 2015, puţin înainte de ora 09.00, iar martorii aflaţi în interior au povestit că flăcările şi fumul s-au propagat extrem de rapid pe culoarele clădirii. Peste 50 de elevi seminarişti şi profesorii acestora, precum şi angajaţii Arhiepiscopiei au mai avut timp doar să iasă din clădire, reuşind să salveze prea puţine din bunurile de valoare aflate în birouri şi sălile de clasă.

Flăcările înalte de zeci de metri au cuprins cu violenţă întreaga clădire din lemn, care a ars ca o torţă, inclusiv pompierii care acţionau pentru stingerea focului fiind nevoiţi să se retragă din dispozitivul în care se aflau, din cauza temperaturilor extrem de ridicate. La faţa locului au acţionat mai multe echipaje de la Detaşamentul de Pompieri Suceava, ajutate de echipaje ale subunităţilor din Fălticeni, Rădăuţi, Solca şi Gura Humorului, dar şi de la ISU Botoşani, precum şi mulţi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor din preajma oraşului. Concluziile raportului întocmit de specialişti au arătat că incendiul a izbucnit din zona spălătorului, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost flacăra deschisă provenită de la o lampă de foc, folosită la dezgheţarea ţevilor din interiorul spălătorului.

 

Noua construcţie cu trei niveluri îndeplineşte toate condiţiile de siguranţă impuse de autorităţi

Noua clădire a sediului administrativ a fost ridicată pe trei niveluri, demisol, parter şi mansardă, pe o suprafaţă construită de 730 de metri pătraţi şi având o suprafaţă desfăşurată de 1.820 de metri pătraţi. Proiectul a fost întocmit de firma Old Art Prod SRL Suceava, arhitectura fiind realizată de arhitectul Doru Olaş. Noul sediu administrativ cuprinde la demisol o sală de conferinţe de 120 de locuri, blocul alimentar şi un grup sanitar, la parter sunt birourile arhiepiscopiei, o sală de şedinţe şi un grup sanitar, iar în mansardă, birourile centrului eparhial, o altă sală de şedinţe şi un grup sanitar.

Principalii finanţatori ai noii construcţii au fost Primăria municipiului Suceava, Secretariatul de Stat pentru Culte, ocoalele silvice ”Silva Bucovina” şi Ilişeşti, cinci protoierii, două din Suceava şi cele din Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, patru asociaţii ale proprietarilor de pădure, parohiile şi mănăstirile din eparhie, precum şi alţi sponsori şi donatori. Supravegherea lucrărilor a fost încredinţată consilierului economic al arhiepiscopiei, preotul Gheorghe Saftiuc, inginerului silvic Rareş Vasile Hrestic, şeful Ocolului Silvic ”Silva Bucovina” din cadrul arhiepiscopiei, şi dirigintelui de şantier, inginer Vasile Galan. Lucrările au fost executate cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, iar slujba de sfinţire are loc astăzi, 19 ianuarie, începând cu ora 13.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost finalizat în mai puţin de un an.
 Vizualizări articol: 6621 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Noul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost finalizat în mai puţin de un an4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei