Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2015 - Anul XX, nr. 10 (5822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concluzii oficiale

Încălzirea unei ţevi cu o lampă cu flacără, cauza care ar fi declanşat dezastrul de la Seminarul Teologic şi Arhiepiscopie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pompierii au făcut publice după aproape o săptămână concluziile referitoare la cauza care ar fi dus la izbucnirea devastatorului incendiu din data de 8 ianuarie, care a distrus în totalitate sediile Seminarului Teologic şi al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Deşi iniţial  s-a mers pe varianta că incendiul a avut drept cauză o problemă de natură electrică, la un panou, concluziile prezentate ieri au adus o adevărată răsturnare de situaţie: incendiul ar fi fost provocat prin folosirea unei lămpi cu flacără pentru dezgheţarea unei ţevi de apă, la subsolul Seminarului Teologic. Cu alte cuvinte o gravă eroare umană sau, mai tehnic spus, folosirea flăcării deschise fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor.

 

Apa nu ajungea la robinete din cauza ţevilor îngheţate

Din informaţiile pe care le avem, incendiul ar fi izbucnit în următoarele circumstanţe: 8 ianuarie a fost prima zi de reluare a cursurilor de la seminar, după Anul Nou, iar la bucătăria şcolii au apărut probleme legate de alimentarea cu apă. Mai exact apa nu ajungea la robinete din cauză că ţevile erau îngheţate, astfel că o persoană din administraţie a decis să încălzească un racord cu flacără deschisă.

„Incendiul a izbucnit în zona spălătorului, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost flacăra deschisă provenită de la o lampă cu combustibil gazos, folosită fără respectarea măsurilor de protecţie la foc”, a precizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. ISU a mai arătat că  în cauză s-au analizat cinci ipoteze privind izbucnirea incendiului.

 

Ţeava supraîncălzită a aprins lemnul

Ţeava s-ar fi încălzit foarte puternic şi ar fi aprins materialul combustibil (lemn) din apropiere. Cum nimeni nu a fost în zonă pentru a interveni imediat, focul s-a extins foarte repede, iar clădirea construită în totalitate din lemn, dat cu lac şi ulei, s-a transformat în câteva zeci de minute într-o imensă torţă.

 

Directorul seminarului: “Nu mă pot pronunţa cu privire la cauza incendiului ori cine este vinovat”

Contactat în cursul zilei de ieri, Bogdan Hrişcă, directorul seminarului, a evitat să numească un vinovat. 

„La momentul izbucnirii incendiului eu eram la ultimul etaj şi m-am ocupat de evacuarea elevilor din clase. Nu mă pot pronunţa cu privire la cauza incendiului ori cine este vinovat”, s-a rezumat să spună acesta.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a precizat, ieri, că pompierii nu au comunicat încă oficial poliţiei concluziile privind cauza incendiului, iar dosarul penal întocmit imediat după incendiu sub aspectul comiterii infracţiunii de „distrugere din culpă” vizează deocamdată doar fapta în sine. 

Din informaţiile pe care le avem, la Seminar şi Arhiepiscopie se cunoaşte totuşi persoana care a încercat să încălzească ţeava îngheţată.

 

Construcţiile din lemn nu erau autorizate de pompieri

Reamintim că sediile care au ars, ce se întindeau pe o suprafaţă desfăşurată de 2.700 de mp, nu erau autorizate şi nici avizate de pompieri cu privire la securitatea împotriva incendiilor, asta pentru că nu respectau normele în vigoare. Construcţiile erau din lemn, care pe deasupra era şi dat cu lac şi ulei, ceea ce le-a făcut foarte inflamabile. În aceste condiţii o eroare precum cea comisă pe 8 ianuarie a dus la un adevărat dezastru.

 

Seminarul Teologic s-a mutat provizoriu la Colegiul "Petru Muşat"

La Seminarul Teologic Suceava învaţă 126 de elevi.

Seminarul Teologic a fost mutat, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, la Colegiul Tehnic "Petru Muşat Suceava". Aici vor fi cazaţi elevii care stăteau la internat şi tot aici vor desfăşura şi orele de curs.

O parte din angajaţii seminarului, cei care lucrau la internat şi la cantină, vor intra în şomaj tehnic până când instituţia de învăţământ va avea un nou sediu.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat că va propune în Consiliul Local prinderea în bugetul pentru acest an a unei sume importante pentru ridicarea unui nou sediu al Seminarului Teologic.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încălzirea unei ţevi cu o lampă cu flacără, cauza care ar fi declanşat dezastrul de la Seminarul Teologic şi Arhiepiscopie.
 Vizualizări articol: 4249 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Încălzirea unei ţevi cu o lampă cu flacără, cauza care ar fi declanşat dezastrul de la Seminarul Teologic şi Arhiepiscopie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O fi oare doar o coincidenta? trimis de
(15 ian 2015, 11:21:54
Mie cel mai mult imi place ca de fiecare data verdictul pompierilor este cam acelasi : SCURT CIRCUIT.. cel mai simplu... dar de data asta se pare ca n-au avut de ales ..fiind implicati cei de la crima organizata.. Parintele nu stie nimic... hm..stiu toti el nu stie..
biblia zice si e o porunca.. SA NU MINTI! probabil el nu a auzit nimic..
2.   Ce vrajeala.... trimis de
(15 ian 2015, 11:33:14
In clasa a-6-a, daca imi amintesc bine, la fizica , ne invatau cum apa disipa caldura , iar intr-un coif de hartie, poti fierbe un ou. Se vede ca acesti pompieri care trag concluziile, cu siguranta nu au prea multa scoala......s-a supraincalzit teava, iar aceasta a aprins lemnul din jurul ei......sa faca ei acest experiment sa vada daca le iese.... Plauzibil ar fi, ca au lasat o lampa cu foc deschis nesupravegheata, iar flacara a batut pe materiale combustibile.....
3.   Pacat de lacul varsat trimis de
(15 ian 2015, 12:17:54
ar fi cumva daca raminem la nivelul clasei a VI-a, ca asa ne-a invatat atunci, ca se ortografiaza, acum na, nu toti isi amintesc bine... in fine, daca luam in calcul si puternica aghezmuire a peretilor si podelelor cu motorina, lac si pacura, iaca ca intram in chimie. iar cu fizica si chimia sint doua materii care se invata separat si se uita impreuna, nu ne putem baza prea mult pe ele, nici ele pe noi.
si atunci apelam la profilul managerului pimen, care la intrarea in vacanta de iarna a seminaristilor a inchis complet cladirea, aici trecem si incalzirea. natura insa a lucrat si in gerul primei zile de scoala din acest an a facut ca tevile sa fie bocna.
acum daca fostul activist pcr, convertit la functia suprema (zic suprema ca mai mult nu il duce capul) de instalator, a vrut sa fie zelos, dar si un sot saritor (mai mult in cap, dupa ideea avuta) iata ca avem acum o manastire linistita, fara foiala si agitatia specifica unei institutii de invatamint sau a uneia clerical-regionale.
practic, manastirea s-a intors la rosturile si tihna ei, iar c.e.o. pimen la sediul pe care l-a parasit dintr-o inspiratie mai putin inspirata.
el insa ramine cu stigmatul deciziei care a facut sa dispara trecutul scris a tinerei arhiepiscopii, fie el istoric, bisericeasc, economic in foc disparind toate inscrisurile acestor domenii din ultimii 24 de ani.
pentru asa o isprava basca functionarea unui seminar intr-o shura jegoasa niste oameni mai putin sfinti ca el ar fi dat de dracu. daca mai traieste inca 85 de ani, pe cit are deja, noi astia prosti si pacatosi trebuie sa ne inchinam la el cu prinosul nostru de bani, pentru ca el stie calea, el e profetul, iar cei care l-au boscoridit cu "arza-l-ar focu de avar" sa fie infierati ca niste charlie.
daca la bucuresti avem deja un newceausescu care isi ridica o orto-casa a poporului, iar tot acolo e si un mic titulescu, iata ca si aici avem tot un mic ceausescu, care, fara sa moara fizic ca precedesorul, are insa deja aceiasi soarta.
4.   Scurt de lungu trimis de
(15 ian 2015, 12:47:02
in ceea ce priveste parerea celor cu facebook si limbaj licentios, pot spune ca ii desfid si sint total de acord cu primarul lungu, zis si "je suis charlatan".
trebuie ridicat un nou seminar, iar pentru a evita greselile trecutului propun urmatoarele masuri:
- binecuvintarea o va da dna, fiind o institutie cu mai mare incredere din partea oamenilor decit biserica
- asezamintul va fi facut din piatra, ca sa nu poata lua foc
- el va fi ridicat de un om priceput maxim doi, nu de amatori, asa cum a fost cu raposatul sediu.
aici am in vedere persoana primarului lungu (ambii, zisi si tunurile gemene) pentru ca ei sint specialisti in pavele, adica rahat in piatra.
dupa o blinda binecuvintare a dna-ului ei doi ar putea ridica cladirea de la zero pina la 100%. poate parea putina forta de munca, dar cind iei din partea cui trebuie cit poti duce, adica 20 de ani este timp berechet. mai ales ca spartul pietrei este o specializare buna pentru cei cazuti in ispita furtisagului, inca de pe vremea haiducului Saptecai.
asa vom avea si noi cum sa respiram, mai ales ca scotind mizeriile de beton plantate symmetric, vom putea aduce copacii inapoi prin cartiere, parcuri, esplanade, avind o mica sansa ca sv. sa inceapa sa arate ca macar o comuna, cu sanse la promovare spre statutul de oras.
5.   Dar din dar se face raiul,ia nu da,savezi cum n-ai trimis de
(15 ian 2015, 14:26:00
lasa-ti doamna, nu va mai faceti singe rau pentru niste bani de drum. poate tot raul e spre bine, ca acum nemaiavind bani de drum sta acasa si nu mai ajunge neaparat preot, ceea ce un lucru bun.
ca sa va imbarbatez, iata un exemplu:
ati fi vrut desigur sa faca seminarul si sa ajunga un cucernic popa. ca cei de la "Adormirea.." din sv. credeti ca v-ar fi placut sa fie intr-o asa parohie? unul din popii de acolo este multpozatul tibi costiuc, interlopul cu pile la politia rutiera, de unde i-a scos surioarei sale permisul de conducere suspendat, surioara nefiind alta decit celebra directoare apia, delia munteanu, o escroaca ce se plmba cu ochelari de soare si gip prin oras, de cind a uitat-o judecata si controlul judiciar.
mai vreti un exemplu?
acolo mai este un superpopa care a exagerat cu sintagma: lasati copiii sa vina la mine si tocmai a facut unul cu o enoriasa, ramasa neconsolata dupa divort, asta in timp ce el lucra pe stoc, mai avind copii acasa.
acest potent individ va scolea baiatul la seminar, ce parere aveti de asa un antemergator pentru destinul fiului dvs. ?
buna, sper daca aveti in vedere sa il faceti interlop...
6.   الله أكبر trimis de
(15 ian 2015, 17:58:44
الله أكبر
7.   Daca o dam anonima, o iscalesti? trimis de
(15 ian 2015, 19:01:42
mai anonymous(e)!
fii mai concis, ca ma dor ochii si mi se descarca tableta pina termin de citit parerea ta.
8.   Dorel f...... te.n g.... trimis de
(15 ian 2015, 23:50:23
Bun, si mâine in ședinta cl aleși locali vor căuta sa aloce spatii si fonduri pt. nijalai. Evident din bani publici. Mie greata sa mai comentez.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei